Λυκούδης κατά Κουβέλη | Πώς κατάντησε η Αριστερά του Ηλιού και του Κύρκου…

λυκούδης-κατά-κουβέλη-πώς-κατάντησε-η-113994

lykoudisΕμφανώς συγκινημένος ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης μίλησε στο συνέδριο του κόμματος το βράδυ της Παρασκευής. Ο κ. Λυκούδης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την Κίνηση των «58», άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κουβέλη και άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση:

«Πρόεδρε – εσύ, που είσαι ηγέτης εθνικού βεληνεκούς, άνθρωπος νηφάλιος και ψύχραιμος – γιατί δεν έδωσες, όχι μόνο σε μας, στο κόμμα  αλλά  και στον εαυτό σου ακόμα, τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια να πορευτούμε με σχέδιο προς την έξοδο. Γιατί τόση βιασύνη;»

Μιλώντας για τη λειτουργία του κόμματος αποκάλυψε πως είχε διακοπεί εδώ και καιρό η επικοινωνία του με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κουβέλη. Είπε χαρακτηριστικά:

«Φτάσαμε σήμερα εδώ χωρίς Πρόεδρος και Γραμματέας να έχουν ανταλλάξει μια κουβέντα για το συνέδριο, ενόψει του συνεδρίου. Αναλαμβάνω γι΄ αυτό όση ευθύνη μου αναλογεί, μόνο όμως όσο μου αναλογεί αλλά δεν φτάνει. Για πρώτη φορά ένα τόσο κρίσιμο συνέδριο διεκπεραιώνεται τόσο βιαστικά, μάλλον φτωχό σε ιδέες και πολιτικές προτάσεις. Από ποιους; Από εμάς, τη συνέχεια της Αριστεράς του Ηλιού, του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί κίνδυνο η περίπτωση διάσπασης του κόμματος, όσο η αδιαφορία της κοινωνίας: «Ούτε η διάσπαση – αηδίες σαχλαμάρες-  ούτε οι μαζικές αποχωρήσεις, ούτε η ρευστοποίηση στη χοάνη ενός ΠΑΣΟΚ της πτώσης ή η αλλοίωση ενόψει μιας συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο στους επόμενους μήνες από την αδιαφορία της κοινωνίας».

Είπε επίσης ότι η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει «καμιά ελπίδα διάσωσης ιδεών».

Ίσως γι΄ αυτό είμαστε πιο φοβισμένοι από ποτέ. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω πώς γίνεται εμείς, που τολμήσαμε τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, εμείς που τολμήσαμε να συγκυβερνήσουμε με την τρόικα, πώς γίνεται, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη της Ιστορίας, αντί να δούμε το τολμηρό, το δημιουργικό μας πρόσωπο, να βλέπουμε το Βενιζέλο, και να αποστρέφουμε βιαστικά το βλέμμα.

Πρότεινε τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την Κίνηση των «58» κατηγορώντας τον κ. Βενιζέλο ότι προσπαθεί να «καπελώσει» την Κίνηση, λέγοντας:

«Προτείνω να μπούμε εμείς, επιθετικά στο διάλογο με όλους, και με την κίνηση των 58. Αν την αφήσει βέβαια ο Βενιζέλος να προχωρήσει. Γιατί προσωπικά διαισθάνομαι ότι δεν του αρέσει ο ρόλος που του επιφυλάσσει η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, γι΄ αυτό προσπαθεί δια του σφιχταγκαλιάσματος να την στραγγαλίσει. Για να φτάσει κι αυτός από έναν δρόμο που η ταμπέλα γράφει μεν Κεντροαριστερά, αλλά οδηγεί αλλού. Αρχηγούλης στο μαγαζάκι του και τα συναφή. Με συντρίβει, σύντροφοι, βαθειά, η σκέψη ότι μπορεί κάποιος να σκέφτεται έτσι και για μας».

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι… οι σκελετοί στις ντουλάπες του δημοκρατικού σοσιαλισμού μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί απλώς λαϊκισμό. Αυτό το κάνει επιτυχώς ο Πάνος Καμμένος. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει συνειδήσεις που προσδοκούν τη σύγκρουση και είναι αναγκασμένοι να εφευρίσκουν εχθρό και συνειδήσεις που προσδοκούν τη νομή της εξουσίας.  Οι δεύτερες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ.»

Σχετικά αναρωτήθηκε επίσης, σημείωσε: «Από πότε η Αριστερά πολεμά τον κοινωνικό αντίπαλο με συμμάχους την Εκκλησία, τις πασοκικής κοπής συντεχνίες, τους νάρκισσους, τους βολεμένους και τα μεγάλα τζάκια; Ο μοναδικός πόλεμος που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδύναμη κατάληψη της εξουσίας».

Ο κ. Λυκούδης εξαπέλυσε επίσης επίθεση στην εφημερίδα Αυγή, υπογραμμίζοντας:

«Δείτε τις παρωπίδες και το φανατισμό της ΑΥΓΗΣ που αγαπήσαμε. Οι άνθρωποι δεν διανοούνται ότι υπάρχει  άλλη γνώμη, δεν αντέχουν την κριτική. Δείτε πώς  ερμηνεύουν τις αποτυχίες τους, δείτε τις αντιδράσεις τους σε μια γελοιογραφία…»

Χαρακτήρισε επίσης «σαχλεπισαχλη μπουρδολογία» τις φήμες ότι εποφθαλμιά τη θέση του κ. Κουβελη και πρόσθεσε, όμως, ότι «ηγετική ομάδα σοβαρή και συνεκτική χρειάζεται, που δεν υπήρξε ποτέ». Σημείωσε, δε, ότι «η ηγετική παρέα του κόμματός μας ήταν πάντα μια παρέα φίλων. Και κάθε προσπάθεια αλλαγής αλλά με συγκρούσεις προσέκρουε σ΄αυτό, στη φιλία».

 

Πηγή : protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook