Πολιτικοί για κλάματα και τεχνοκράτες για γέλια |

πολιτικοί-για-κλάματα-και-τεχνοκράτε-11735

Ο τόπος στον οποίο λαμβάνει χώρα η σειρά είναι η Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό. Η υπόθεση του Breaking Bad περιστρέφεται γύρω από τον Γουόλτερ Γουάιτ, ένα δάσκαλο χημείας ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά οικογενειακά προβλήματα. Όταν ο Γουάιτ διαγιγνώσκεται με τελικό καρκίνο, καταρρέει και αποφασίζει να προσανατολιστεί στον κόσμο του εγκλήματος, με το να παράγει και να πουλάει μεθαμφεταμίνη με τον πρώην μαθητή του Τζέσι Πίνκμαν με την επιθυμία να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογενείας του.

Το Breaking Bad έχει γίνει αποδέκτης ευρείων κριτικών επευφημιών, ειδικά για το γράψιμο και την πρωταγωνιστική παράσταση του Κράνστον, και έχει κερδίσει τέσσερα Βραβεία Έμμυ, μαζί με πολλά άλλα βραβεία και υποψηφιότητες. H συγκεκριμένη εκπληκτική σειρά δεν πιάνει μία μπροστά στο κωμικό δράμα με τίτλο Φορολογικό νομοσχέδιο-Δεκέμβρης 2012.

Καθώς ο Φώτης Κουβέλης χόρευε το Ζειμπέκιο της Ευδοκίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για να τιμήσει τον εορτάζοντα πολιτικό τιτάνα Ανδρέα Παπαδόπουλο με την Άννα Διαμαντοπούλου να χτυπάει παλαμάκια, πίσω από τις γρύλιες του κτιρίου που στεγάζει το υπ. Οικονομικών μπορούσες να διακρίνεις το φως του κεριού που τρεμόπαιζε. Εδώ οι δύο κορυφαίοι τεχνοκράτες Καραβίτης και Τσακλόγλου τα ονόματα των οποίων έδωσε στεγνά η Μαρία Σπυράκη στο δελτίο του Mega, είχαν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά.

Οι εξοντωμένες γραμματείς φρόντιζαν ακόμη και τις μικρές ώρες της νύχτας να μην τους λείψει τίποτε, ώστε τα φωτεινά μυαλά τους να παραμένουν σε υπερδιέγερση.

-Να ξεκοιλιάσουμε πρώτα όσους έχουν παιδιά. Τι παιδιά και μαλακίες είναι αυτές. Τα αφεντικά θέλουν το πολύ μονογονεικές οικογένειες. Άκου παιδιά! Έχουμε χάσει κάθε μέτρο σ΄αυτή τη χώρα. Αύριο θα κάνουν 3 και 4 παιδιά ακόμη και τα gay ζευγάρια με αποτέλεσμα να μολυνθεί ο πλανήτης. Να πατάξουμε τα παιδιά.

Έχεις δίκο Τζακ, δεν πρέπει να μολυνθεί άλλο η πατρίδα. Να τους πάρουμε το σκαλπ.

Λίγες ώρες αργότερα στο στούντιο του Πρετεντέρη στη Μεσογείων ο προκλητικός Σαχινίδης κελαηδούσε το δικό του ποίημα  “Ξέρετε, εμείς στο ΠΑΣΟΚ(;) διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική και προτείναμε οι επιχειρήσεις που θα ξεκινούν άνεργοι να μην φορολογούνται η να έχουν τον ελάχιστο συντελεστή…»

-Φοβερή ιδέα Γαλιλαίε μου…, ακούστηκε ο Γιάννης Πρετεντέρης. Και τι σας είπαν από την κυβέρνηση;

Να ξέρετε, δεν το δέχθηκαν…

Ο Σαχινίδης έβγαζε έναν μετά το άλλο τα καρφιά από την φαρέτρα του, ενώ ο ίδιος ήταν από τους πιο σατράπηδες και αμοραλιστές που πέρασαν από το υπουργείο Οικονομικών. Για το τι εστί Σαχινίδης διαβάστε το κείμενο του Γ. Δημητρομανωλάκη που ακολουθεί: Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης ήταν τα τελευταία δύο χρόνια ένας από τους συνυπεύθυνους της ελληνικής τραγωδίας. Μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης που μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντινου παρέδωσαν την χώρα στις αγκάλες της τρόικας.

Ο βουλευτής Λάρισας αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για τις δαπάνες, το δημόσιο χρέος και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Ήταν ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες και σύμβουλους του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ήταν το μάτι και το αυτί του. Δεν έκανε ποτέ τίποτε εάν δεν ρωτούσε. Δημοσιογράφος έλεγε προ μηνών ότι «πριν μου δώσει μια συνέντευξη το 2010 είχα συνεννοηθεί μαζί του ότι θα μου αποκάλυπτε και μια μεγάλη είδηση. Φτάνοντας στο γραφείο του ο κ. Σαχινιδης αναίρεσε την υπόσχεση του γιατί όπως μου είπε «δεν του το επιτρέπει ο Γιώργος» (εννοώντας τον κ. Παπακωνσταντινου) .

Θιασώτης των οικονομικών και πολιτικών ακροβατισμών είναι καλός στην δημιουργία εντυπώσεων. Κύριο του έργο που απέτυχε, πριν την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010, να φέρει εις πέρας ήταν ότι δεν κατάφερε να περικόψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Επίσης ήταν ένας εκ των υπεύθυνων για τις συγχωνεύσεις κάποιων οργανισμών που δεν προχώρησαν ποτέ.

Από τους πλέον ατυχείς χειρισμούς του ήταν όταν στις αρχές του 2010 η Ελλάδα εξέδωσε πολυετές ομόλογο με ευνοϊκό επιτόκιο και οι ξένοι επενδύτες μας έκαναν προσφορές για πάνω από 20 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα ζητούσε μόλις 5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι η συμβουλή του προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιοριστεί στα 5 δισ. ευρώ και να μην αντλήσει ολόκληρο το ποσό. Πράγματι έτσι έγινε.

Όμως το γεγονός ότι η Αθήνα δεν άντλησε ποσό σημαντικά υψηλότερο των 5 δισ. ευρώ (ενώ μπορούσε), επιτάχυνε τις εξελίξεις σχετικά με το ΔΝΤ καθώς λίγες ημέρες μετά τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη με αποτέλεσμα στην συνέχεια να καταστεί αδύνατος ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές.

Επιθετικός , που μιλά άσχημα στους υφισταμένους του , ακόμα και ταπεινωτικά, ο κ. Σαχινιδης χαρακτηρίζεται γκρινιάρης , δύστροπος και δηκτικός. Όσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπαιζε με την γοητεία του και το χιούμορ του τόσο ο πρώην υφιστάμενος παίζει με την γροθιά του.

Η επαγγελματική του Εμπειρία στο ιδιωτικό τομέα είναι μηδαμινή καθώς ήταν «από τα παιδιά που τους τάιζε το κομματικό σύστημα έως ότου γίνουν βουλευτές » (μια ανάγνωση του βιογραφικό του είναι αρκετή ).

Από το 2000 έως το 2004 ήταν ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ενώ από το 2004 έως το 2007 ήταν Ειδικός Συνεργάτης στην κρατική Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης.

Λέγεται μάλιστα ότι έγραφε χωρίς μεγάλη επιτυχία τις ομιλίες του τέως διοικητή της ΕΤΕ. Φίλοι του εκείνης της εποχής υποστηρίζουν ότι «ο τέως επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας πετούσε στα σκουπίδια όλες τις ομιλίες που του έγραφε ο Φίλιππος!

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει από τώρα έως τις αρχές Μαΐου οπότε και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές. Λίγα πράγματα είναι αλήθεια. Αυτό που θα πρέπει να κάνει κυρίως είναι να παρευρίσκεται τυπικά ως υπηρεσιακός υπουργός στις συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες και προφανώς να λέει την γνώμη του (αν και δεν την χρειάζεται) στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδημο σε κάποια ζητήματα οικονομικής πολιτικής…”

Αυτός ο τύπος λοιπόν συνεχιστής του «οραματικού» χαρατσιού της ΔΕΗ που επέβαλε ο Βενιζέλος, θέλει να επανέλθει στο υπουργείο εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα των σημερινών διαχειριστών του χάους που ονομάζονται τεχνοκράτες και πληρώνονται αδρά, από τον ελληνικό λαό, για τις υπηρεσίες τους.

Τι να πεις για αυτή την κυβερνητική κατάντια; Δεν υπάρχουν λόγια αδέλφια. Η πολιτική της ατζέντα είναι σκέτο σασπένς, δεν ξέρεις ποτέ τι σου ξημερώνει. Από τη μια οι αγροφύλακες του ΣΔΟΕ, σαν μάγοι σε τσίρκο, εμφανίζουν τεράστια ποσά φοροδιαφυγής χωρίς να μπορούν όμως να κάνουν κατασχέσεις-απλά για επικοινωνιακό σώου-και από την άλλη το οικονομικό επιτελείο δίνει την εντύπωση τυχάρπαστου ασκεριού που μπουκάρει στα σπίτια και τα λαφυραγωγεί.

Είναι ακριβώς η ίδια εικόνα που έδιναν και οι προηγούμενοι κυβερνώντες. Κατσιαπλιάδες δίχως Εθνικό Όραμα-όπως διαρκώς επισημαίνει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», πειραματίζονται σαν εμπειρικές μαμές στο δικό μας τομάρι.

Ποιο Breaking Bad; Μια δεν πιάνει μπροστά τους…

Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος απο το kourdistoportokali.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook