Ολυμπιακός: Στο Λονδίνο για το… θρυλικό repeat! | photos | Video

ολυμπιακός-στο-λονδίνο-για-το-θρυλικ-57063

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h8mHpBlOSvM

Σε ένα εκπληκτικό ματς το οποίο ήταν… ακατάλληλο για καρδιακούς, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Εφές Αναντολού με 82-72 και πήρε την πρόκριση για το Final Four του Λονδίνου.

Οι Τούρκοι μπήκαν καλύτερα στο ματς και στο πρώτο μέρος προηγήθηκαν μέχρι και με 15 πόντους διαφορά.

Αυτός που κρατούσε ζωντανούς τους Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος με δύσκολα σουτ απαντούσε στην… αστοχία των συμπαικτών του και έστειλε την ομάδα στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ με οκτώ πόντους.

Στο δεύτερο μέρος, όμως, ανέλαβαν δράση οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Πάουελ και έστειλαν τους Πειραιώτες μπροστά στο σκορ.

Αν και οι φιλοξενούμενοι πέρασαν ξανά μπροστά στο σκορ, ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» και ο Λο με κρίσιμα σουτ «χάρισαν» τη νίκη στην ομάδα τους και στο τέλος επικράτησαν με 82-72 και προκρίθηκαν στο Final Four του Λονδίνου.

Για τους νικητές κορυφαίοι ήταν οι Σπανούλης με 19 πόντους και ο Πρίντεζης με 15. Από τους ηττημένους ο Λούκας πέτυχε 14 πόντους, ο Σαβάνοβιτς 12 και ο Φάρμαρ 11.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Final Four και θα πάει να υπερασπιστεί τον τίτλο του και στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει σε μία επανάληψη του περυσινού τελικού την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μπροστά τα έβαζε, πίσω… έμπαζε

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον αγώνα με τους Λο, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Σερμαντίνι, ενώ στον αντίποδα ο Οκτάι Μαχμούτι με τους Φάρμαρ, Λούκας, Σιπ, Σαβάνοβιτς και Ερντέν.

Ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της περιόδου εύκολα ή δύσκολα έβρισκε τον τρόπο για να σκοράρει, όμως στα… μετόπισθεν αδυνατούσε να κρατήσει μακριά τους Τούρκους από το καλάθι του.

Οι γηπεδούχοι σκόραραν μεν, αλλά δεν το «εξαργύρωραν» στην άμυνα, μιας και η Αναντολού κατάφερνε είτε από την περιφέρεια είτε από την ρακέτα με τους Ερντέν και Σαβάνοβιτς να… πληγώνει το «ερυθρόλευκο» καλάθι.

Με εξαίρεση το 5-4 με γκολ-φάουλ του Σπανούλη και το 7-6 με τον Παπανικολάου, οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν συνεχώς το προβάδισμα, το οποίο έφτασε και στο +6 (11-17 και 13-19).

Ο κόσμος του Ολυμπιακού από τη μεριά του προσπαθούσε να… παίξει άμυνα με την φωνή του, έσπρωχνε τους παίκτες όσο μπορούσε, με τον Πάουελ να σκοράρει με τρίποντο ακριβώς στη λήξη της πρώτης περιόδου και να διαμορφώνει το 21-23 εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών.

«Εφιαλτικό» ξεκίνημα, ο «Παπ» έκλεισε την… ψαλίδα

To ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ήταν «εφιαλτικό» για τον Ολυμπιακό, ο οποίος εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα στην άμυνα, όμως δεν μπορούσε με τη σειρά του να βρει εύκολα τον δρόμο για το καλάθι.

Ένα εντυπωσιακό σερί 0-13 της Εφές εκτόξευσε την διαφορά στους 15 πόντους (21-36), με τον Τουντσερί να πετυχαίνει δυο τρίποντα, ένα ο Φάρμαρ, με τον Αμερικανό να έχει ακόμα ένα δίποντο όπως και ο Μπάρατς.

Ο Πρίντεζης πέτυχε το πρώτο καλάθι για τον Ολυμπιακό στην δεύτερη περίοδο, απάντησε με τον Φάρμαρ η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτι για το 23-38 και ακολούθησε ένα μίνι σερί 4-0 με βολές του Περπέρογλου και δίποντο του Χάινς (27-38).

Τότε ανέλαβε «δράση» ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος με δυο τρίποντες «βόμβες» έβαλε την… σφραγίδα του, κλείνοντας την «ψαλίδα». Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους Τούρκους στο +8 (33-41).

Ο Ολυμπιακός έδειξε… σφυγμό στην άμυνα στα τελευταία λεπτά της δεύτερης περιόδου και κατάφερε να μειώσει από τους 15 πόντους σχεδόν στο ήμισυ. Αυτό ήταν το «κλειδί» για την επιστροφή, η καλή άμυνα, ο έλεγχος των ριμπάουντ και η ψυχραιμία στην επίθεση. Όλα ήταν ανοιχτά για την επανάληψη…

Η άμυνα ήταν το… κλειδί για την αλλαγή σκηνικού

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με τους Πειραιώτες να είναι λίγο… μουδιασμένοι, αφήνοντας την Εφές να ξεφύγει στο σκορ με 12 πόντους (35-47), αλλά η συνέχεια ήταν καλύτερη και η διαφορά… μαζεύτηκε γρήγορα, σηκώνοντας στον «αέρα» το κατάμεστο ΣΕΦ.

Δυο λέι απ του Σπανούλη και ένα καλάθι του Πάουελ (ενδιάμεσα σκόραρε ο Γκιουλέρ) διαμόρφωσαν το 43-49, για να επικρατήσει το… πανδαιμόνιο με το τρίποντο του Σλούκα και του Σπανούλη, που έφεραν το ματς στα ίσα! Όλα πλέον ξεκινούσαν από την αρχή και οι γηπεδούχοι είχαν το μομέντουμ. Έπρεπε πλέον να διαχειριστούν τον ενθουσιασμό τους και την αλλαγή σκηνικού…

Ο Ολυμπιακός με παλικαρίσιο γκολ-φάουλ του Πρίντεζη έκανε το 52-50 και πλέον είχε την κατάσταση στα χέρια του. Ο έκτος παίκτης του, ο κόσμος, έπαιζε άμυνα και επίθεση με την υπόλοιπη ομάδα και η Εφές ήταν στα… σχοινιά.

Η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτι με καλάθι του Γκιουλέρ και μια βολή του Σιπ πέρασε μπροστά με 52-53, ο Χάινς έκανε το 53-54, όμως δυο βολές του Γκονλούμ έστειλαν στο τέλος της περιόδου μπροστά την ομάδα με έναν πόντο (54-55). Το θρίλερ ήταν μπροστά μας…

Τα έκανε όλα τέλεια στην τελευταία περίοδο

Με ονειρικό τρόπο ξεκίνησε η τελευταία περίοδος για τους πρωταθλητές Ευρώπης! Ένα γρήγορο 7-0 με τρίποντο του Άντιτς και δίποντα από Λο και Περπέρογλου διαμόρφωσαν το 61-55, με τον Τούρκο κόουτς να καλεί γρήγορα τάιμ άουτ έπειτα από μόλις 1 λεπτό και 32 δευτερόλεπτα.

Οι Τούρκοι μείωσαν με δύσκολο μπάσιμο του Σιπ, ο Λο έκανε το 63-57, ενώ μετά το νέο δίποντο του Σαβάνοβιτς ήρθε η τρίποντη «βόμβα» του Περπέρογλου, ο οποίος μπήκε… καυτός στο δ’ δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη το σουτ και την εμπειρία του διεθνούς φόργουορντ σε αυτό το κρίσιμο σημείο του ματς.

Με ένα γρήγορο 5-0 η Εφές μείωσε στο καλάθι (66-64), ο Λο αστόχησε σε δίποντο στην συνέχεια, ενώ τρίποντο του Τουντσερί έκανε το 66-67. Ξανά μπροστά οι φιλοξενούμενοι και τάιμ άουτ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα για να ηρεμήσει τους παίκτες του και να σπάσει το ρυθμό (4’33» πριν το τέλος).

Οι Σπανούλης (ντράιβ στο τέλος της επίθεσης) και Πρίντεζης (τρίποντο) έβαλαν μπροστά τον Ολυμπιακό με τέσσερις πόντους (71-67). Νέο καλάθι του «Πρι» για το 73-68 (ίδιο με τον τελικό της Πόλης), ενώ ο Χάινς έκανε στην συνέχεια μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα στον Λούκας!

Οι Τούρκοι ήταν ευτυχώς άστοχοι στις βολές και δεν εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα «δώρα» των Πειραιωτών (1/2 είχαν οι Γκονλούμ, Σιπ και Ερντέν), ενώ ένα τρίποντο από την γωνία του Λο αποτέλεσε… μαχαιριά γι’ αυτούς, διαμορφώνοντας το 76-70 και ενώ απέμενε 1 λεπτό και 22 δευτερόλεπτα για το φινάλε.

Ακολούθησε σωτήριο κλέψιμο του Πρίντεζη, με τον ίδιο στα 53,8» από το τέλος να ευστοχεί σε μια βολή για το 77-70, ενώ πήρε και το επιθετικό ριμπάουντ στην άστοχη βολή του! Μια ακόμη βολή του Σπανούλη έκανε το 78-70, ο Λούκας με κάρφωμα μείωσε σε 78-72! Δυο ακόμη εύστοχες βολές του Σπανούλη και ανάποδο κάρφωμα του Χάινς στον αιφνιδιασμό έκαναν το 82-72 και έδωσαν πανηγυρικό τόνο στην επική πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final-4 του Λονδίνου!

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 33-41, 54-55, 82-72.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 7 (1), Άντιτς 5 (1), Σπανούλης 19 (2), Περπέρογλου 7 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 3 (1), Πάουελ 9 (1), Πρίντεζης 15 (1τρ., 7 ριμπ.), Παπανικολάου 8 (2), Κατσίβελης 1.

Αναντολού Εφές (Μαχμούτι): Φάρμαρ 11 (1), Ερντέν 8, Τουντσερί 7 (2), Σιπ 6, Γκονλούμ 3, Σαβάνοβιτς 12, Λούκας 14, Γκιουλέρ 9 (1), Μπάρατς 2.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook