Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι επιστάτες και ο παραγωγός για τους πυροβολισμούς στη Μανωλάδα

προφυλακιστέοι-κρίθηκαν-οι-επιστάτε-55862

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕς ΜΑΝΩΛΑΔΑΠροφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Αμαλιάδος οι τρεις επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας για την υπόθεση των πυροβολισμών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Στο δικαστικό μέγαρο επικράτησε ένταση μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα.

Η μητέρα των δυο αδερφών ξέσπασε κατά του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας λέγοντας του «μου έφαγες τα παιδιά» ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι τα έβαλαν με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το ρεπορτάζ και έφτυναν τις κάμερες λέγοντας «εσείς μας βάζετε στην φυλακή».

Η απολογία των τριών επιστατών κράτησε επτά περίπου ώρες ενώ γύρω στις τρεις ώρες κράτησε η απολογία του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, από τους τρεις μόνον ο ένας είπε ότι πυροβόλησε και μόνον δύο φορές στο έδαφος.

Η αστυνομία αναφέρει στη δικογραφία κατηγορηματικά ότι πυροβολούσαν και οι τρεις και μάλιστα επανειλημμένως και αδιακρίτως επί είκοσι λεπτά, τραυματίζοντας πάνω από 30 εργάτες.

Προστασία για τα θύματα της Μανωλάδας και εντατικοποίηση των ελέγχων ζητά ο Τέντες

Να τεθούν σε καθεστώς προστασίας τα 35 θύματα της Μανωλάδας Ηλείας, ζήτησε ο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώ παράλληλα με εγκύκλιό του έδωσε προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών οδηγίες, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ακόμη, κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας, ζητά να εκδοθεί πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους.

Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε και στην έκδοση εγκυκλίου η οποία απευθύνεται προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Με αυτή τους ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Αφορμή για την αποστολή της εγκυκλίου προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών από τον κ. Τέντε αποτέλεσαν τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα όσο και άλλες περιπτώσεις κακομεταχείρισης ημεδαπών και αλλοδαπών για τις οποίες μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην εγκύκλιό του ο κ. Τέντες επικαλείται την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και την συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της Συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητα τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν την δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».

 

Πηγή : protothema.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook