Προβληματισμός και για τη λειτουργία της Κ.Ο. | Αρρυθμίες στον ΣΥΡΙΖΑ με το «λάθος του ΔΝΤ»

προβληματισμός-και-για-τη-λειτουργία-12525

tsiprasΑν και προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση και να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να συγκροτήσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, γύρω από την περίφημη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την αξιοποίηση του «λάθους», που έχει ομολογήσει ότι έχει κάνει το ΔΝΤ στη διαμόρφωση του ελληνικού προγράμματος.

Παρότι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλη τη δυνατότητα να αναπτύξει μία σαφή και στοιχειοθετημένη κατά το δυνατόν επιχειρηματολογία το πρωί της Τρίτης, μέσω της σχετικής ερώτησης, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να επανέλθει μόλις μερικές ώρες αργότερα, για να αντιμετωπίσει την κυβερνητική αντεπίθεση, καθώς τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το οικονομικό επιτελείο, είχαν ήδη δρομολογήσει τις ενέργειές τους για την έναρξη συζήτησης με την τρόικα.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε non paper, αναγκαζόμενο πλέον να παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση κινείται προς την επαναδιαπραγμάτευση. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι «η »αναπροσαρμογή του προγράμματος» που ενδεχομένως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την άγρια λιτότητα, τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό αποδεικνύεται επίσης και από το γεγονός ότι μετά την παραδοχή του σφάλματος από το ΔΝΤ (η οποία σημειωτέον έγινε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ πολύ πριν διέθετε στοιχεία/ενδείξεις για πολλαπλασιαστές ακόμη μεγαλύτερους και από αυτούς που παραδέχεται το ΔΝΤ».

Στο μεταξύ αναταραχή και προβληματισμός υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στη Βουλή, κατά την προσπάθεια να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, ανέτοιμη και απροετοίμαστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ονομαστική μόλις 10 βουλευτές από τους 15 υπογράφοντες το αίτημα ήταν παρόντες, με αποτέλεσμα να μην διεξαχθεί η ψηφοφορία, αφού οι υπόλοιποι αναζητούνταν!

Η αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει» στον οργανωτικό τομέα είναι έντονη και αναμένεται να εξετάσει το θέμα το εννιαμελές συντονιστικό όργανο του κόμματος.

Γιατί δεν πήγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία για το λαθραίο πετρέλαιο

Ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης την ματαίωση της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει το κόμμα του για τα άρθρα 8 και 19 του νομοσχεδίου για τα αποθέματα αργού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρείο της Βουλής απέρριψε την πρόταση όταν διαπίστωσε ότι οι αιτούντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζαν από την αίθουσα.

Συγκεκριμένα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό θα πραγματοποιούνταν χθες το απόγευμα.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook