Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Κρήτης | Video

πρόγραμμα-καταπολέμησης-κουνουπιών-52928

ΚΟΥΝΟΥΠΙΕφαρμόζεται και φέτος, σε όλη τη Κρήτη, με πρωτοβουλία και πιστώσεις της Περιφέρειας Κρήτης, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που επιβλέπεται από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή δημόσιας υγείας Κρήτης Νίκο Καμπάνη το πρόβλημα των κουνουπιών αφορά την υγεία όλων καθώς και την ποιότητα ζωής, και «θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους πολίτες για τους τρόπους αντιμετώπισής του, γεγονός που κρίνεται αναγκαίο τόσο για την αποφυγή των οχλήσεων από τα τσιμπήματα, όσο και για την προφύλαξη από τον κίνδυνο ασθενειών».

Αναλυτικά κρίνεται αναγκαία η συμβολή των πολιτών, στην εξουδετέρωση των ενδοοικιακών και περιοικιακών εστιών, που είναι κάθε ποσότητα στάσιμου νερού, όπως άχρηστα πηγάδια, χαντάκια, ανοικτές αποχετεύσεις, φραγμένες υδρορροές, ντεπόζιτα, βαρέλια, δεξαμενές, δοχεία και άλλα αντικείμενα, που ενδέχεται να συγκρατήσουν νερό, καθώς και οι αγωγοί αερισμού βόθρων.

Οι εστίες εκκόλαψης πρέπει να μειωθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, με την εκκένωση των δεξαμενών και άλλων ανοικτών δοχείων, την επικάλυψη των ανοικτών φρεατίων και την απόφραξη των υδρορροών. Επιπλέον συνιστάται η χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και προστασίας  στις εστίες που είναι αδύνατη η κατάργηση τους.

Ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και άλλων επιχειρήσεων, έχουν την υποχρέωση να ανιχνεύουν έγκαιρα και να εξουδετερώνουν, τις εστίες που έχουν δημιουργηθεί, μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις τους.

Με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην καταπολέμηση των κουνουπιών εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά και φέτος,  προς όφελος  πάντα της Δημόσιας Υγείας.

Τα τηλέφωνα που μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες για τυχόν προβλήματα και εστίες κουνουπιών που δεν είναι γνωστές είναι:

  • Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου: 2813410741, 28134107771, 2813410772
  • Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: 2821344220, 2821344205
  • Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: 2831343308, 2831343316 και 2831343318.
  • Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: 284134384, 284134385

 

Σε πανελλήνια εκπομπή το σποτ της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Πανελλήνιο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το σποτ της Περιφέρειας Κρήτης το οποίο ύστερα και με απόφαση του ΕΣΡ εκπέμπει μηνύματα μέσω κεντρικών και περιφερειακών τηλεοπτικών δικτύων.

Το συγκεκριμένο σποτ στο οποίο “πρωταγωνιστούν” μικρά παιδιά εκπέμπει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους για την πρόληψη και καταπολέμηση των κουνουπιών ενώ η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει επισημάνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες χρήζουν επιβράβευσης και περαιτέρω διάδοσης.

Μάλιστα πρόσφατα σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας έδειξαν ενδιαφέρον και ζήτησαν από τον διευθυντή δημόσιας υγείας Κρήτης, Νίκο Καμπάνη, να τους δοθεί από την Περιφέρεια το δικαίωμα να διασκευάσουν το λογότυπο και να χρησιμοποιήσουν το τηλεοπτικό σποτ που παρήγαγε η Κρήτη στα μέσα ενημέρωσης των περιοχών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook