Προτάσεις Βρούτση για εργασιακά

προτάσεις-βρούτση-για-εργασιακά-1670

Μετά από τις αντιδράσεις που έφεραν οι απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των εργασιακών… τώρα τελευταία στιγμή αναζητείται μια λύση! Χθες το πρωί ένα email έφτασε στην τρόικα και ως παραλήπτη είχε το όνομα του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ», ο Υπουργός προσπαθεί μέσα από τις προτάσεις του να είναι «πιο δίκαιος» και να βρει την χρυσή τομή μεταξύ εργαζομένων και τρόικας.

Αποζημιώσεις

  • Ένα «μεικτό» σύστημα προτείνεται για όσους έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη. Ειδικότερα η πρόταση προβλέπει τα εξής:
  • Καμία αλλαγή στις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις για όσους έχουν μέχρι 16 έτη εργασίας. Οι αποζημιώσεις θα φτάνουν μέχρι και τους 12 μισθούς, θέμα για το οποίο υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.
  • Για όσους έχουν πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο ζητά να υπάρξει ένα «δίχτυ προστασίας» με τον καθορισμό νέου πλαφόν. Δηλαδή για τα πρώτα 16 χρόνια να δίνεται η αποζημίωση ως έχει. Για τα χρόνια πάνω από τα 16 να δίνεται η αποζημίωση μέχρι ένα ύψος μισθού (που σύμφωνα με τη βασική πρόταση θα καθοριστεί στα 2.000 ευρώ). Για το τμήμα του ποσού πάνω από τα 2.000 ευρώ δεν θα δίνεται αποζημίωση.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύουν για όσους απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη. Για τους νέους αλλά και για όσους αλλάζουν εργοδότη η καταβαλλόμενη αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες (σήμερα φτάνει τους 24 μήνες).

Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης αναμένεται να περιοριστεί από τους έξι στους τρεις μήνες, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.

Τριετίες

Ο υπουργός στο e- mail που έχει στείλει στην τρόικα ζητά να διατηρηθούν οι τριετίες, έστω και παγωμένες, καθώς έχουν «ιδιαίτερο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα». Δηλαδή η ελληνική πλευρά θέλει να μην υπάρξει καμία αλλαγή και το καθεστώς που ισχύει σήμερα να παραμείνει ως έχει μέχρι το 2016.

Οι απώλειες είναι μεγάλες όπως θα δείτε και εσείς στα παραδείγματα:

  • Μισθωτός με 28 έτη υπηρεσίας έχει «τακτικές αποδοχές» 3.000 ευρώ. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αν απολυθεί χωρίς προειδοποίηση θα πάρει 72.000 ευρώ (δηλαδή 24 μισθούς). Με την πρόταση που έχει καταθέσει η τρόικα θα περιοριστεί στα 39.516 ευρώ.
  • Με τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα πρώτα 16 έτη θα πάρει 12 μισθούς, δηλαδή 36.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα χρόνια -και με πλαφόν τα 2.000 ευρώ- θα πάρει 24.000 ευρώ. Συνολικά θα πάρει αποζημίωση 60.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook