«Πάρτι» επιτήδειων με τα επιδόματα του ΟΓΑ | Μέχρι και νεκροί έκαναν αίτηση | Πολύ ψηλά και η Κρήτη

πάρτι-επιτήδειων-με-τα-επιδόματα-το-91352

oga_653675067

Σε τουλάχιστον 1.500 αιτήσεις οι… δικαιούχοι εμφανίζονται «συμπτωματικά» να έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό ή να δηλώνουν το ίδιο ΑΜΚΑ (παρά το ότι ο αριθμός είναι ατομικός)! Οι πρώτοι έλεγχοι είναι αποκαλυπτικοί, καθώς το 22% των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση δεν δικαιούνται το επίδομα (περίπου 80.000 άτομα).

Τώρα εξετάζεται σε ποιες περιπτώσεις επιτήδειοι επιχείρησαν με πλαστά στοιχεία να στήσουν μια… φάμπρικα χορήγησης επιδομάτων σε μαϊμού δικαιούχους.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το «πάρτι» που κάποιοι επιχείρησαν -ευτυχώς χωρίς επιτυχία- να στήσουν με τα οικογενειακά επιδόματα. Μάλιστα προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το ότι κυκλώματα επιχειρούν ακόμα και τώρα να… δραστηριοποιηθούν στον χώρο των ταμείων, αν και γνωρίζουν την εντατικοποίηση των ελέγχων τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των αιτήσεων διαπιστώθηκε πως σε τουλάχιστον 1.000 περιπτώσεις τα άτομα που υπέβαλαν αίτηση έχουν κοινό ΑΜΚΑ. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αδύνατον, καθώς ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης είναι προσωπικός για κάθε δικαιούχο. Οι περιπτώσεις αυτές ελέγχονται τώρα μία προς μία για να βρεθεί ποιοι είναι πίσω από αυτή την… ταύτιση στοιχείων.

27.000 απορρίψεις

Την ίδια στιγμή περίπου 500 άτομα εμφανίζονται να έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, γεγονός που επίσης προκάλεσε το… ενδιαφέρον των υπηρεσιών. Και σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται το ποιοι είναι τελικά οι πραγματικοί δικαιούχοι αυτών των λογαριασμών.

Το ενδιαφέρον για τα νέα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ είναι τόσο μεγάλο, που ακόμα και νεκροί… υπέβαλαν αίτηση. Από τον έλεγχο προέκυψε πως τα χρήματα διεκδικούσαν ακόμα και ασφαλισμένοι, που με βάση τα στοιχεία είχαν πεθάνει. Το «σκηνικό» συμπληρώνεται από ανήλικους που ζητούσαν οικογενειακό επίδομα για τα παιδιά που υποτίθεται ότι έχουν αποκτήσει αλλά και από οικογένειες που δήλωναν παιδιά φίλων ή συγγενών. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις που οικογένειες δήλωναν ακόμα και τα παιδιά του γείτονα για να πάρουν οικονομική ενίσχυση. Από «κόσκινο» περνάνε και 1.500 άντρες που ζήτησαν το επίδομα χωρίς να έχουν προσκομίσει στοιχεία που να πιστοποιεί ότι έχουν παιδί.

Οι συγκεκριμένοι άντρες δεν είναι παντρεμένοι και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι έχουν αναγνωρίσει παιδί εκτός γάμου. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν υποβληθεί 352.000 αιτήσεις για το οικογενειακό επίδομα και ήδη έχει εγκριθεί η καταβολή των χρημάτων σε 273.00 άτομα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ταμείου, 120.000 δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματα στις 4 Σεπτεμβρίου και ακολουθεί η πληρωμή και των υπολοίπων.

Ωστόσο 27.000 αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί, κατά κύριο λόγο επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Τώρα ερευνάται το κατά πόσο τα συγκεκριμένα άτομα υπέβαλλαν δήλωση χωρίς να γνωρίζουν τα ακριβή εισοδηματικά κριτήρια ή προσπάθησαν δια της πλαγίας οδού (ακόμα και αποκρύπτοντας εισοδήματα) να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, το 35% αυτών των αιτήσεων έχει υποβληθεί στην Αττική (και κυρίως στην περιοχή των Αχαρνών), το 12% στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν το Ηράκλειο και η Λάρισα.

Αυτή τη στιγμή από «κόσκινο» περνάνε άλλες 55.000 ύποπτες συντάξεις, στις οποίες από τον πρώτο έλεγχο προέκυψαν παρατυπίες.

Έως 2.900€ τον χρόνο η ενίσχυση σε τρίτεκνη οικογένεια

Με νέο τρόπο δίνονται φέτος τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ για πρώτη φορά δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν ένα παιδί. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 600.000.

Η ετήσια ενίσχυση φτάνει τα 480 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, ενώ το καταβαλλόμενο ποσό αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Για παράδειγμα, οικογένεια με τρία παιδιά και χαμηλό εισόδημα θα πάρει ετήσια οικονομική ενίσχυση έως και 2.900 ευρώ (δίνεται επίδομα τέκνων και ένα εφάπαξ ποσό ως επίδομα τριτέκνων).

Πηγή: ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook