Μοιράζει χρήμα ο Σαμαράς | Λεφτά υπάρχουν …

μοιράζει-χρήμα-ο-σαμαράς-λεφτά-υπάρχο-9804

samaras«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ο Προϋπολογισμός κινείται απολύτως ικανοποιητικά: Ότι η εκτέλεσή του, παρά τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει μπει η χώρα, θα είναι καλύτερη και από τις προβλέψεις».

Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για μια άμεση «τονωτική ένεση» στην οικονομία και παράλληλα έδωσε έναν «χριστουγεννιάτικο μποναμά» σε συνταξιούχους, προμηθευτές του Δημοσίου αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έναν «μποναμά» αξίας ενός (1) δισ. ευρώ!

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως, αρχής γενομένης από σήμερα και μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή μέσα στις επόμενες λίγες εργάσιμες ημέρες, θα εξοφληθεί μέρος των υποχρεώσεων του Δημοσίου με προτεραιότητα «εκεί που υπάρχει κοινωνική ανάγκη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε ακόμα και ορισμένες έκτακτες παροχές», αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης, την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους ΟΤΑ.

Πέραν αυτών όμως, προχώρησε σε μια εξαγγελία που αναμένεται να χαροποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είτε έχουν ήδη κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, είτε θα το πράξουν στο μέλλον, δεσμευόμενος πως εφεξής όσοι προχωρούν στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης θα εισπράττουν από την πρώτη μέρα και κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της σύνταξής τους.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης πως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα κατατεθεί νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις, με στόχο τα ποσά που σήμερα «λιμνάζουν» στις τράπεζες χωρίς κανείς να τα διεκδικεί επί χρόνια, να κατευθύνονται σε έναν ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια να πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και των υπευθύνων του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για «ξεχασμένα» κεφάλαια ύψους 9 έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έτσι «θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας».

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι από σήμερα κιόλας και σε πρώτη φάση από τα κονδύλια που έλαβε η χώρα από την πρόσφατη δόση του δανείου των εταίρων μας, θα εκταμιευθούν 300 εκατομμύρια για την άμεση πληρωμή 1.200 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και σε 42 Δήμους της χώρας. Με βάση δε την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κατανομή αυτών των κονδυλίων επιμερίζεται σε 255 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για αποπληρωμή των χρεών των υπερχρεωμένων δήμων και 45 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα εφάπαξ των 1.2000 δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα σημείωσε ότι έως το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει επιστροφή ΦΠΑ και χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για ιατρούς και φαρμακοποιούς, που είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Γενικό Λογιστήριο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα:

  • Στην επιχορήγηση επιδόματος θέρμανσης ύψους 80 εκατ. ευρώ.
  • Στην έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ. ύψους 100 εκατ. ευρώ
  • Στην εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς ύψους 80 εκατ. ευρώ.
  • Στην απόδοση των οφειλομένων και των πιστώσεων για επενδυτικές δαπάνες προς τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού (δήμοι) περίπου 300 εκατ. ευρώ.
  • Στην εύρεση κοινωνικών πόρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων του αστυνομικού προσωπικού (με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης) από την πώληση του πεπαλαιωμένου κινητού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενώ αναφορικά με τις παρεμβάσεις στη διαδικασία των συντάξεων και τους αδρανείς λογαριασμούς, αποφασίστηκαν τα εξής:

Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής (50% του βασικού μισθού) της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης.

Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης διευθύνσεων.

Επικαιροποιείται και αυτοματοποιείται το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς (του ν.δ. 1195/1942). Επιτρέπεται η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το ελληνικό δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας. Καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας (άρθρο 7 του ν.δ. 1195/1942), από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του ν.δ. 1195/1942.

Ενώ τέλος για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σήμερα Παρασκευή θα εκτελεστούν οι 2 πρώτες αποφάσεις:

Η πρώτη, ύψους 40 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους.

Η δεύτερη, ύψους 255,3 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου 42 δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook