«Μαύρο» χρήμα στα σχολεία | Απίστευτες καταγγελίες γονιών

μαύρο-χρήμα-στα-σχολεία-απίστευτες-16650

nipiagogioΕίσαι γονιός και θέλεις το αυτονόητο, τα παιδιά σου να φάνε ζεστό το φαγητό που παίρνουν από το σπίτι στο δημόσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο; Θα πληρώσεις υποχρεωτικά τον «οβολό» σου, έξτρα και «μαύρα»! Ειδάλλως προβλέπεται… «παγωμένο» φαγητό για τα παιδιά. Ή, ακόμα χειρότερα, τα παιδιά σου μπορεί να αναγκαστούν να ζεστάνουν μόνα τους το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων! Με ότι κινδύνους συνεπάγεται φυσικά αυτό…

Το παραπάνω απαράδεκτο, ανήθικο, παράνομο και αντιπαιδαγωγικό σκηνικό καταγράφεται, δυστυχώς, σε πολλά ολοήμερα νηπιαγωγεία του νομού Ηρακλείου, με βάση καταγγελίες γονέων. Όποιων δηλαδή γονέων το παίρνουν απόφαση να σπάσουν την άτυπη… «ομερτά» που φαίνεται πως υπάρχει και να καταγγείλουν τις πρακτικές αυτές.

Μια τέτοια καταγγελία, ανάστατου και εξοργισμένου γονέα παιδιών νηπιαγωγείου του Ηρακλείου, υπήρξε πρόσφατα προς τους αρμόδιους. Η συγκεκριμένη καταγγελία είναι επώνυμη. Δεν είναι όμως η μόνη. Εσχάτως έχουμε δεχτεί στη «Ν.Κ.» και άλλες αντίστοιχες, ανώνυμες καταγγελίες γονιών. Ανώνυμες γιατί οι άνθρωποι φοβούνται, όπως μας είπαν, τυχόν συνέπειες στα παιδιά τους…

Το φαινόμενο αυτό βεβαίως δεν είναι τωρινό. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και εδώ στην εφημερίδα, και σε θεσμικούς φορείς και τα προηγούμενα χρόνια. Πέρσι μάλιστα ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης είχε λάβει και προωθήσει επώνυμη καταγγελία στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολο Κλινάκη.

Τα προηγούμενα χρόνια λοιπόν, με βάση τις καταγγελίες, η «ταρίφα» ήταν 10-15 ευρώ το κεφάλι κάθε μήνα. Τώρα, ένεκα βλέπετε κρίσης, η «ταρίφα» έχει μειωθεί στα 5 με 10 ευρώ. Αν και αυτό ποικίλλει, όπως εξηγούν οι γονείς, καθώς εξαρτάται από το πόσα παιδιά είναι σε κάθε τμήμα του ολοήμερου.

Οι καταγγελίες είναι πανομοιότυπες. Οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι ουσιαστικά με έναν «εκβιασμό» και αναγκάζονται να συμμετέχουν σε μια διαδικασία διακίνησης «μαύρου χρήματος». Το μέγα θέμα, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, είναι ποιος θα κάνει την απλή κίνηση να «ζεστάνει» το φαγητό των μικρών παιδιών για να μη μείνουν νηστικά.

Σε πολλά τμήματα λοιπόν οι νηπιαγωγοί αρνούνται να το πράξουν, υποστηρίζοντας πως δεν είναι η δουλειά τους. Ή ότι το ζέσταμα του φαγητού θα τους αποσπάσει από το να προσέχουν τα νήπια! Τα παιδάκια, φυσικά, δεν μπορούν και δεν πρέπει – αν και όπως κατήγγειλε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης, γίνεται ακόμα και αυτό! – να ανάβουν μόνα τους το φούρνο μικροκυμάτων. Και τι γίνεται; Τη δουλειά της τραπεζοκόμου την κάνουν οι καθαρίστριες, αλλά με το αζημίωτο βέβαια…

«Τα παιδιά θα τρώνε κρύο φαγητό»…

nipioΙδού τι αναφέρει χαρακτηριστικά σε επώνυμη καταγγελία του – αν και εμείς, κατανοώντας απόλυτα το φόβο του πατέρα, για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύουμε το όνομά του – ένας εξοργισμένος γονιός.

«Ονομάζομαι… και είμαι πατέρας δύο παιδιών που φοιτούν σε ολοήμερο νηπιαγωγείο Ηρακλείου (νήπιο και προνήπιο).

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς, στην καθιερωμένη πρώτη συνάντηση δασκάλων-γονιών, η προϊσταμένη του σχολείου μάς ενημέρωσε ότι, εκτός από τη λίστα με τα σχολικά, έπρεπε οι γονείς των παιδιών του ολοήμερου να συνεισφέρουμε και 5 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί, σαν αμοιβή για την καθαρίστρια, η οποία, εκτελώντας χρέη τραπεζοκόμου, ζεσταίνει και σερβίρει το φαγητό των παιδιών. Σαν αρμόδιο όργανο για τη συλλογή των χρημάτων υπέδειξε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων», αναφέρει ο καταγγέλλων και συνεχίζει: «Στην 1η συνάντηση του Συλλόγου Γονέων τέθηκε από κάποιους γονείς το θέμα της τραπεζοκόμου (αν είναι σύννομη η ύπαρξή της, αν προβλέπεται πληρωμή κ.τ.λ.).

Οι γονείς του Δ.Σ. του Συλλόγου έκαναν σχετική διερεύνηση και φυσικά διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει η έννοια της τραπεζοκόμου στο σχεδιασμό του Ολοήμερου Σχολείου.

Στηριζόμενοι όμως στα λόγια της αρχικής συνάντησης με την προϊσταμένη του σχολείου, είχαν ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση και κάποιοι γονείς (7 ή 8) έχουν ήδη καταβάλει στο «Σύλλογο» την 1η δόση (!) της συνδρομής για την «τραπεζοκόμο»!».

«Έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις από τότε και η πλειοψηφία των γονιών δεν επιθυμεί να πληρώσει χρήματα για την «τραπεζοκόμο», για ευνόητους λόγους. Μέχρι σήμερα, απ’ όσο γνωρίζω, χρήματα δεν έχουν δοθεί στην καθαρίστρια. Για να μη μακρηγορώ, τώρα σαν γονείς δεχόμαστε πιέσεις από τις νηπιαγωγούς του σχολείου… πιέσεις του τύπου: «αν δε δώσουν οι γονείς τα χρήματα στην τραπεζοκόμο, σύντομα τα παιδιά θα τρώνε κρύο φαγητό» (!)», καταλήγει ο εν λόγω γονιός.

Πηγή: Νέα  Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook