Ρυθμίσεις για τους χρεωμένους Δήμους

ρυθμίσεις-για-τους-χρεωμένους-δήμους-3061

Ρύθμιση- «ανάσα» για τους χρεωμένους Δήμους μέσω τροπολογίας κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

Έτσι, από τη μια ανακουφίζεται το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας των ΟΤΑ με την αναστολή της παρακράτησης των τοκοχρεωλυσίων των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το Σεπτέμβριο και ως τα τέλη του έτους και από την άλλη παρέχεται 8ετή επιμήκυνση στην εξόφληση των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ δίνεται παράλληλα τριετής περίοδος χάριτος.

Η ρύθμιση αυτή, μετά και από τις βελτιώσεις που υπήρξαν κατόπιν και διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την ΚΕΔΕ, ισοδυναμεί, όπως ανέφερε στη «Ν.Κ.» ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, με ένα πραγματικό «σωσίβιο» για τη συντριπτική πλειονότητα των Δήμων.

Συγκεκριμένα, για τους 272 από τους 325 συνολικά ΟΤΑ της χώρας, οι οποίοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η διευκόλυνση αυτή, σύμφωνα με το βουλευτή, έχει ισχύ άμεση και μακροπρόθεσμη.

Το άμεσο έχει να κάνει με το γεγονός πως σταματά ως τις αρχές του 2013 η παρακράτηση των τοκοχρεωλυσίων των δανείων μέσω των ΚΑΠ και η εξόφλησή τους πηγαίνει πλέον από το 2013. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια έμμεση χρηματοδότηση του κράτους προς τους Δήμους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη βάλουν λουκέτο.

Όπως επισημαίνεται στην τροπολογία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού κατά την έναρξη της νέας περιόδου και να καλυφθούν επαρκώς οι λοιπές τρέχουσες υποχρεώσεις τους (μισθοδοσία κ.λπ.), αναστέλλεται η παρακράτηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων χορηγηθέντων δανείων από το ΤΠΔ για το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2012.

Τα τυχόν ποσά επιστρέφονται σε αυτούς κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησής τους, θα εξοφληθούν δε αυτά, όπως και οι τυχόν λοιπές ανεξόφλητες, κατά τη 1/1/2013, οφειλές τους από χορηγηθέντα δάνεια, άτοκα, εντός του έτους 2013, κατά μέγιστο σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 31/1/2013.

Η μακροπρόθεσμη «ανάσα» αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών μέχρι 8 χρόνια. Και στους ευνοϊκούς όρους που επίσης προβλέπονται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία, «για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών, που παρουσιάζονται στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν ιδρύσει αυτοί, τους Συνδέσμους αυτών και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτών, από τη μείωση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, των αποδιδόμενων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με την υποπαράγραφο α’ ρυθμίζεται άπαξ η επιμήκυνση της αποπληρωμής δανειακών συμβάσεών τους με το ΤΠΔ μέχρι 8 έτη.

Παραλλήλως, χορηγείται, με την ίδια ως άνω διαδικασία, περίοδος χάριτος διάρκειας έως 3 ετών, εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και επέρχεται, για την περίοδο αυτή – ίδια ως άνω διαδικασία – περίοδος χάριτος διάρκειας έως 3 ετών, εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και επέρχεται, για την περίοδο αυτή, μείωση του επιτοκίου των συναφθέντων δανείων κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα».

Πηγή: Nea kriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook