Μας δουλεύουν με τι λίστα …

μας-δουλεύουν-με-τι-λίστα-2981

Άγνοια για την τύχη του πρωτότυπου CD με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών σε ελβετικές τράπεζες δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άφησε αιχμές κατά των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλλά και του Ευαγ. Βενιζέλου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η λίστα έφτασε από τη Γαλλία σε CD και όχι σε «στικάκι», διευκρινίζοντας: «Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές». Επιβεβαίωσε ότι ο Γιάννης Διώτης έλαβε το USB και όχι το CD. Όσον αφορά την τύχη του πρωτότυπου ανέφερε: «Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι».

Απέρριψε κατηγορηματικά τα περί αλλοίωσης της λίστας και πρότεινε «να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να επισπεύσουν την ακρόαση του Γ. Παπακωνσταντίνου, έπειτα και από την επιστολή του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προς τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Στην επιστολή αυτή υπάρχουν σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα με αριθμό πρωτοκόλλου και επίσημο διαβιβαστικό από τη Γαλλία αλλά ο τότε υπουργός δεν την πρωτοκόλλησε σε κανένα αρχείο»!

Να σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα στην Επιτροπή έχουν καταθέσει όλοι οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 έως και σήμερα, καθώς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τη εισήγηση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός στην Επιτροπή, έλαβε τη λίστα Λαγκάρντ τον Οκτώβριο του 2010 και έπρεπε να ξεπεράσει μια σειρά γραφειοκρατικών θεμάτων.

Κάτι που έκανε, ενώ στη συνέχεια -όπως είπε- έδωσε 20 ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, ωστόσο διαπίστωσε μια κωλυσιεργία. Γι’ αυτό δεν έδωσε όλη τη λίστα. «Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λιχτενστάιν που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι από τη μεριά του έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, γι’ αυτό και Μάιο επελέγη ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, απέρριψε τις αιτιάσεις Διώτη και Βενιζέλου ότι η λίστα δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους, έχει υπηρεσιακή αυτονομία. Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook