Νέα Ρύθμιση και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις | Λεφτά δεν υπάρχουν …

νέα-ρύθμιση-και-εξόφληση-ληξιπρόθεσμ-10114

Έρχεται νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Την προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους προς την Eφορία σε περισσότερες δόσεις έως και 48 αλλά και μικρότερες ακόμη και της τάξεως των 80-100 ευρώ τον μήνα.

Οπως είπε ο υφυπουργός, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Το υπουργείο Οικονομικών για να «φρενάρει» την ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και υπό τον κίνδυνο να παρουσιαστούν σημαντικές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις εσόδων του προϋπολογισμού, ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τα εξής:

– Περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. ως ακολούθως:

Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αξιολογηθεί με τον μεγαλύτερο συντελεστή σε κάθε κατηγορία μπορεί να πληρώσει το χρέος του σε 26 δόσεις.

Όμως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.

– Δεύτερη ευκαιρία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook