Σήμερα «κληρώνει» για τον ΟΠΑΠ

σήμερα-κληρώνει-για-τον-οπαπ-6670

opap-simataΣήμερα -εκτός απροόπτου- θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εξετάσει τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Εmma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ. Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε για τον ΟΠΑΠ ήταν στα 622 εκατ. ευρώ και το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος. Κατά πληροφορίες η Εmma Delta, της οποίας βασικοί μέτοχοι είναι ο Τσέχος επιχειρηματίας Jiri Smetz και ο όμιλος Μελισανίδη, έχουν προβεί σε βελτίωση της προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση του ΟΠΑΠ αποτελεί κρίσιμο βήμα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αποτελεί την πρώτη σημαντική κίνηση που κάνει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα στα τρία χρόνια του μνημονίου. Η πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ που έπεται, αποτελούν τους σηματωρούς του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στέλνουν ένα έμπρακτο μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει και η ελληνική οικονομία προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις και μείωση του κράτους.

Η πώληση του ΟΠΑΠ προκάλεσε τη σφοδρή σύγκρουση της Κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο η εταιρία. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τον ΟΠΑΠ και βάσει του νόμου 4093/12, από φέτος ο φόρος στα μικτά κέρδη των παιχνιδιών του Οργανισμού από 10% αυξήθηκε στο 30%. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο εξασφαλίζει ότι όσα χρήματα εισέπραττε από τον ΟΠΑΠ υπό τη μορφή μερίσματος, θα συνεχίσει να τα εισπράττει και τα επόμενα χρόνια υπό τη μορφή φόρων.

Ο ΟΠΑΠ λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα αλλά και λόγω του γεγονότος ότι είναι σε μεταβατικό στάδιο για την ανάπτυξη σε νέων παιχνιδιών, έχει υποστεί καθίζηση της κερδοφορίας του. Όπως ανάφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Κ. Λουρόπουλος για φέτος τα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 116 εκατ. και για το 2014 στα 127 εκατ. ευρώ. Πέρυσι ο οργανισμός είχε παρουσιάσει καθαρή κερδοφορία 505 εκατ. ευρώ.

Θετικό μήνυμα στις αγορές από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «ποντάρει» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ για να στείλει ένα θετικό μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το πρόγραμμα των διαρθωτικών αλλαγών, να προσελκύσει επενδυτές και να γεμίσει το δημόσιο ταμείο.

Πέρα από τα ταμειακά οφέλη η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έχει συμβολική σημασία καθώς είναι η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιεί ελληνική κυβέρνηση μετά από πολύ καιρό και θα αποτελέσει και πρόκριμα για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις που είναι στο πρόγραμμα, από την ΔΕΠΑ που είναι σε εξέλιξη μέχρι το Ελληνικό και τον Αστέρα. Καθώς από τη μία υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα αλλά από την άλλη υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα επιδράσει θετικά στο γενικότερο κλίμα και θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο για το 34% του ΟΠΑΠ που είναι ακόμη στην κατοχή του και θα εκχωρήσει στην κοινοπραξία που θα κεδρίσει τον διαγωνισμό θα είναι πολλαπλάσιο από τα 172 εκατομμύρια ευρώ που είναι τα κέρδη του για το 2012. (Τα συνολικά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ήταν 505 εκατομμύρια ευρώ). Σημειώνει δε η κυβέρνηση ότι παρότι διανύουμε εποχή βαθυάς κρίσης με τον διαγωνισμό πέτυχε μία πολύ καλή συμφωνία για το δημόσιο αφού εξασφάλισε αυξημένα έσοδα για τα επόμενα χρόνια. Αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εισπράττει φόρο επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ -που θεσπίστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση και θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από το Κράτος τα επόμενα χρόνια- και είναι φόρος που ήδη απέφερε 85 εκ. στο Δημόσιο ταμείο, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όσο για τον διαγωνισμό απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δηλώνει ότι: «Ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια, που εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση, ούτε για τους όρους του διαγωνισμού ούτε για τη διαδικασία. Ο μόνος που τελικά αντιδρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν θα του περάσει ούτε αυτή τη φορά. Ας πει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί, πολεμώντας την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ».

 

Πηγή : protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook