Μεγάλη κομπίνα με το ρεύμα

μεγάλη-κομπίνα-με-το-ρεύμα-2395

Την ώρα που οι Έλληνες και φυσικά πρώτοι και καλύτεροι οι Κρητικοί, στενάζουν στα γκισέ της ΔΕΗ και των εφοριών, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.( έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών ),το περίφημο χαράτσι, με καθημερινές μικρές και μεγάλες ιστορίες διακοπής ή απόπειρας διακοπής του ηλεκτρικού σε σπίτια χειμαζόμενων οικογενειών, την ίδια ακριβώς ώρα, η ρευματοκλοπή στη Κρήτη εξελίσσεται σε μάστιγα με απώλειες σε τακτική βάση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την ΔΕΗ.

Η επιβολή προστίμων, μηνύσεις και διακοπές συνδέσεων μπαίνουν πλέον σε εβδομαδιαία βάση σε μία καραμπινάτη παρανομία, που έχει μετατραπεί σε φάμπρικα είτε πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, είτε για μικρές , είτε ακόμη και για οικιακή χρήση. Μάλιστα οι αρμόδιοι της ΔΕΗ , μιλούν ανοιχτά πλέον ακόμη και για ύπαρξη «σπείρας» που αναλαμβάνει εργολαβικά σε όλη την Κρήτη την ρευματοκλοπή, «πειράζοντας» τους μετρητές της ΔΕΗ είτε εν γνώσει ,είτε εν αγνοία(σε αυτή την περίπτωση απλά υπόσχονται μείωση της κατανάλωσης) των ενδιαφερομένων.

Ταυτόχρονα η ρευματοκλοπή ιδίως σε μικρές επιχειρήσεις ή οικιακές χρήσεις γίνεται αυτόβουλα με παρέμβαση από τον ίδιο των ενδιαφερόμενο ή ενός ηλεκτρολόγου στο μετρητή , αλλά η οικονομική ζημία σωρευτικά είναι εξίσου υπολογίσιμη. Συνέπεια των παρανομιών , όπου εντοπίζονται η επιβολή προστίμων τσουχτερών, αλλά όπου διαφεύγουν , οι «μαύρες τρύπες» της ΔΕΗ να διευρύνονται και την χασούρα είτε μέσω αυξήσεων , είτε μέσω τελών, να καλούμαστε στο τέλος να πληρώσουμε όλοι μας και πρώτιστα οι περισσότεροι που δεν παρανομούν, σε μία περίοδο που ο οικογενειακός ή επιχειρηματικός προϋπολογισμός για ένα από τα βασικά αγαθά όπως η ενέργεια έχει ήδη εκτροχιαστεί.

Παράλληλα όμως με αυτή την αποκάλυψη, η «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» παρουσιάζει σήμερα και την προκλητική όσο και ανεξήγητη στάση ιθυνόντων της ΔΕΗ, που λειτουργώντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά στο περίφημο «χαράτσι ακινήτων» μέσω των λογαριασμών της Δημόσιας Επιχείρησης , εμφανίζει την ώρα που χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν, οι δεκάδες επιχειρήσεις το πληρώνουν με χίλια βάσανα, κάποιοι μέσα από «παράθυρα» ή και ανεξήγητα και στη Κρήτη είτε δεν το πληρώνουν , είτε έχουν πολύ μικρότερο αντίτιμο με βάση τα δηλωθέντα τετραγωνικά αλλά και τις κατηγορίες απαλλαγής .

Η «Φάμπρικα» της Ρευματοκλοπής.

Τα κλιμάκια της Δ.Ε.Η. στη Κρήτη , τείνουν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η ρευματοκλοπή παίρνει ανεξέλεγκτο πλέον χαρακτήρα στη Κρήτη και μάλιστα από τον πιο απλό τρόπο , μέσω ενός παράνομου καλωδίου , μέχρι τον πιο σύνθετο μέσω «εργολάβων» τεχνογνωσίας, δημιουργεί ήδη απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ . Η ρευματοκλοπή δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, αλλά τα ποσά όταν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με οικιακές συνδέσεις είναι προφανές ότι έχουν πολλαπλάσια ζημιά για την δημόσια επιχείρηση(ακόμη) στον ηλεκτρισμό.

Όλοι οι αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» θυμούνται ως την πιο «καραμπινάτη» ρευματοκλοπή που αποκαλύφθηκε , αυτή του καταυλισμού των αθιγγάνων (που την δικαιολόγησαν με την έλλειψη υποδομών) , μέσω ενός απλού καλωδίου που έριξαν ως «μπάι -πας» από την ρευματοδότηση του ραντάρ προσέγγισης στα Δύο Αοράκια.

Η κλοπή αυτή σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ άγγιξε τα 500 χιλιάδες ευρώ και έχει πάρει ήδη και τον δρόμο της δικαιοσύνης. Όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου , αφού ως φαίνεται το «πάρτι» της ρευματοκλοπής και σε διάφορα επίπεδα δεν έχει τέλος , παρά τις επεμβάσεις της ΔΕΗ. Έτσι είτε μέσω υπηρεσιακών εγγράφων της ΔΕΗ, είτε μέσω της επιβολής προστίμων ή μηνύσεων, είτε μέσω αυτοψίας, το πάνθεον των κρουσμάτων συνεχώς διευρύνεται σε παγκρήτιο επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ήταν , σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα μας, οι εξής :

Στα Χανιά, στη τουριστική ζώνη από τον Πλατανιά μέχρι το Καστέλι, τρεις τουλάχιστον ξενοδοχειακές μονάδες από τις μεγαλύτερες του είδους , εντοπίστηκαν να κλέβουν ρεύμα, παρουσιάζοντας πολύ χαμηλές καταναλώσεις και μάλιστα σε περιόδους που η τουριστική κίνηση ήταν στο αποκορύφωμα της. Στη πρώτη περίπτωση, ο επιχειρηματίας που εκτός από το ξενοδοχείο από τις κορωνίδες στη περιοχή του Πλατανιά, εμπλέκεται στο χώρο των κατασκευών και θεωρείται από τους μεγαλοπαράγοντες , στο κοινωνικό, πολιτικό, μηντιακό και αθλητικό γίγνεσθαι του νομού, εμφάνισε ρευματοκλοπή που αρχικά η ΔΕΗ την υπολόγισε ως ζημία στα 235 χιλιάδες ευρώ , όμως μετά τον συμβιβασμό και την πληρωμή ενός ποσού το πρόστιμο έκλεισε στα 80 χιλιάδες ευρώ και χωρίς να κατατεθεί μήνυση , αφού κατέβαλε το ποσό με αναδρομική ισχύ, επανήρθε στη νόμιμη ρευματοδότηση.

Το εντυπωσιακό στη περίπτωση του ήταν, πως ενώ οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του εμφάνιζαν διπλασιασμό λειτουργικής έκτασης αμφοτέρωθεν του κεντρικού οδικού δικτύου , οι καταναλώσεις στο ρεύμα και μάλιστα σε περίοδο τουριστικής αιχμής έδειχνα να έχουν πέσει κατά 45% , γεγονός που έθεσε σε υποψίες τα κλιμάκια της ΔΕΗ που όταν ερεύνησαν την υπόθεση ανακάλυψαν την ρευματοκλοπή.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας υποστήριξε άγνοια, υποδεικνύοντας την συνεργασία του με εργολάβο ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία παρά μόνο ότι συνδέεται με επιχείρηση στην Αθήνα, ο οποίος του εμφάνισε έναντι αμοιβής την παροχή τεχνογνωσίας για την μείωση της κατανάλωσης, χωρίς να γίνεται λόγος για ρευματοκλοπή(!).

Βέβαια αν ο επιχειρηματίας δηλώνει άγνοια, όφειλε από την στιγμή που η παρέμβαση αφορούσε τον μετρητή της ΔΕΗ και μάλιστα εν αγνοία αυτής, να ξέρει ότι η πράξη ήταν προδήλως παράνομη. Τέτοια συνεργεία με εργολαβική ανάληψη εμφανίστηκαν σχεδόν σε όλη την Κρήτη και η περίφημη τεχνογνωσία τους δεν ήταν παρά η παρέμβαση στους μετρητές της ΔΕΗ.

Το ίδιο υποστήριξε έτερος ξενοδόχος και πάλι στη τουριστική ζώνη του Πλατανιά Χανιών με εγκαταστάσεις που έχουν περίπου «πριγκιπική» θέση στον τουριστικό άξονα της περιοχής. Η ρευματοκλοπή του υπολογίστηκε κοντά στα 135 χιλιάδες ευρώ, η ΔΕΗ με επίσημη εσωτερική αλληλογραφία του επέβαλε το σχετικό τσουχτερό πρόστιμο το οποίο επειδή μέχρι πριν μία εβδομάδα αρνούνταν να το πληρώσει , η ΔΕΗ απειλούσε μέχρι και με διακοπή της ηλεκτροδότησης της ξενοδοχειακής μονάδας του.

Δύο ακόμη περιπτώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ που αφορούν σε μεγάλο ξενοδοχείο στη περιοχή του Μάλεμε και εστιατόριο πολυτελείας με επίσης καραμπινάτες ρευματοκλοπές βρίσκονται στο στάδιο των προστίμων παρά τις πιέσεις προς την ΔΕΗ για να αποφευχθούν. Το ίδιο ισχύει και για δύο μεγάλα κέντρα διασκέδασης, τουλάχιστον 8 ελαιουργεία του νομού και άλλες 10 μεγαλοταβέρνες στο βόρειο τουριστικό άξονα των Χανιών. Το εντυπωσιακό εδώ είναι πως η ΔΕΗ δεν έχει υποβάλλει μηνύσεις ακόμη, πέραν των προστίμων, ενώ αρκετοί από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν καταφύγει ακόμη και σε πολιτικά μέσα πίεσης προκειμένου να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα ή την διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.

Ταυτόχρονα οι ειδικοί της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας τις ρευματοκλοπές των μεγάλων επιχειρήσεων που κατά βάση έγιναν με την αρωγή της «εργολαβικής σπείρας τεχνογνωσίας», στις μικρότερες επιχειρήσεις ή και οικιακά, διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν στοιχειώδης ηλεκτρολογικές γνώσεις, με απλή όσο και εξίσου επικίνδυνη για θανατηφόρο ατύχημα παρέμβαση στους μετρητές της ΔΕΗ , έκλεβαν ρεύμα. Υπήρξαν και περιπτώσεις που απλά με καλώδιο έκλεβαν απευθείας το ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Αντίστοιχα φαινόμενα κατεγράφησαν και στο Ρέθυμνο και ήδη έχουν επιβληθεί και 8 πρόστιμα σε ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλα καταστήματα υγειονομικού στον άξονα από τον Αδελιανό Κάμπο μέχρι το Πάνορμο και το Μπαλί. Επίσης και στο Ρέθυμνο εντοπίστηκαν 3 εστιατόρια και δύο μπαρ στη πόλη και 4 ελαιουργεία του νομού. Τα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί ήδη αγγίζουν τα 480 χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Στο Ηράκλειο, εκτός του καταυλισμού, το κόλπο με τους «εργολάβους τεχνογνωσίας» φαίνεται ότι ακολούθησε επιχειρηματίας στη Βιομηχανική περιοχή με ρευματοκλοπή που το πρόστιμο της άγγιξε τα 250 χιλιάδες ευρώ, ένα πρατήριο υγρών καυσίμων κοντά στα 120 χιλιάδες ευρώ, η υπόθεση που καταγράφηκε και στο αστυνομικό δελτίο με κέντρο διασκέδασης στη Μεσαρά , αντιστοίχως ερευνάται και παρόμοια υπόθεση στα Αστερούσια, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην 62 Μαρτύρων με 28.500 ευρώ ρευματοκλοπή, κατάστημα τροφίμων στις Βασιλειές με 20 χιλιάδες ευρώ ρευματοκλοπή, δύο κρεοπωλεία σε Ηράκλειο, ένα μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης με 8.500 ευρώ ρευματοκλοπή, σούπερ μάρκετ και ταβέρνα στη Χερσόνησο, ένας Ραδιοφωνικός Σταθμός που δεν λειτουργεί πλέον, δύο φιρμάτα καταστήματα στην Αγία Πελαγία, δύο τουλάχιστον γνωστά μπάρ του Ηρακλείου, δύο ψητοπωλεία σε Θέρισσο και Πόρο, ακόμη και ένα αντλιοστάσιο του Δήμου Γόρτυνας στην Αγία Βαρβάρα! Παράλληλα η ΔΕΗ που στο Ηράκλειο εκτός από την έκδοση προστίμων, προχωράει και σε μηνύσεις, έχει εντοπίσει και αρκετά σπίτια που κάνουν ρευματοκλοπή, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση ενός δικαστικού επιμελητή, ανθρώπου δηλαδή που μπορεί για αντίστοιχες πράξεις να έχει επιδώσει ή και θυροκολλήσει σχετικό πρόστιμο! Και στο Ηράκλειο , όπως και στο Λασίθι η ΔΕΗ φέρεται να έχει συγκεντρώσει στοιχεία για ελαιουργεία, ενώ στο Λασίθι στο στόχαστρο λόγω των ανεξήγητα χαμηλών καταναλώσεων αυτό το διάστημα και υπό την μορφή έρευνας έχουν μπει δύο ξενοδοχεία από Σίσι έως Ελούντα, ένα στο Μακρύ Γυαλό και δύο επιχειρήσεις σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΗ, στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε υπήρξαν καταγγελίες, είτε και κυρίως προβλημάτισε η ραγδαία πτώση κατανάλωσης ρεύματος όπως καταγράφονταν στους μετρητές της ΔΕΗ, ιδίως σε μεγάλες επιχειρήσεις που δεν δικαιολογούνταν από καμία εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Παρά τα πρόστιμα που είναι τσουχτερά και με αναδρομική ισχύ, παρά την αποκάλυψη συνεχώς κρουσμάτων ρευματοκλοπής , το φαινόμενο αντί να περιορίζεται διαρκώς διευρύνεται , πέραν των όσων φυσικά θα αγνοούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ. Επιπλέον είναι βέβαιο πως το φαινόμενο έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Για αυτό και οι ιθύνοντες της ΔΕΗ , προειδοποιούν ότι το πλαίσιο και των προστίμων αλλά και της ρευματοκλοπής σύντομα αλλάζει σε ακόμη αυστηρότερες διατάξεις, καλώντας έστω και τώρα όσους έχουν επιλέξει αυτή την κομπίνα, έστω και «σιωπηρώς» να επανέλθουν στη νομιμότητα πριν να είναι αργά.

Μάλιστα τονίζουν ότι όποιοι αυτοβούλως παραδεχθούν την πράξη τους , δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκαν από συνεργεία που τους έταζαν μείωση της κατανάλωσης, αλλά στη ουσία έκαναν ρευματοκλοπή, θα κριθούν σε επίπεδο προστίμων με μία σχετική επιείκεια . Βεβαίως το εντυπωσιακό είναι, ότι ενώ ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε ρευματοκλοπή , επικαλούνται αυτούς τους «εργολάβους τεχνογνωσίας» , ουδείς εμφανίζεται σε θέση ή πρόθυμος να υποδείξει καταστάσεις με ονοματεπώνυμα.

Η πατέντα της Ρευματοκλοπής με Μονωτικό Βερνίκι! Οι ειδικοί της ΔΕΗ περιγράφοντας την μεθοδολογία της ρευματοκλοπής , την διαχωρίζουν σε τρία επίπεδα κατά βάση , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες πατέντες.

Στις περισσότερες πάντως των περιπτώσεων σημειώνουν, ότι η ΔΕΗ αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά , από την διασταύρωση των καταναλώσεων , που ξαφνικά έδειχνα είτε να πέφτουν θεαματικά , είτε να είναι μηδενικές και μάλιστα σε περιόδους που για τις επιχειρήσεις όπου γίνονταν η ρευματοκλοπή, θεωρούνταν από τις κορυφαίες για την κατανάλωση ρεύματος.
Α) Η πιο απλή μέθοδος που έχουν εντοπίσει ρευματοκλοπής , είναι με καλώδια που απλώνονται από τα δίκτυα της ΔΕΗ προς την παροχή του καταναλωτή και που σε πολλές περιπτώσεις με μία μικρή έρευνα γίνεται αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού.
Β) Η άλλη μέθοδος , είναι η απευθείας επέμβαση στο μετρητή της ΔΕΗ ιδίως σε αυτούς των μικρών επιχειρήσεων ή οικιακών χρήσεων ώστε να «φρενάρουν» ή να μπλοκάρουν την μέτρηση με παρέμβαση στο εσωτερικό μηχανισμό καταγραφής .

Γ) Τέλος η μέθοδος που κατά βάση βρήκαν στη ρευματοκλοπή μεγάλων επιχειρήσεων και καταναλώσεων, που έγινε κατά βάση με την αρωγή «εργολάβων τεχνογνωσίας»που υπόσχονταν χαμηλή κατανάλωση, αλλά απλά παρενέβαιναν στο μετρητή της ΔΕΗ κάνοντας καραμπινάτη ρευματοκλοπή ήταν η εξής:

Έμπαιναν κυρίως στο κιβώτιο δοκιμών που διαθέτουν οι μεγάλες παροχές, ξεβίδωναν τις βίδες των καλωδίων που μετράνε την ένταση του ρεύματος και με ένα απλό βερνίκι μονωτικό μπλόκαραν την μέτρηση του ρεύματος, ρίχνοντας έτσι τις μονάδες κατανάλωσης στο μετρητή και κλέβοντας έτσι στη ουσία το ρεύμα που κατανάλωνε η επιχείρηση από τις ενδείξεις της ΔΕΗ. Η τεχνογνωσία δηλαδή δεν ήταν παρά μονωτικό βερνίκι στο μετρητή!

Πηγή: Νέα Κρήτη/Γιώργος Σαχίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook