Ολες οι παγίδες στο Ε1 | Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

ολες-οι-παγίδες-στο-ε1-τι-πρέπει-να-προσ-46273

eforia-doyΑπίστευτες παγίδες κρύβει η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς το Ε1 μπορεί να μην έχει τρανταχτές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, όμως οι αλλαγές που επήλθαν στον τελευταίο φορολογικό νόμο, έχουν μετατρέψει σε… ναρκοπέδιο κάποιους από τους παλιούς και… αθώους κωδικούς. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στον κωδικό, όπου μέχρι πέρσι αναγράφονταν προαιρετικά τα εισοδήματα που απαλλάσσονταν από το φόρο ή φορολογούνταν διαφορετικά, αλλά τώρα η αναγραφή τους καθίσταται υποχρεωτική με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό εισόδημα και τελικά να «φουσκώνει» η αναλογούσα έκτακτη εισφορά!

Ειδικότερα, πρόκειται για τον κωδικό 659- 660, στον πίνακα 6, ο οποίος υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος μετατρέπεται σε… λαιμητόμο λόγω της υποχρεωτικής αναγραφής εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012, όπως επίσης τα πολυτεκνικά επιδόματα. Τα εισοδήματα αυτά, θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματα των φορολογούμενων προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που ήδη έχει παρακρατηθεί από 1/1/2012. Έτσι για μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 5.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι 2% επί των 23.000 ευρώ δηλαδή 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 180 ευρώ που είναι η παρακρατηθείσα εισφορά στις αποδοχές των 18.000 ευρώ και το τελικό ποσό της εισφοράς που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος θα είναι 280 ευρώ!

Η δεύτερη παγίδα αφορά στην υποχρεωτική, πλέον, συμπλήρωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ όχι μόνο στην κύρια κατοικία- όπως πέρσι- αλλά και στη δευτερεύουσα και στην εξοχική. Με αυτόν τον τρόπο το ΚΕΠΥΟ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει αν ο αριθμός των τετραγωνικών των ακινήτων που δηλώνονται στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι ίδιος με εκείνον που αναγράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και με βάση τον οποίο υπολογίζεται το αποκαλούμενο χαράτσι. Στη περίπτωση που στη ΔΕΗ έχουν δηλωθεί λιγότερα τετραγωνικά, οι εν λόγω ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πληρώσουν αναδρομικά πρόστιμα λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που αντιστοιχεί στα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν αποκρυβεί, όπως επίσης αναδρομικά δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Κατά τα άλλα, προσαρμοσμένο στις αλλαγές που επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το Ε1 προβλέπει και τα εξής:

  • Στον πίνακα 2 προστέθηκαν οι κωδικοί 019-020 «είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ». Ο κωδικός καθιερώθηκε προκειμένου – κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου- να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι αλλά είναι κατ΄ ουσίαν μισθωτοί. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα).
  • Στον πίνακα 2 προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028 «ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950». Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
  • Στον πίνακα 5 καθιερώνονται νέοι κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Στον πίνακα 7 για τις φοροαπαλλαγές προστέθηκαν κωδικοί 077-078 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων και 039-040 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων
  • Στον πίνακα 8 προστέθηκαν κωδικοί 333-334 όπου αναγράφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης .
  • Στον πίνακα 9 οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook