Μόνιμη η κινητικότητα | Δεν εξαιρούνται οι αθλητές | Μητσοτάκης: Δε με φοβίζουν οι αντιδράσεις

μόνιμη-η-κινητικότητα-δεν-εξαιρούντα-93082

mitsotakis-kyriakos-tilΤην πίστη του πως ένα μόνιμο διαφανές σύστημα κινητικότητας θα προσφέρει μια ποιοτική αναβάθμιση στο ελληνικό Δημόσιο εκφράζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde» ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «Η πραγματική πρόκληση στην Ελλάδα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. Οταν θα παρουσιάσω αποτελέσματα, θα μπορώ να συζητήσω με τους εταίρους για την ουσία των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε πίσω από τους ποσοτικούς στόχους μόνο».

Παραδέχεται, πάντως, πως ένα μέρος των συνολικά 15.000 απολύσεων που έχει δεσμευθεί να κάνει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2014 θα προέλθει και από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας, ενώ υποστηρίζει ότι «η κινητικότητα και οι απολύσεις θα έπρεπε να είναι δύο διαφορετικές πίστες».

«Δεν διαπραγματεύθηκα εγώ τους στόχους που έθεσε η τρόικα. Τους βρήκα μόλις ανέλαβα» σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει «Πρέπει όμως να τους θέσω σε εφαρμογή και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρόνο. Η έννοια της κινητικότητας χρησιμοποιήθηκε για να μεταμφιέσει τις απολύσεις που ήταν δύσκολο να έλθουν σε πέρας. Αυτό όμως δημιούργησε μια σύγχυση στους πολίτες».

Επισημαίνει, ακόμη, πως ένα μόνιμο διαφανές σύστημα θα αναβαθμίσει τον Δημόσιο τομέα και θα βάλει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις άλλων εποχών.

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η κυβέρνηση

Στον αντίποδα εργαζόμενοι και συνδικαλιστές βρίσκονται εδώ και καιρό επί ποδός πολέμου με τους καθηγητές να ανοίγουν το «χορό» των κινητοποιήσεων και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να παίρνουν τη σκυτάλη υποσχόμενοι ένα καυτό φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως δεν φοβάται τις αντιδράσεις καθώς έχει με το μέρος του μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων που έχουν κουραστεί από τις πελατειακές λογικές και την έλλειψη αποτελεσματικότητας στο Δημόσιο.

Δεν γλιτώνουν οι αθλητές τη διαθεσιμότητα

Παράλληλα, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και σχετίζεται με το μέλλον τον 900 περίπου Ελλήνων αθλητών και αθλητριών ο υπουργός επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο υπουργός, στη συνάντησή του με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, ανέφερε πως οι αθλητές δεν μπορούν επί του παρόντος να «γλιτώσουν» από τη διαθεσιμότητα.

Ωστόσο, με τροπολογία που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, εξαιρούνται από την κινητικότητα οι 1.862 «διαθέσιμοι» του περασμένου Νοεμβρίου, οι συγγενείς αποβιώσαντος κατά την εκτέλεση καθήκοντος, καθώς και υπάλληλοι των οποίων η μισθοδοσία καλύπτεται από διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία επισημαίνεται: «Εξαιρείται εύλογα από τη διαδικασία εξαντλητικά προσδιορισμένος αριθμός εργαζομένων που έχουν προσληφθεί για την εξυπηρέτηση συμμαχικών υποχρεώσεων της χώρας».

 

Πηγή:  iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook