Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά το «Αθηνά»

πώς-διαμορφώνεται-ο-αριθμός-των-εισακ-27589

foitites3Ανατροπές όχι μόνο στον αριθμό των τμημάτων που θα υπάρχουν στο νέο μηχανογραφικό, αλλά και στον αριθμό των εισακτέων φέρνει η τελική μορφή του σχεδίου Αθηνά που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Οι μετακινήσεις φοιτητών σε άλλη πόλη μειώθηκαν αισθητά, σε σχέση με την αρχική μορφή του σχεδίου, αλλά δεν εξαλείφθηκαν.

Οι συνέπειες για τους φετινούς υποψηφίους για τις ανώτατες σχολές θα είναι σημαντικές. Μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων, το υπουργείο αλλάζει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και την αναλογία των εισακτέων. Μεγάλη είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές του 1 ου πεδίου και μεγάλη η αύξηση στις σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου.

21grafima-thumb-medium

Δεν είναι οριστικό

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων που ανακοινώθηκε δεν είναι ο οριστικός, αλλά αποτελεί την εκτίμηση του υπουργείου για την απόφαση που θα πάρει το ίδιο! Ακόμη το υπουργείο ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων της γενικής κατηγορίας του 90% (των υποψηφίων αποφοίτων Γενικού Λυκείου) που θα λάβουν μέρος στις προσεχείς εισαγωγικές εξετάσεις.

Εμείς κάναμε την αναγωγή στο συνολικό αριθμό των εισακτέων χωρίς τις ειδικές κατηγορίες, γιατί ο αριθμός των εισακτέων των ειδικών κατηγοριών καθορίζεται σε ποσοστό μέχρι 20% του συνολικού αριθμού. Δεν είναι, δηλαδή, απόλυτα καθορισμένος.

Στον πίνακα βλέπουμε τα 12 τμήματα με τη μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων. Από αυτά τα 12 τμήματα, τα 8 είναι του 1ου πεδίου. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα τμήματα που έχουν μείωση του αριθμού των εισακτέων. Και οι τρεις νομικές σχολές, για παράδειγμα, θα έχουν μείωση του αριθμού των εισακτέων, που φτάνει τις 231 θέσεις. Πρόκειται για τις περιζήτητες σχολές του 1 ου πεδίου. Αντίστοιχα έχουμε μείωση κατά 618 θέσεις εισακτέων στα 6 τμήματα φιλολογίας. Συνολικά έχουμε 1.334 λιγότερες θέσεις στο 1 ο πεδίο. Αυτό θα έχει συνέπεια να έχουμε αύξηση των βάσεων από τις υψηλόβαθμες μέχρι τις χαμηλό βαθμες σχολές.

Στο 2ο πεδίο έχουμε αύξηση του αριθμού των εισακτέων

Στα 5 τμήματα χημείας έχουμε 305 επιπλέον θέσεις και 61 επιπλέον θέσεις στα τμήματα φυσικής. Συνολικά οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 3.763 στις σχολές του 2ου πεδίου.

Στο 3ο πεδίο στα τμήματα Ιατρικής έχουμε μείωση κατά 94

Μεγάλη είναι η μείωση του αριθμού στις σχολές του 1ου πεδίου και μεγάλη η αύξηση στο 2ο και το 4ο πεδίο Οι επιπλέον θέσεις που δίνονται σε όλα τα πεδία, σε σχέση με πέρυσι, είναι 2.021 θέσεις συνολικά. Στα τμήματα κτηνιατρικής έχουμε υπερδιπλασιασμό των θέσεων με 168 νέες θέσεις και μικρή αύξηση στα τμήματα φαρμακευτικής με 28 επιπλέον θέσεις. Συνολικά σε όλες τις σχολές του 3ου πεδίου οι θέσεις θα μειωθούν κατά 334. Στο 4ο πεδίο έχουμε εντυπωσιακή αύξηση κατά 513 θέσεις του αριθμού των εισακτέων στις σχολές των μηχανολόγων μηχανικών των πολυτεχνείων, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στα τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών αυξάνεται κατά 12 μόλις θέσεις. 131 επιπλέον θέσεις δίνονται στους αρχιτέκτονες μηχανικούς. Εντυπωσιακή η αύξηση στους πολιτικούς μηχανικούς, με 440 επιπλέον θέσεις.

Είναι προφανές ότι η πρόσβαση στις σχολές του 4ου πεδίου θα είναι ευκολότερη για τους υποψηφίους, αφού τους δίνονται επιπλέον 3.011 θέσεις. Επιπλέον 447 θέσεις έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι των σχολών του 5ου πεδίου. Καταργούνται διά της συγχωνεύσεως 36 τμήματα, αλλά αυξάνονται οι θέσεις στις περιζήτητες σχολές των οικονομικών ΑΕΙ του 5ου πεδίου, όπου δίνονται πολλές δεκάδες θέσεων. Οι επιπλέον θέσεις που δίνονται σε όλα τα πεδία, σε σχέση με πέρυσι, είναι 2.021.0 αριθμός αυτός δεν προκύπτει από το άθροισμα των επιπλέον θέσεων σε κάθε πεδίο, αφού οι κοινές σχολές σε δύο πεδία υπολογίζονται δύο φορές.

Οι παράγοντες

Η διαμόρφωση των βάσεων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί φέτος. Οι παράγοντες που τις καθορίζουν είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων, κάτι που εξαρτάται από τη δυσκολία των θεμάτων, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που αλλάζουν κάθε χρόνο, και ο αριθμός των εισακτέων. Με την προϋπόθεση ότι οι δύο πρώτοι παράγοντες θα μείνουν σταθεροί, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναμένουμε άνοδο των βάσεων στις σχολές του 1 ου πεδίου σε όλη την κλίμακα των βάσεων, μεγάλη μείωση των βάσεων στις σχολές του 2ου πεδίου, περίπου σταθερές τις βάσεις στο 3ο πεδίο.

Στο 4ο πεδίο θα έχουμε μεγάλη μείωση των βάσεων και μείωση των βάσεων στο 5ο πεδίο. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι οριστικό, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν δεσμεύεται για τις θέσεις που ανακοίνωσε. Αναφέρει τον αριθμό των εισακτέων ως προτεινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν την εικόνα που τώρα σχηματίζεται, που φαίνεται πολύ ωραία για να είναι αληθινή. Το παράδοξο είναι ότι με 97 λιγότερα τμήματα έχουμε αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Πηγή: enet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook