Ο εκλογικός νόμος σημείο τριβής Σαμαρά – Βενιζέλου

ο-εκλογικός-νόμος-σημείο-τριβής-σαμαρ-91380

 

Σημείο τριβής μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελεί ο εκλογικός νόμος στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ αναμένεται να φέρει εκ νέου στην επικαιρότητα την κατάργηση του bonus των 50εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως -όπως αποκαλύπτει το Real.gr- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση του bonus, πρόταση που εάν υιοθετείτο θα έφερνε το υπάρχον εκλογικό σύστημα πολύ κοντά στην απλή αναλογική.

samaras venizelos

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνει στον πρωθυπουργό, με το σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας που του παρέδωσε, το bonus των 50 εδρών να μοιράζεται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που προεκλογικά θα διακηρύττουν ότι θα συνεργαστούν μεταξύ τους, διαφορετικά να πηγαίνει στο πρώτο κόμμα. Βεβαίως υπάρχουν ερωτηματικά ως προς την πρόταση, αν π.χ. σπάσει μετεκλογικά ο κυβερνητικός σχηματισμός ή αλλάξει σύνθεση, τι θα απογίνει με το bonus; Ή εάν το Σύνταγμα επιτρέπει μια τέτοια κατανομή του bonus. Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, όμως, φέρεται ότι έχει τις απαντήσεις.

Πολιτικά, βεβαίως, η πρόταση της Χαρ. Τρικούπη για τον εκλογικό νόμο επιβεβαιώνει την πρόθεση της ηγεσίας της για στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά και για μετά τις εκλογές, στρατηγική που -αναλόγως και των εξελίξεων- θα δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της.

  • Δεν το συζητά ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην συζητήσει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με αποτέλεσμα -και ως συμβιβαστική «λύση»- το θέμα να μετατεθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το μέλλον.

  • Η πρόταση νόμου Κουβέλη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πάντως, προτίθεται πολύ σύντομα να φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή με ένα και μόνο άρθρο, την κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση το ισχύον εκλογικό σύστημα θα τείνει προς την απλή αναλογική, ενώ υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες πολύ δύσκολα θα σχηματίζεται κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πρώτων κομμάτων.

  • Τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντ. Σαμαράς είναι σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να εντείνει τα διλήμματα και την πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση, ενώ δεν επιθυμεί –αν βγει η ΝΔ από τις κάλπες πρώτο κόμμα- να μοιράζεται το πριμ του εκλογικού νόμου με το ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου Κουβέλη, αφού και ως υποψήφιο πρώτο κόμμα διαθέτει κάθε συμφέρον να παραμείνει το bonus. Το πιθανότερο είναι να απορρίψει την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ, δεσμευόμενος ότι θα καταθέσει συνολικά την δική του πρόταση για την απλή αναλογική.

Η παραμονή του bonus, πάντως, μάλλον θα εκθέσει το πολιτικό σύστημα, αφού οι 50 έδρες αποτελούν πάνω από το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος που θα έρθει πρώτο, όπως συνέβη στις περασμένες εκλογές, αποτελώντας ουσιαστικά νόθευση του δικαιώματος της ισότητας της ψήφου.

  • Σήμερα η απάντηση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει το σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας που του παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εργάστηκαν γι΄ αυτό Χρήστος Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης, κυρίως όμως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ την αντιπρόταση του Μαξίμου έχει ετοιμάσει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης) και σήμερα θα απαντήσει στον κυβερνητικό εταίρο του.

Ο Ευ. Βενιζέλος, άλλωστε, θέλει να παρουσιάσει την προγραμματική Συμφωνία στη ΔΕΘ την ερχόμενη Κυριακή, αλλά και να την εμφανίσει στους βουλευτές του κόμματός του ως τον «πήχυ» των κυβερνητικών προσδοκιών. Αυτή μάλιστα θα «επισείει» στον Αντώνη Σαμαρά τις δύσκολες στιγμές.

 

Πηγή: real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook