Οι Χανιώτικες Εταιρείες μαστίζονται απ’ την κρίση την ώρα που το Ηράκλειο αντέχει

οι-χανιώτικες-εταιρείες-μαστίζονται-109650

pinakas19Αποκαρδιωτικά για το νομό Χανίων, είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της  Global Trust, για την οικονομία της Κρήτης την τελευταία πενταετία (2008-12).

Το Ηράκλειο, φαίνεται ότι ενισχύεται περαιτέρω ως οικονομικό κέντρο του νησιού.

Την ίδια ώρα, τα Χανιά δεν καταφέρνουν να έχουν στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού, την συμμετοχή που θα τους αναλογούσε βάσει πληθυσμιακών, ιστορικών και πολιτισμικών κριτηρίων.

Από την ανάλυση των δεδομένων της  προκύπτει ότι το Ηράκλειο είναι ο μεγάλος «κερδισμένος» νομός της Κρήτης, κατέχοντας το 49% των μόνιμων κατοίκων του νησιού, το 61,4% των ΑΕ, το 66,9% των πωλήσεων, το 64,3% των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων και το 58% του ενεργητικού.

Οι 516 Ανώνυμες Εταιρείες του Ηρακλείου, «άντεξαν» στην κρίση, επηρεάστηκαν λιγότερο αρνητικά σε σχέση με τους άλλους νομούς και κατάφεραν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην οικονομία του νησιού, επιρρώνοντας τη θέση του Ηρακλείου ως εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου.

Καθόλου καλά τα νέα για τα Χανιά

Ο νομός Χανίων με 25% του πληθυσμού, κατείχε το 14,4% των ΑΕ  (122 εταιρείες) με 11,3% επί των συνολικών πωλήσεων και 18,2% επί των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων και μείωσε τη συμμετοχή του στην οικονομία του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο πολύ μικρότερος σε πληθυσμό νομός Ρεθύμνου, είχε πολύ καλύτερη απόδοση.

Ξενοδοχεία και Creta Farms κρατούν το  Ρέθυμνο

Ο νομός Ρεθύμνου με 13,7% του συνολικού πληθυσμού,  κατείχε το 15,6% των ΑΕ (130) με 14,2% επί των πωλήσεων, διατηρώντας  το μερίδιό του, 13,3% επί των επί των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων  και αυξάνοντας τη συμμετοχή του στην κρητική οικονομία  κυρίως χάρη στις ξενοδοχειακές υποδομές και της Creta Farms.

Λασίθι

Ο νομός Λασιθίου, με 12,1% του πληθυσμού, κατείχε το 8,7% των εταιρειών, με 7,6% επί συνολικών πωλήσεων και 4,2% επί των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων, λόγω του τουρισμού, βελτιώνοντας τη συμμετοχή του, που όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τον πληθυσμό.

 pinakas20

Η επιχειρηματική δραστηριότητα ανά κλάδο, κατανέμεται διαφορετικά σε κάθε νομό της Κρήτης, γεγονός που εξηγούν τα ιδιαίτερα γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νομού. 

Ο νομός Ηρακλείου το 2012 όχι μόνο διατήρησε αλλά και αύξησε τα μερίδια του σε όλους τους κλάδους της οικονομίας του νησιού.

Σε «ακίνητη περιουσία – κατασκευές», κατείχε, το 2012, μερίδιο 71,5% (Αύξηση κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2008).

Επίσης, στο εμπόριο είχε 70%, στις υπηρεσίες 71,2%, στον τουρισμό 63,6%, στη βιομηχανία 61,3%, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, 59,1%.

Από πλευράς κατανομής των πωλήσεων ανά κλάδο, «πρωταθλητής» είναι το εμπόριο με 28,8% και ακολουθούν: τουρισμός με 24,5%, βιομηχανία 24,4%.

Μόνο η ναυτιλία «κρατά» στα Χανιά

Ο νομός Χανίων μείωσε τα ποσοστά του σε όλους τους κλάδους εκτός της ναυτιλίας.

Το 2012 τα Χανιά κατείχαν το 26,8% στην ακίνητη περιουσία το 11,5% στην βιομηχανία, το 9,9% στο εμπόριο, το 59,1% στα ΜΜΜ το 11,2% στον τουρισμό και το 12,2% στις υπηρεσίες.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι στον νομό Χανίων εκτός της ναυτιλίας (λόγω μεγάλου μεγέθους της  ΑΝΕΚ) είναι ο τουρισμός και η βιομηχανία.

Ο κλάδος που πραγματικά κατέρρευσε στα Χανιά, είναι ο κατασκευαστικός.

Ρέθυμνο

Ο νόμος Ρεθύμνου, χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση του κύκλου εργασιών κυρίως στη βιομηχανία και τον τουρισμό και πολύ χαμηλή συμμετοχή στους υπόλοιπους κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο της βιομηχανίας (λόγω Creta Farms) είναι δεύτερος μετά το Ηράκλειο, με 23,3%.

Από πλευράς κατανομής των πωλήσεων στον νομό κυριαρχεί η βιομηχανία με 45,5% και ακολουθούν τουρισμός  με 26,6% και εμπόριο 23,2%.

Στον νομό Λασιθίου, ο πιο σημαντικός κλάδος είναι ο τουριστικός με σημαντικό μερίδιο επί του συνόλου των πωλήσεων στον νομό που φτάνει το 43,6%, ακολουθεί το εμπόριο με 35,8%, βιομηχανία 18,7%.

Την περασμένη πενταετία το Λασίθι ενίσχυσε την παρουσία του, στο σύνολο της Κρήτης,  στον τουρισμό και τη βιοτεχνία ενώ «έχασε» σε άλλους τομείς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για την Κρητική οικονομία

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα αποτελέσματα ανά κλάδο

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα

 

One thought on “Οι Χανιώτικες Εταιρείες μαστίζονται απ’ την κρίση την ώρα που το Ηράκλειο αντέχει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook