Ρίχτερ ανησυχίας στο Αιγαίο | Τι λένε οι σεισμολόγοι;

ρίχτερ-ανησυχίας-στο-αιγαίο-τι-λένε-οι-20778

egeladosΣτο «δραστήριο» ρήγμα της Ανατολίας οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πολύ ισχυρός σεισμός που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο Βόρειο Αιγαίο. Το γεγονός αυτό θέτει τους σεισμολόγους, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Εθνος», σε επιφυλακή.

Η δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στην Αθήνα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε αναστάτωση στη Λήμνο, στη Λέσβο, αλλά και στον Αϊ Στράτη.

Το μικρό εστιακό βάθος της, που υπολογίζεται από τους επιστήμονες στα περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης και η μεγάλη διάρκεια του σεισμού σκόρπισαν το φόβο παρότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο Εγκέλαδος χτύπησε 16 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Επτά λεπτά αργότερα ακολούθησε μικρότερη δόνηση, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σε χρονικό διάστημα δύο ωρών καταγράφηκαν συνολικά οκτώ μετασεισμοί.

«Πιστεύουμε ότι το επίκεντρο βρίσκεται πάνω σε έναν από τους τρεις κλάδους του ρήγματος της Ανατολίας που εισέρχονται στο Βόρειο Αιγαίο» εξήγησε στο «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Υπενθυμίζουμε ότι το ρήγμα είχε προκαλέσει τον σεισμό της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999 με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ.

Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη σεισμικότητα και έχει κατά το παρελθόν ζήσει ισχυρότερες δονήσεις.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 24 ώρες από το γεγονός».

Ενδεικτική του σεισμικού παρελθόντος της περιοχής, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με τη σεισμικότητα του Βορείου Αιγαίου, είναι η δόνηση μεγέθους 7,1 ρίχτερ που στις 19 Φεβρουαρίου 1969 έσκισε το νησί του Αϊ Στράτη στη μέση.

«Το ρήγμα πέρασε μέσα από το νησί. Αυτόν τον σεισμό τον είχα αισθανθεί εντονότατα ακόμη κι εγώ που βρισκόμουν τότε στην Κηφισιά», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Αϊ Στράτης είχε ισοπεδωθεί, 20 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 40 είχαν τραυματιστεί, προκλήθηκαν κύματα ύψους 1,5 μέτρου ενώ ζημιές είχαν υποστεί κτίρια ακόμη και στη βόρεια Εύβοια.

Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ρήγματα παγκοσμίως, με μήκος 1.200 χιλιόμετρα. Πρακτικά ορίζει το βόρειο μέρος της Τουρκίας, από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά και το 1939 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 7,9 ρίχτερ.

Πηγή:real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook