Ρύθμιση δανείων νοικοκυριών | Συμφώνησαν κυβέρνηση – τραπεζίτες | Η τρόικα; | Ημερίδα στο ΕΒΕ Χανίων

ρύθμιση-δανείων-νοικοκυριών-συμφώνη-35748

NOIKOKYRIAΣύγκλιση απόψεων με την Ένωση Ελληνικών τραπεζών για τη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση χρεών από δάνεια, διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ.Θανάση Σκορδά.

Το δύσκολο όμως, όπως όλα δείχνουν, είναι να πειστεί και η Τρόικα. Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως «η ρύθμιση δεν θα προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά και δεν οδηγεί στην ανάγκη για πρόσθετες ρυθμίσεις και ενισχύσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεπάγεται και κάποιο κόστος για αυτές.

Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ετοιμάσει κοινή γραμμή άμυνας με την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα αναλάβει να επεξεργαστεί περαιτέρω ζητήματα που αφορούν τη νέα ρύθμιση χρεών από δάνεια, πριν τεθεί οριστικά προς κρίση και έγκριση στην Τρόικα.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν στην πληρωμή μόνο των τόκων για τα επόμενα 4 χρόνια σε δανειολήπτες που έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους την τελευταία τρία έτη, δεν έχουν εισόδημα πάνω από 25 χιλιάδες ευρώ και η υποθήκη της πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά τις 180 χιλιάδες ευρώ.

Κάτι όμως που φυσικά θέτει αρκετούς νέους περιορισμούς και σίγουρα δεν δίνει πραγματική λύση για τον περιορισμό της νέας πραγματικότητας, της εκτόξευσης δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων έφθασε στο 22,5% επί του συνόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που αφορούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και παράγοντες της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις τονίζουν ότι το νούμερο είναι πολύ υψηλότερο. Κάτι που «σκιαγραφούσε» και η δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε χθες η Public Issue δείχνοντας πως 8 στους 10 δανειολήπτες πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Εξάλλου το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματου κουρέματος των δανείων με δυσκολία εξυπηρέτησης, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν μειωθεί το ιδιωτικό χρέος τότε η οικονομία μας, όπως και οι υπόλοιπες της ευρωπεριφέρειας, δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν.

 

Αύριο ημερίδα στο ΕΒΕΧ

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης σε συνεργασία με την εταιρεία Anasigrotisis σας προσκαλούν την Παρασκευή 1/3/2013 στην Ημερίδα που διοργανώνουν στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (Ελευθερίου Βενιζέλου 4 Χανιά και ώρα 19:00

Η Ημερίδα στο πρώτο σκέλος ενημέρωσης και συζήτησης, θα αφορά ολοκληρωμένες προτάσεις υποστήριξης των δανειοληπτών από διακεκριμένους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΝΚΑΚΡΗΤΗΣ και τίτλος της θα είναι : τα «Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά – οι ευεργετικές συνέπειες και τα νέα δεδομένα , ανάλυση του Ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) »

Στο δεύτερο σκέλος της Ημερίδας θα γίνει ανάλυση για τα προγράμματα – ΕΣΠΑ « Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για τη Στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας στην Ελληνική Περιφέρεια».

Ομιλητές : Γιώργος Αθανασάκης Παναγιώτης Μπατσαρισάκης Ιωάννα Βουδούρη ενώ συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Μουντάκης

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook