Προσδοκούν σε μισό δισ. ευρώ από τη φορολόγηση ενοικίων

προσδοκούν-σε-μισό-δισ-ευρώ-από-τη-φορο-19006

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΠερισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με τη φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ.

Αυτό υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, τα οποία όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ποσό του φόρου να είναι μειωμένο για το κράτος αν οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης – μισθωτής) προχώρησαν σε νέα συμφωνία για το ύψος του μισθώματος μέσα στο 2012 ώστε ο ενοικιαστής να πληρώσει χαμηλότερο ενοίκιο.

Τα ίδια στελέχη, σύμφωνα με την Ημερησία, εκτιμούν ότι ο νέος αυτοτελής φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στην αγορά και να επιφέρει την περαιτέρω μείωση στο ύψος των μισθωμάτων από τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν το 2011.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοικίων το Δημόσιο αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, να εισπράξει τουλάχιστον 540 εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι η συνολική αξία των μισθωμάτων που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012 θα διατηρηθεί και στις δηλώσεις του 2013.

Η πιο προσοδοφόρα χρονιά ήταν αυτή του 2009 για τους ιδιοκτήτες, καθώς εισέπραξαν 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο επόμενες χρονιές απέδωσαν λιγότερο, αφού τα μισθώματα των κατοικιών μειώθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που συνέβαλε στην υποχώρηση των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ), η συνολική αξία των μισθωμάτων που δηλώθηκαν φέτος στην Εφορία διαμορφώθηκε στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων του 2009, σημειώνοντας πτώση κατά 18%.

Κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η μείωση των ενοικίων ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών και κατά μέσο όρο έφθασε στο 35%. Οι ενοικιαστές δήλωσαν αδυναμία καταβολής του υψηλού ενοικίου και πέτυχαν τη μείωσή του ύστερα από συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.

Το 2010 στο σύνολό τους οι ενοικιαστές κατοικιών κατέβαλαν το ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις. Η αξία των μισθωμάτων πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το 2008, έφθανε τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook