Νομοθετικό κενό για τις επιχειρήσεις που κάνουν περιηγήσεις εκτός δρόμου σε «εναλλακτικούς» τουρίστες

νομοθετικό-κενό-για-τις-επιχειρήσεις-41707

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤελευταία έχουν αναπτυχθεί επιχειρήσεις που οργανώνουν περιηγήσεις εκτός δρόμου σε πολύ δύσβατα μέρη των περιοχών της Κρήτης με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, (στρατιωτικού τύπου-τζιπ σαφάρι) με οδηγό και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή για τους επιβαίνοντες μεταφορά.

Οι διαδρομές περιλαμβάνουν πορεία σε μη χαρτογραφημένους δρόμους που σπάνια χρησιμοποιούνται από αγροτικά οχήματα, περάσματα μέσα από ποτάμια και φαράγγια και μέρη που αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά της Κρήτης, στάσεις σε ξεχασμένους οικισμούς, μνημεία και πανοραμικά σημεία.

Οι επιχειρήσεις αυτές, συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός διαφορετικού είδους εναλλακτικού τουρισμού και τονώνει την οικονομία της ορεινής και ξεχασμένης Ελλάδας και της Κρήτης.

Την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την άσκηση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών, διαπιστώνει και επισημαίνει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «τέτοιες διοργανώσεις λαμβάνουν χώρα κατά κόρον από ξένα τουριστικά γραφεία και με την άδεια των ελληνικών αρχών, ωστόσο παρά την πρόθεση της Πολιτείας για άνοιγμα των επαγγελμάτων και άρση των εμποδίων άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων, η νομιμότητα της παραπάνω μονοήμερης εκδρομής αν και συνάγεται από το άρθρο 1 παράγ. 2 του Ν. 393/76 περί ιδιοκτήτου ή μισθωμένου οχήματος, δεν είναι δεδομένη εξαιτίας της διατύπωσης του πρώτου άρθρου του μεταγενέστερου κατά δύο δεκαετίες Ν. 2446/96 περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων».

Πρόσφατα με την ΚΥΑ 15732/13.11.2012 επιτράπηκε σε Τουριστικά Γραφεία να εκμισθώνουν Ε.Ι.Χ. με οδηγό, αλλά σε καμία περίπτωση οι εκτός δρόμου περιηγήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο μιας και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι στρατιωτικού τύπου και δεν θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου β άρθρο 1, περί EURO5 δηλαδή 2012 και μεταγενέστερα.

Ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι: «για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να τίθενται άλλου είδους προϋποθέσεις στην συγκεκριμένη παράγραφο μιας και το συγκεκριμένο έργο των Τουριστικών γραφείων είναι διαφορετικό εκείνου της ενοικίασης λιμουζίνας».

Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου ζητά τη θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την άσκηση των δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις που οργανώνουν περιηγήσεις εκτός δρόμου, το οποίο αποτελεί ένα νέο είδος εναλλακτικού τουρισμού και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook