Πανικός στους Κρητικούς | Δηλώνουν και ξεδηλώνουν τα αγροτεμάχια τους για την «τσιμπίδα» της εφορίας

πανικός-στους-κρητικούς-δηλώνουν-και-59046

agrotis elies
«Όχι, αυτό δεν είναι δικό μου. Είναι του γείτονα, του θείου, του συγχωριανού»… Όχι μωρέ, δεν είναι τόσο μεγάλο το χωράφι. Το είχα δηλώσει λάθος. Πρέπει να το διορθώσουμε»…

Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια είναι τα λόγια που ακούν σε μόνιμη βάση το τελευταίο διάστημα οι φοροτεχνικοί σε όλη την  Κρήτη, αφού ενόψει του νέου Ε9 και της φορολόγησης των εκτός σχεδίων ακινήτων και των αγροτεμαχίων έχει δημιουργηθεί πανικός!

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, οι ιδιοκτήτες τρέχουν πανικόβλητοι σε λογιστές και φοροτεχνικούς για να ξεδηλώσουν τα όσα δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια ως περιουσιακά στοιχεία στο έντυπο Ε9. Σε μια προσπάθεια φυσικά να γλιτώσουν ό,τι μπορούν από τη φορο-λαίλαπα που έρχεται, μιας και από του χρόνου στην «τσιμπίδα» της εφορίας θα πιαστούν αγροτεμάχια, λιόδεντρα και βοσκοτόπια. Όλα δηλαδή τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ακόμα και αυτά των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, για τις περιπτώσεις των οποίων ίσως μπουν πάντως απαλλαγές και βαθμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό περιθώριο για τις δηλώσεις στο νέο έντυπο Ε9 που «φιλοτεχνεί» το υπουργείο Οικονομικών είναι μέχρι τις 31 Αυγούστου. Και ως εκ τούτου, όπου προλάβει-προλάβει για τους ιδιοκτήτες σε όλο το νησί, που τρέχουν τώρα άρον-άρον να «μικρύνουν» τη δήλωση του Ε9. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ’ ό,τι συνέβαινε όταν βγήκε αρχικά το μέτρο του Ε9, με τους Κρητικούς τότε να δηλώνουν μετά μανίας ό,τι είχαν και ό,τι ακόμα δεν είχαν!

«Από τη μια υπερβολή τότε, όταν βγήκε το Ε9, έχουμε πάει τώρα στην άλλη υπερβολή, στο ακριβώς αντίθετο άκρο», τόνισε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο κ. Μπαριτάκης, και εξήγησε: «Πριν μερικά χρόνια, όταν ξεκίνησε το Ε9, δήλωνε ο κόσμος εδώ στην Κρήτη στρέμματα και εκτάσεις κατά συρροή. Προσπαθώντας τότε οι ιδιοκτήτες, ο καθένας, να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία. Τώρα βλέπουμε τελείως το ανάποδο. Έρχονται, ρωτούν και προσπαθούν να ξε-δηλώσουν αυτά που είχαν δηλώσει.

Από τη μια είχαμε υπερβολικές δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων. Πραγματικά οι Κρητικοί δεν είχαν αφήσει πατουχιάγια πατουχιά που να μη δηλώσουν. Για να μην πω ότι δήλωναν παραπάνω εκτάσεις. Και τώρα έχουμε την αντίθετη υπερβολή. Μακριά από εμένα αυτό το ακίνητο κι οποιανού θέλει ας είναι. Τώρα μας λένε «θέλω να βγάλω το τάδε χωράφι, εκείνο το βοσκοτόπι από το Ε9». «Έκανα λάθος, είναι μικρότερο… Δεν το είχα μετρήσει σωστά». «Δεν είναι δικό μου, είναι του γείτονα και το είχα δηλώσει κατά λάθος». Και τα συναφή»…

Γιατί όμως αυτός ο πανικός τώρα; Όπως σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης, «μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει δοθεί περιθώριο, για να διορθωθούν οι δηλώσεις στο Ε9, ώστε μετά το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2014. Ο φόρος θα πιάνει και τα εντός και τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Εδώ δεν ξέρουμε βεβαίως αν θα μπουν ενδεχομένως κάποιες απαλλαγές-εξαιρέσεις. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί. Π.χ. για εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στο υπουργείο θέλουν να δουν τι εκτάσεις υπάρχουν. Να καταγράψουν τα ακίνητα. Να τα έχουν έτοιμα, μηχανογραφημένα στο αρχείο, ώστε να κάνουν τους υπολογισμούς τους πώς θα βγάλουν τα 2,5 δισ. ευρώ που θέλουν. Όλη η ύπαιθρος, χέρσα, βοσκοτόπια, καλλιεργούμενα, ελαιώνες, θα βρεθούν στη «τσιμπίδα». Πέραν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που ίσως τη γλιτώσουν σε ένα βαθμό, για όλους τους υπόλοιπους, όλα τα υπόλοιπα αγροτεμάχια θα πιαστούν στο δόκανο της φορολόγησης. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι επιπτώσεις θα υπάρχουν για την πλειονότητα των Κρητικών».

Επί του πρακτέου, τι αλλάζει; Όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9. Στις οποίες ο «πίνακας 2», όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση.Στον αναμορφωμένο αυτό πίνακα θα ζητείται από τους φορολογούμενους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών, επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων».

Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνεται και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».

Επίσης θα δηλώνεται η ακριβής απόσταση από τη θάλασσα, αν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κι αν έχει πρόσοψη σε δρόμο.

Πηγή: neakriti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook