Πρωτοπόρα η Περιφέρεια Κρήτης σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία

πρωτοπόρα-η-περιφέρεια-κρήτης-σε-έρευ-110240

periΩς την καλύτερη Περιφέρεια στην χώρα στους τομείς της έρευνας της τεχνολογίας και της καινοτομίας χαρακτήρισε την Περιφέρεια Κρήτης ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού.

Στην σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο κ. Βασιλάκος ενημέρωσε για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, τονίζοντας ότι τα πρώτα προγράμματα που θα «βγάλουμε ως Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα είναι για τους νέους ερευνητές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε τα εφόδια για να παραμείνουν στην χώρα μας και να αναπτύξουν εδώ τις ερευνητικές τους δραστηριότητες».

Μάλιστα ο κ. Βασιλάκος εξαίροντας την συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης με τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού είπε χαρακτηριστικά: «Στην Κρήτη έχει γίνει ένας εξαιρετικός συνδυασμός για έρευνα και καινοτομία για την νέα Προγραμματική Περίοδο. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει σημαντικά συμβάλλει σε αυτόν τον εξαίρετο σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και η Κρήτη είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Άρα προσδοκούμε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν για έρευνα και καινοτομία θα πιάσουν τόπο, θα δώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα και προφανώς θα έχουν αντίκτυπο στην Ελληνική κοινωνία, και στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Για την νέα Προγραμματική Περίοδο η έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία θα πάρουν αρκετά πάνω από ένα δις ευρώ».

Τέλος ο κ. Βασιλάκος στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «από τα χρήματα των αποζημιώσεων της SIEMENS προς το Ελληνικό δημόσιο ύψους αρκετών εκατ. ευρώ, αυτά θα τα διαθέσουμε για προγραμματικές συμφωνίες με τα ερευνητικά κέντρα. Το ΙΤΕ από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας, στον κόσμο, θα λάβει ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης. Θα κάνουμε το παν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να έχει τον επιτελικό ρόλο που θα έχει στον ερευνητικό ιστό στη χώρα. Από την νέα Προγραμματική περίοδο θα έχουμε μεγάλες δράσεις έργων έρευνας και καινοτομίας».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας υπάρχει μια πολύ καλή, στενή, συνεργασία στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου. «Χαίρομαι που ακούσαμε επίσημα ότι τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα μας είναι από τα καλύτερα στην χώρα. Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε να συνδέσουμε τη νέα Προγραμματική Περίοδο, η έρευνα , η καινοτομία να εφαρμοστεί στην πραγματική οικονομία δηλαδή στον τουρισμός μας και στον  πρωτογενής μας τομέα. Είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και εκτιμώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα πάνω στην συνεργασία αυτή».

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης είπε ότι «η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης  έχει να κάνει με τον τρόπο που οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα διατεθούν βάσει σχεδιασμού που κάνει η Περιφέρεια, για την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση που δεν βασίζεται απλώς να παίξουν τα ερευνητικά κέντρα και τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης ένα ρόλο βοηθητικό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά στο να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Το ΙΤΕ έχει πρωτοστατήσει σε αυτό το στόχο, και η Κρήτη είναι μια Περιφέρεια καινοτομίας με πολύ σημαντικό επιστημονικό, εκπαιδευτικό προσωπικό».

Τέλος σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου επεσήμανε  ότι «πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ιδιαίτερη για να φέρουμε κοντά μας τις δικές μας δραστηριότητες και τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Στην σημερινή σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, οι εκπρόσωποι όλων των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, και  υπηρεσιακoί παράγοντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook