Μεγάλη επένδυση στα Χανιά για παραγωγή… σολομού

μεγάλη-επένδυση-στα-χανιά-για-παραγωγ-36789

Θετικό αλλά με ολίγη καχυποψία – ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς… περιέργεια στο πίσω μέρος του μυαλού – ήταν το κλίμα χθες μεταξύ των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με την προωθούμενη μεγάλη επένδυση καλλιέργειας σολομού (!) στα Χανιά…

salmon_farmΗ Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την κλειστή μονάδα υδατοκαλλιέργειας σολομού , η οποία χωροθετείται στη δημοτική ενότητα Ινναχωρίου, και συγκεκριμένα στο ακρωτήριο «Μούρος», εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπό όρους.

Περιβαλλοντικά η επένδυση, όπως ανέφερε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη,  ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, κρίνεται σε γενικές γραμμές εντάξει. Απλά ζητούνται κάποια συμπληρωματικά πράγματα που βεβαίως δεν απαιτούνται σε άλλες επενδύσεις. Και αυτό έχει να κάνει με το είδος του ψαριού που προβλέπεται στη μονάδα υδατοκαλλιέργειας. Δηλαδή το σολομό Ατλαντικού, ο οποίος, όπως φανερώνει και το όνομά του, είναι ξενικό είδος, όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και για όλη τη Μεσόγειο.

solomos 1

Ο σολομός Ατλαντικού, ένα μεγάλο σχετικά ψάρι με μήκος μεταξύ 70-80 εκατοστών, αποτελεί ενδημικό είδος του βόρειου Ατλαντικού. Συναντάται ή εκτρέφεται δηλαδή στις βόρειες ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αλάσκα και στη βόρεια Ευρώπη.

Για το λόγο λοιπόν ότι αποτελεί ξενικό είδος για τη δική μας περιοχή, η επενδύτρια εταιρεία από τον Καναδά θα πρέπει, όπως σημείωσε ο κ. Καλογερής, να προσκομίσει στην Περιφέρεια ειδική άδεια από τα αρμόδια υπουργεία πως η καλλιέργεια του μη ενδημικού είδους είναι επιτρεπτή και δεν επηρεάζει τη τοπική βιοποικιλότητα.

Βεβαίως το ότι οι επενδυτές επέλεξαν να επενδύσουν στην εκτροφή ενός τόσο ξένου, ασυνήθιστου για τη δική μας περιοχή είδους, δεν πέρασε απαρατήρητο χθες από τα μέλη της Επιτροπής. Πολλοί έκαναν συνεχώς ερωτήσεις στους εκπροσώπους των μελετητών που εκπόνησαν την ΜΠΕ της επένδυσης, καθώς δεν παρευρέθηκε κάποιος απευθείας εκπρόσωπος της ίδιας της εταιρείας…

Ένα ερώτημα που τέθηκε είναι γιατί επιλέχτηκε ο σολομός Ατλαντικού και αν οι επενδυτές ευελπιστούν σε μια βιώσιμη επένδυση! Η απάντηση ήταν πως οι επενδυτές έχουν κάνει την έρευνά τους. Άλλωστε η συγκεκριμένη επένδυση έχει προϊστορία. Η μονάδα υδατοκαλλιέργειας, σε μια έκταση 17 στρ. στο Ακρωτήριο Μούρος της δημοτικής ενότητας Ινναχωρίου , είχε χωροθετηθεί το 2008. Με διαφορετικό όμως είδος υδατοκαλλιέργειας. Τότε οι επενδυτές είχαν επιλέξει το καλκάνι, ένα πλατύ ψάρι – είδος γλώσσας. Στην πορεία όμως διαπίστωσαν πως το καλκάνι έχει τεράστια πέραση στην Τουρκία, αλλά ελάχιστη στην Ελλάδα. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν στροφή στο σολομό Ατλαντικού.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που τέθηκε επίμονα από τα μέλη της Επιτροπής, αφορά σε τεχνικά θέματα. Στο πώς π.χ. θα ψύχονται οι σολομοί, αφού θέλουν πολύ πιο ψυχρά ύδατα από τα δικά μας (!). Οι μελετητές απάντησαν πως η ψύξη δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο, παρά μονάχα ενάμισι μόλις κυβικό ημερησίως για την οξυγόνωση των δεξαμενών, ενώ τόνισαν πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή, τελείως κλειστού τύπου μονάδα, η οποία δε καταναλώνει πολλά και την ίδια στιγμή έχει μεγάλη παραγωγικότητα. Τα ψάρια θα αναπτύσσονται, κοινώς δηλαδή θα παχαίνουν ταχύτατα, ενώ η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 225 τόνους.

 

Πηγή: Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook