Προς νέο συνασπισμό υπό μία πανίσχυρη Μέρκελ η Γερμανία

προς-νέο-συνασπισμό-υπό-μία-πανίσχυρη-97299

merkel 2Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία- βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Tα αποτελέσματα έχουν ως εξής το πρωί της Δευτέρας:

Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) παίρνει 41,5%

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%

Η Αριστερά (Linke) παίρνει 8,6%

Οι Πράσινοι παίρνουν 8,4%

Έξω από τη Βουλή μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8%

Επίσης εκτός Μπούντεσταγκ μένουν οι «αφανείς» νικητές του ευρωσκεπτικιστικού AfD με 4,7%

Οι Πειρατές ναυάγησαν με 2,2% και τα υπόλοιπα κόμματα πήραν αθροιστικά 4,1%

H προσέλευση στις κάλπες ενισχύθηκε οριακά στο 71,5%

Με τον υπολογισμό των πρόσθετων εδρών που προβλέπει το γερμανικό εκλογικό σύστημα για εξισορρόπηση της αντιπροσώπευσης, η νέα Μπούντεσταγκ θα έχει 630 έδρες (με όριο δηλαδή αυτοδυναμίας τις 316 έδρες).

Θεωρητικά, οι πιθανοί μετεκλογικοί συνασπισμοί για πλειοψηφία θα ήταν: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι ή τριπλός συνασπισμός της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Linke).

Το τελευταίο είναι μαθηματικά μεν πιθανό, αλλά πολιτικά αρκετά δύσκολο. Ήδη τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, όταν τα αποτελέσματα είχαν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν, τόσο ο Στάινμπρουκ (υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία) όσο και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έδειξαν πως δεν προτίθενται να επιδιώξουν κάτι τέτοιο, λέγοντας -και οι δύο με την ίδια διατύπωση- πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μέρκελ» και πως εκείνη «πρέπει να επιδιώξει σχηματισμό πλειοψηφίας».

Σε σύγκριση με το 2009, τα CDU/CSU ενισχύθηκαν κατά 7,7% ποσοστιαίες μονάδες, το SPD κατά 2,7% ενώ το ποσοστό της Linke μειώθηκε κατά 3,3% ποσοστιαίες μονάδες και των Πρασίνων μειώθηκε κατά 2,3%.

Μία ιδέα για το πόσο καταστροφικά εξελίχθηκε η μάχη της Κυριακής για τους Φιλελεύθερους (FDP) δίνει η διαφορά του ποσοστού με το 2009: Το κόμμα υποχώρησε κατά 9,8% μονάδες. Η μαθηματική διαφορά δείχνει μόνο ένα μέρος της πολιτικής πανωλεθρίας, δεδομένου ότι πρόκειται για κόμμα που βρισκόταν στην κυβέρνηση και σύρεται κακήν κακώς έξω από την Μπούντεσταγκ (και θα ακολουθήσει, όπως φαίνεται, και μεγάλο τμήμα της πολιτικής τους ηγεσίας από το ίδιο το κόμμα).

 

Πηγή : in.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook