«Νόμιμο» το φακελάκι! | Έκφραση ευγνωμοσύνης σύμφωνα με διάταξη της Βουλής

νόμιμο-το-φακελάκι-έκφραση-ευγνωμο-49684

fakelaki-570-570Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση που πέρασε από την Βουλή και σύμφωνα με την οποία πρόκειται για την «κερκόπορτα» που ανοίγει τον δρόμο για να νομιμοποιηθεί το φακελάκι.

Η διάταξη ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου και σύμφωνα με αυτήν «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

fakelakiΗ διάταξη ήρθε στη Βουλή μετά από πρόταση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, η οποία ωστόσο προέβλεπε να συμπεριλαμβάνεται η κρίσιμη αναφορά σε χρηματική αξία. Να αναφέρεται, δηλαδή, ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή ‘χωρίς χρηματική αξία’ προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Όπως δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στόχος του ήταν κρατικοί λειτουργοί να μην διωχθούν ως επίορκοι, μεσούσης της συζητησης για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, για μια απλή κινησης ευγνωμοσύνης, όπως για παράδειγμα μια πρόσκληση σε γεύμα απο ασθενή σε γιατρό.

«Με το μνημόνιο» -σημειώνει ο κ. Πανούσης- «μπαίνει σε αργία οποιοσδήποτε σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, απλή πειθαρχική δίωξη, δηλαδή μια καταγγελία. Έχουμε από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους σχετικές αναφορές. Κινδυνεύουν δηλαδή όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να βρεθούν σε αργία απλώς γιατί κάποιος τους κατήγγειλε για κάτι»

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, πάντως, διαφωνεί με την απάλειψη της αναφοράς σε χρηματική αξία και δηλώνει ότι έχει ήδη ζητήσει να αποσυρθεί η διάταξη ή να αποκατασταθεί. «Πριν μία εβδομάδα -αναφέρει- έκανα έγγαφο στον υπουργό, πρωτοκολλημένο κανονικά ως βουλευτής, και του ζήτησα ή να την αποσύρει με το επόμενο νομοσχέδιο ή να προσθέσει το ‘χωρίς χρηματική αξία».

Πάντως είπε και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής μιλώντας στον ΑΝΤ1 «κανένας υπάλληλος δεν τιμωρήθηκε για ανθοδέσμη ή για γλυκά» και πρόσθεσε «πιστεύω ότι πρέπει να προσδιοριστεί νομοθετικά το θέμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα πλαφόν. Οι γιατροί παίρνουν χοντρά φακελάκια. Από την πίσω πόρτα το φακελάκι και το γρηγορόσημο νομιμοποιούνται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook