Πώς να μην πάρετε κιλά στις γιορτές

πώς-να-μην-πάρετε-κιλά-στις-γιορτές-17002

xristoug trapeziΝαι, είναι Χριστούγεννα και όλοι θέλετε να τρώτε ότι λαχταράτε και σε μεγάλες ποσότητες. Εάν παλεύετε με την διαχείριση βάρους το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι να ερμηνεύσετε με λάθος τρόπο την ζυγαριά. Γι’αυτό, σας δίνονται μερικές συμβουλές για την κατανάλωση των εδεσμάτων με σύνεση κατά την εορταστική περίοδο, ενώ θα εξακολουθείτε να απολαμβάνετε όλα τα χριστουγεννιάτικα κεράσματα.

Προσπαθήστε να:

  •  Ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Όλοι αυτοί οι γλυκοί και λιπαροί πειρασμοί μπορούν να καλύψουν την ημερήσια πρόσληψή σας πολύ γρήγορα, γι’αυτό θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στο διαιτολόγιό σας.
  •  Κάνετε μικρότερα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας εάν πρόκειται να έχετε ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα με φίλους ή συγγενείς είναι από τα κορυφαία γεγονότα του έτους, γι’αυτό εάν θέλετε να το απολαύσετε χωρίς ενοχές κρατήστε τις θερμίδες προς τα κάτω κατά την διάρκεια της ημέρας.
  •  Παρακολουθήσετε τι έχετε φάει. Προτού να καταλάβετε, έχετε φάει αρκετά. Εάν είστε από εκείνους που δεν μπορούν να θυμηθούν, κρατήστε μαζί σας ένα σημειωματάριο και σημειώστε ό,τι έχετε να φάτε.
  •  Γυμναστείτε. Απολαύσατε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο και το μόνο που θέλετε τώρα είναι να καθίσετε μπροστά από την τηλεόραση. Αφήστε χρόνο για να χωνέψετε το γεύμα σας και στην συνέχεια πηγαίνετε για γρήγορο περπάτημα ώστε να κάψετε μερικές θερμίδες. Θα αισθανθείτε καλύτερα.
  •  Σταματήσετε όταν νιώθετε χορτάτοι. Η υπερφαγία κάνει κακό στο στομάχι σας και στην υγεία σας, γι’αυτό όταν αισθάνεστε πλήρεις σταματήστε να τρώτε.
  •  Απομακρυνθείτε από τον μπουφέ. Εστιάστε σε άλλα πράγματα, όπως το να δείτε τους φίλους σας ή να παίξετε με τα παιδιά αντί να στέκεστε μπροστά από τον μπουφέ και να τρώτε.

Προσπαθήστε να μην:

  • Παραγεμίζετε το πιάτο σας. Χρειάζεστε στην πραγματικότητα αυτή την μεγάλη μερίδα; Πάρτε μικρότερες μερίδες και μπορείτε να πάρετε για να δοκιμάσετε μερικές ακόμη λιχουδιές και όχι να φουσκώσετε με μόνο μία.
  • Πηγαίνετε για ύπνο με φουσκωμένο στομάχι. Αφήστε τρεις με τέσσερις ώρες μεταξύ του φαγητού και του ύπνου, καθώς το σώμα δεν θα κάψει θερμίδες όταν κοιμάστε.
  • Ζυγίζεστε μετά το γεύμα. Η ζύγιση μετά το φαγητό απλά θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα και δεν θα σας δώσει σωστό βάρος.
  • Κάνετε σνακ όλη την ημέρα. Το τσιμπολόγημα υπο την μορφή σνακ είναι ένας καλός τρόπος να πάρετε βάρος. Θυμηθείτε: ισορροπημένα θρεπτικά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
  • Φάτε ένα πράγμα. Ένας καλός μπουφές έχει αφθονία διαφορετικών φαγητών και γι’αυτό έχετε μια επιλογή από κάθε ομάδα τροφίμων.
  • Μειώστε τις θερμίδες με μερικές απλές διατροφικές συμβουλές.
  • Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν χρειάζεται να είναι μόνο καρότα και λάχανο. Μπορείτε εύκολα να κάνετε μερικές απλές αντικαταστάσεις και τροποποιήσεις στο μενού της ημέρας, μειώστε τις θερμίδες και απολαύστε το εορταστικό φαγητό.

Πρωινό: Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο ξεκίνημα για την ημέρα των Χριστουγέννων από λίγη ομελέτα με λαχανικά.

Ποτά πριν το δείπνο: Πριν καθήσετε για το δείπνο των Χριστουγέννων, ανταλλάξτε ένα ποτήρι ζεστό κρασί (245 θερμίδες) με ένα ποτήρι σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου (114 θερμίδες), εξοικονομώντας περίπου 130 θερμίδες;

Χριστουγεννιάτικο δείπνο: Στην αρχή απόφυγετε τα ορεκτικά με φύλλο κρούστας ή με κρέμα γάλακτος, προτιμίστες sticks λαχανικών βουτηγμένα σε ελαφριά σως γιαουρτιού ή μουστάρδας. Στη συνέχεια καταναλώσετε λεπτές φέτες γαλοπούλας με ελάιστη γέμιση. Αντί να πνίξετε την γαλοπούλα στην σάλτσα που έχει φτιαχτεί από τους χυμούς του κρέατος, προτιμήστε σως πορτοκαλιού και γλυτώστε 65 θερμίδες.

Τυλιχτό χοιρινό (λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον) μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με δαμάσκηνα τυλιγμένα σε άπαχη πανσέτα (ιταλικές λεπτές φέτες μπέικον) και να βοηθήσει στην μείωση πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 120 θερμίδες και λίπους κατά 23 γραμμάρια…Αλλάξτε τις πατάτες φούρνου με βραστές και θα σώσετε άλλες 130 θερμίδες/10 γραμμάρια λίπους.

Επιδόρπιο: Εντάξει, δεν μπορείτε να φύγετε χωρίς τάρτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα την μεγάλη μέρα, αλλά μπορείτε να κάνετε μερικές αλλαγές. Επιλέξτε τάρτα και αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι (105 θερμίδες/1,9 γρμ λίπους) και θα εξοινομήσετε 263 θερμίδες και 23 γρμ λίπους από τις παραδοσιακές τάρτες και την κρέμα. Τι γίνεται με την χριστουγεννιάτικη πουτίγκα; Λοιπόν, αφήστε το κομμάτι που αντιστοιχεί σε μια μερίδα και πάρτε μία μέτρια φέτα και αλλάξτε το βούτυρο με κρέμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αμέσως θα εξοικονομήσετε 262 θερμίδες/12γρμ λίπους.

Σνακ: Αποφύγετε τις βουτιές στην σοκολάτα και περιορίστε τον εαυτό σας σε μερικά κομμάτια σιροπιαστών χωρίς επικάλυψη σοκολάτας. Αντί για φυστίκια, προτιμήστε ανάλατα αμύγδαλα.

Μπουφές: Το βράδυ, αποφύγετε τα παχυντικά τυριά. Τα καλαμάκια κοτόπουλου είναι πιο υγιεινές επιλογές από τα λουκάνικα και δε χρειάζεται να τα δοκιμάσετε όλα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα κιλά μακρυά φέτος τα Χριστούγεννα, ενώ θα σας επιτραπούν μερικές λιχουδιές. Φάτε λογικά, υγιεινά και να έχετε ευτυχισμένα Χριστούγεννα.

Πηγή: thermida.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook