«Πρότυπο ανάπτυξης η Κρήτη» είπε από το Ηράκλειο ο Ευρωπαίος Επίτροπος

πρότυπο-ανάπτυξης-η-κρήτη-είπε-από-τ-113515

epitropos1«Η Κρήτη αποτελεί πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης και πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες Περιφέρειες στην χώρα την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020» ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος  Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν που επισκέπτεται την Κρήτη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την νέα προγραμματική περίοδο.

epitroposΟ κ. Χαν που περιοδεύει στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες  χαρακτήρισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ως το καλύτερο και ότι έχει γίνει η πιο άρτια προετοιμασία και έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη της Περιφέρειας, για την θαυμάσια – όπως είπε – δουλειά που κάνουν αναφορικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που προσδίδουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη του τόπου.

epitropos2Τον ευρωπαίο επίτροπο που συνοδεύει αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα με επικεφαλής τον  Πάνο Καρβούνη, υποδέχτηκαν το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι αντιπεριφερειάρχες, (ενοτήτων και θεματικοί), ο Εκτελεστικός Γραμματέας και περιφερειακοί σύμβουλοι.

epitropos3Να ενισχυθούν οι υποδομές

Σε ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Επίτροπος αναφερόμενος στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 είπε ότι, είναι θετικό το γεγονός, ότι, υπάρχει μετατόπιση διαχείρισης των πόρων από το κεντρικό κράτος προς τις Περιφέρειες και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Όπως ανέφερε ο κ. Χαν από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενισχυθούν και στην Κρήτη οι υποδομές, το νησί έχει στην Ευρώπη ισχυρή θέση στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, και της εκπαίδευσης. Παράλληλα τόνισε ότι λόγω του μοναδικού κλίματος που έχει το νησί υπάρχουν οι προϋποθέσεις για παράταση της τουριστικής περιόδου ακόμα και τους 12 μήνες του χρόνου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του στην Περιφέρεια ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο που υποστήριξε την Περιφέρεια Κρήτης στο αίτημα για την αποκέντρωση των πόρων με πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα την νέα προγραμματική περίοδο, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι πόροι για τα δυο μεγάλα έργα στο νησί που είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου.

Στην συνέχεια η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασωτάκη παρουσίασε το αναπτυξιακό μοντέλο  περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης  που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Κρήτης την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παράλληλα ο κ. Χαν είδε τα διαφημιστικά σπότ της Περιφέρειας για την ανάδειξη του τουρισμού και των Κρητικών προϊόντων, και εκφράστηκε με θετικά σχόλια.

Αργότερα στο ξενοδοχείο Ατλαντίς παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, φορέων, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, Επιμελητήρια, Πανεπιστημιακά, Ερευνητικά Ιδρύματα, παραγωγικές τάξεις, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ομιλία του Επιτρόπου κ. Χαν με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020».

Ο κ. Χαν αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας εκτίμησε ότι η Κρήτη θα εξέλθει πρώτη από την ύφεση καθώς το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται σε συνάρτηση με την σωστή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων καταγράφεται ώθηση στην οικονομία του νησιού με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην αναπτυξιακή κατεύθυνση-επεσήμανε- θα συμβάλλει και το γεγονός ότι οι Περιφέρειες θα έχουν τα δικά τους Περιφερειακά Προγράμματα και θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ από το 22% που είναι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2007-2013.

«Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της Περιφέρειας. Βασικός αρωγός στην προσπάθειά μας για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων είναι οι πόροι που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, αλλά και από τους άλλους Ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε συστηματικά για την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, και προσβλέπουμε στους πόρους που θα διατεθούν  την Περίοδο 2014 – 2020» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και και τόνισε ότι «Στόχος όλων μας είναι η πλήρης απορρόφηση των πόρων του προγράμματος μας, οι οποίοι  ανέρχονται στα 500 εκ ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015, μέσω της υλοποίησης έργων και δράσεων, που δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και συνεπώς νέες θέσεις απασχόλησης».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook