Μια έρευνα φωτίζει το προφίλ του νέου ελληνικού κύματος των άστεγων

μια-έρευνα-φωτίζει-το-προφίλ-του-νέου-ε-16689

Homeless-Man1Ένας στους 5 διαθέτει πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι κινούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή του Πειραιά. Ζούνε στο αυτοκίνητο, σε παλιά κτίρια ή στο δρόμο. Και οι περισσότεροι από αυτούς, είχαν πρόσφατα εργασία και σπίτι.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ: Οι διαφορές των νεο-άστεγων σε σχέση με παλαιότερα είναι πολλές. Όχι μόνο ο ένας στους 5 έχει ανώτερο ή ανώτατο μορφωτικό επίπεδο, αλλά συνολικά πάνω από το 40% έχουν καλό μορφωτικό επίπεδο. Κατά κύριο λόγο προέρχονται από τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (τεχνικά επαγγέλματα, ελεύθεροι επαγγελματίες). Το 64,8% είναι άστεγοι για λιγότερο από δύο χρόνια, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την κρίση. Περισσότεροι από τους μισούς ζουν με 0-20 ευρώ το μήνα. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από βοηθήματα ή φιλανθρωπίες της Εκκλησίας και σχεδόν καθόλου από περιστασιακές εργασίες, όπως γινόταν παλαιότερα. Σε σχέση με το 2006, οι οικογένειες των αστέγων είναι λιγότερο υποστηρικτικές, πιο συγκεκριμένα σε ποσοστά 67,5% είναι εχθρικές ή αδιάφορες. Επίσης, αυτό που τους δυσκολεύει περισσότερο από την τροφή ή τον ύπνο είναι να βρουν μέρη για την υγιεινή τους (διαβάστε σχετικό κείμενο εδώ).

Ο Μ.Κ.Ο. Κλίμακα φωτίζει το προφίλ των αστέγων στην Ελλάδα του 2012. Πώς κατέληξαν εδώ; Τι έκαναν πριν; Πώς επιβιώνουν; Τι σκέφτονται; Είναι αισιόδοξοι για την κατάσταση; Η έρευναπαρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στον ξενώνα της Κλίμακας, στις 12 Δεκεμβρίου 2012.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: Στην έρευνα συμμετείχαν 214 άστεγα άτομα.Το 89,7% από αυτούς είναι Έλληνες και το 10,3% αλλοδαποί.

Το 88,2% είναι άνδρες και το 17,8% γυναίκες. Το 47,2% από αυτούς έχουν παιδιά. Το 63,8% κοιμούνται μόνο σε υπαίθριο χώρο τον τελευταίο χρόνο. Το 14,3% έχουν πάει τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομείο για να περάσουν τη νύχτα. Ένα 30,2% έχουν περάσει τουλάχιστον μία νύχτα στη φυλακή, εκ των οποίων το 58,1% για οικονομικούς λόγους. Το 24,8% εργάζονταν σε τεχνικά επαγγέλματα, το 22% ως υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, το 18% ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το 16% τουριστικοί υπάλληλοι.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την κατάστασή τους, το 47,60% απαντούν οι πολιτικοί και το 25,70% όλοι μας. Για το 52,4% και 47,1%, η εξασφάλιση τροφής και η ένδυση αντίστοιχα δεν αποτελούν καθημερινό πρόβλημα. Το 41% έχουν δυσκολία στο να βρουν χώρο για να κάνουν μπάνιο. Το 58,1% δεν έχουν κανενός είδους ιατρική ασφάλιση (γεγονός που σύμφωνα με την Κλίμακα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μετά τη στέγαση). Οι μισοί από αυτούς ζουν με 0-20 ευρώ το μήνα. Το 63,5% των οικογενειών των αστέγων είναι ενήμερες για την κατάσταση του ατόμου που βρίσκεται στο δρόμο και κατά 67,5% είναι εχθρικές ή αδιάφορες. Το 45,2% δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα φίλο. Το 18,1% έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, τουλάχιστον μία φορά. Παρ’ όλα αυτά, το 79,8% πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Σε ερώτηση σχετικά με το τι νομίζουν πως πρέπει να γίνει για να μη βρίσκονται άνθρωποι εκτός στέγης, το 71,7% απαντούν πως θα πρέπει να υπάρξει κρατική πρόληψη.

* Γραμμή ενημέρωσης για την έλλειψη στέγης: 10520

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook