Ουρές στις εφορίες της Κρήτης | Εκατοντάδες καταθέτουν τις πινακίδες των Ι.Χ

ουρές-στις-εφορίες-της-κρήτης-εκατοντ-116024

 

pinakides eforiaΕκατοντάδες Κρητικοί επιστρέφουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2014.

Στις εφορίες όλης της Κρήτης, σχηματίστηκαν ουρές για την κατάθεση των πινακίδων. Ανάλογα φαινόμενα θα υπάρχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πέρυσι οι καταθέσεις πινακίδων στις εφορίες όλης της χώρας ξεπέρασαν τις 100.000 ενώ την τριετία 2009-2011, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 491.875 φορολογούμενοι προτίμησαν να αποχωριστούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους παρά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Φέτος η κατάθεση πινακίδων δεν οδηγεί και σε απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης όσων έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, καθώς ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου αφορά το 2013.

  • Οι δηλώσεις ακινησίας

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας για το έτος 2014 θα έχουν όσοι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλώνοντας «ακινησία».

Συγκεκριμένα, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31-12-2013:

1) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014, τα οποία για όσα ΙΧ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.

2) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2014, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ. Επιπλέον, όσοι εξ” αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2005 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το οικονομικό έτος 2015 (για το έτος 2014). Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως 3.820 ευρώ.

3) Οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2014. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2015 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

  • την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
  • τις πινακίδες κυκλοφορίας
  • φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
  • απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013
  • υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
  • αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές:

  • αν η επανακυκλοφορία γίνει στη διάρκεια του 2014 (έτος για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες) απαιτείται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014
  • αν η επανακυκλοφορία γίνει το 2015, θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 αλλά και επιπλέον 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει, εξάλλου, τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν για έως και 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας «ημερήσια» τέλη 1,9 ευρώ.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα.

Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι χάρτινες πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Έτσι, αν κάποιος αποφασίσει να κινεί για 2 ημέρες κάθε μήνα το αυτοκίνητό του, αυτό θα του στοιχίσει 45,6 ευρώ, αποφεύγοντας τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

Πηγή: candianews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook