Πως θα μετακινήσετε το όχημά σας ακόμη κι εάν έχετε καταθέσει τις πινακίδες;

πως-θα-μετακινήσετε-το-όχημά-σας-ακόμη-115263

pinakides2

Τι λέει ο νόμος για την «ακινησία» των οχημάτων

Ολοένα και περισσότεροι -σε αυτούς προστέθηκε εσχάτως και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης- καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ωστόσο, ο νόμος επιτρέπει να μετακινήσετε το όχημά σας ακόμη κι εάν έχετε καταθέσει τις πινακίδες!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο νόμος του 1953

Ο νόμος «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων» του 1953, που ψηφίστηκε επί βασιλέως Παύλου, επιτρέπει «σε εξαιρετικές περιπτώσεις την κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας με προσωρινή άδεια και μέχρι δύο ημέρες τον μήνα». Εκείνη την εποχή προβλεπόταν ότι η προσωρινή άδεια χορηγείται μόνο από τον έφορο και αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 400 δραχμές για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.

Το 2003 το Υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο 1132 προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη διαδικασία προσωρινής χορήγησης άδειας κυκλοφορίας. Ειδικότερα, η ΠΟΛ αναφέρει:

ότι η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα, δηλαδή συνολικά για δύο ημέρες τον μήνα

η προσωρινή άδεια θεωρείται από τις κατά τόπους υπηρεσίες Τροχαίας, οι οποίες εκδίδουν ειδική πινακίδα από χαρτόνι «Μ»

οι Δ.Ο.Υ. εκδίδουν τις πινακίδες από χαρτόνι, χωρίς να εμπλέκεται η Τροχαία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσετε την προσωρινή άδεια;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προσωρινή άδεια μπορεί να χορηγηθεί σε οδηγούς:

  • για τη μεταφορά αυτοκινήτων που δεν έχουν εφοδιαστεί ακόμη με αριθμό κυκλοφορίας από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμησης
  • για έλεγχο από το ΚΤΕΟ
  • για μετάβαση σε ειδικά συνεργεία με σκοπό τη μετατροπή ή προσθήκη αμαξωμάτων ή άλλων τεχνικών στοιχείων
  • για αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που έχουν τεθεί σε ακινησία.

Βασική προϋπόθεση είναι το εν λόγω όχημα να προορίζεται για δοκιμή, επισκευή ή πώληση. Ουσιαστικά, το «παραθυράκι» αυτό του νόμου επιτρέπει σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας να κάνουν βόλτες με το Ι.Χ. τους 24 ημέρες τον χρόνο, πληρώνοντας μόλις 1,90 ευρώ ημερησίως.

Τι πρέπει να προσέξετε

Μπορεί με τον συγκεκριμένο τρόπο να αποφεύγετε την επιβολή τεκμηρίων και φόρου πολυτελείας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές λεπτομέρειες.

Ότι πρέπει να έχετε μαζί σας το αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας-την οποία παραδίδετε κατά την κατάθεση των πινακίδων- ώστε να μπορείτε να ασφαλίσετε το όχημά σας για τις δύο ημέρες κυκλοφορίας. Και αυτό διότι η ασφάλιση Ι.Χ. χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας δεν είναι δυνατή, εάν ο ιδιοκτήτης του δεν διαθέτει αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά την κατάθεση δήλωσης ακινησίας δεν απαιτείται η προσκόμιση Ε9, όπως ζητούν ορισμένοι έφοροι που ερμηνεύουν λανθασμένα την ΠΟΛ του Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό επειδή η ΠΟΛ 1253 του 2002 για την κατάθεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων δεν προβλέπει την υποβολή Ε9, αλλά μόνο τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης όπου θα αναφέρονται η διεύθυνση του χώρου φύλαξης του Ι.Χ. και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου αυτού.

Πηγή: zougla.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook