Οι νέες τεχνολογίες το ισχυρότερο όπλο του Μανούσου Βολουδάκη

οι-νέες-τεχνολογίες-το-ισχυρότερο-όπλ-4272

Σε ηλεκτρονικό κλοιό οι συνταγές φαρμάκων»/»Ηλεκτρονικό σύστημα για τον έλεγχο τιμολογίων και λιανικής»…

Πρόσφατοι τίτλοι στις ελληνικές εφημερίδες. Το τέρας της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, όπως και αυτό της φοροδιαφυγής, ξέφευγαν εδώ και δεκαετίες από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι Νέες Τεχνολογίες καταφέρνουν αυτό που τόσο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο – έναν, κάποιον έλεγχο του Ελληνικού κράτους στα οικονομικά του. Το TAXIS έβαλε πραγματικά κάποια τάξη, στα φορολογικά – άλλωστε και η «έκτακτη εισφορά» με βάση τα στοιχεία του TAXIS υλοποιήθηκε – ενώ το ισχυρό reporting που παρέχει, δίνει την ευκαιρία για στοχευμένους ελέγχους, διασταυρώσεις και τελικά επαλήθευση των όσων οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε πως η ΓΓΠΣ, έχει καταφέρει να λειτουργεί σαν «στρατηγικός συνεργάτης» σε όσους στόχους θέτει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας – όπως δηλαδή πρέπει να λειτουργούν όλα τα τμήματα ΙΤ όλων των εταιριών.

Τώρα έρχεται η σειρά των συνταγών φαρμάκων. Όταν μια χώρα 11 εκατομμυρίων έχει φαρμακευτικές δαπάνες ίσες με αυτές της Μ. Βρετανίας των 60 περίπου εκατομμυρίων, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και οι Νέες Τεχνολογίες – πάλι – θα αποτελέσουν το μέσο ελέγχου της κατάστασης. Δεκαετίες ολόκληρες πάλευαν (;) οι ελληνικές κυβερνήσεις να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και δεν κατάφεραν να βρουν ένα αποτελεσματικό τρόπο. Τώρα, με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών (DataBases σε clustered συστήματα, δικτυωμένα με όλα τα σημεία που απαιτούνται ελέω Internet, δυνατότητα να καταγράφονται οι εκδόσεις τιμολογίων, κλπ), το ελληνικό δημόσιο άρχισε να βρίσκει τρόπους να συμμαζέψει τα του οίκου του.

Φυσικά και σαν Ελληνικό Δημόσιο κάνει μερικά βήματα μπροστά, αλλά παραμένει και σταθερό στη μέχρι σήμερα δημοσιο-υπαλληλική φιλοσοφία του. Αυτή που σημαίνει πως «καλός ο εκσυγχρονισμός, αλλά όταν είναι να τρέξει κάποιος, αυτός είναι ο ‘Eλληνας πολίτης». Παραδείγματα πολλά: Κάνεις ηλεκτρονικά την φορολογική σου δήλωση, αλλά πρέπει να ξαναπεράσεις από την Εφορία για έλεγχο δικαιολογητικών. Παίρνεις ηλεκτρονικά τα ένσημα του ασφαλιστικού σου ταμείου, αλλά σε περίπτωση που θέλεις ιατρική περίθαλψη, πρέπει να τρέχεις σε γραφεία και ελεγκτές για εγκρίσεις και σφραγίδες.

Υπάρχουν τα Κ.Ε.Π για την έκδοση πιστοποιητικών, αλλά ο υπογράφων πήγε τρεις φορές μέχρι να εκδώσει τον Α.Μ.Κ.Α. του γιατί «το σύστημα έχει σήμερα προβλήματα». Φυσικά, όταν οι Πρωθυπουργοί επισκέπτονται τα Κ.Ε.Π., όλα λειτουργούν άψογα – το ερώτημα είναι αν θα λειτουργούσαν και χωρίς «προγραμματισμένη επίσκεψη»!

Είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν στο Ελληνικό Δημόσιο για να γίνει «σύμμαχος του πολίτη». Βασικά είναι η νοοτροπία – εμείς προς το παρόν, αρκούμαστε στα όσα καλά έχει να προσφέρει η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. Που και αυτή, γίνεται με αργά βήματα – αλλά τουλάχιστον γίνεται!

Του Νίκου Μουντάκη  [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook