Λούνα Παρκ στο Δημοτικό Κήπο | Άραγε θα συμφωνούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος; | Photos

λούνα-παρκ-στο-δημοτικό-κήπο-άραγε-θα-110914

KIPOS 1«Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Η συγκεκριμένη φράση απεικονίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Δημοτικό Κήπο Χανίων, καθώς οι δράσεις που αναπτύσσονται στο συγκεκριμένο χώρο, είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το ύφος, ούτε όμως και με την ιστορία του.

KIPOS 2Η κατάσταση βέβαια έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο καθώς τις τελευταίες ημέρες γίνονται εργασίες εντός του Δημοτικού Κήπου, προκειμένου να εγκατασταθεί με την άδεια της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και Λούνα Παρκ, ανεξαρτήτως του αν προβλέπεται μια τέτοια δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο, η όποια συν τοις άλλοις αλλοιώνει και την αισθητική του.

KIPOS 3Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως για την εγκατάσταση του Λούνα – Παρκ, δεν έχει ερωτηθεί καν ούτε η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων.

KIPOS 4Μάλιστα, σήμερα κιόλας, και με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, για φωτιά που ξέσπασε σε πλαστικό Χριστουγεννιάτικο δενδράκι και δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου, κ. Γιακουμάκης, αναφορικά με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο χώρο, άγνωστο άτομο εισέβαλε στο γραφείο του και τον απείλησε.

KIPOS 5Για το περιστατικό κλήθηκε και η αστυνομία, που αναζήτησε το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο όμως είχε εξαφανιστεί.

Σχετικά με την λειτουργία του Λούνα Παρκ στο Δημοτικό Κήπο το zarpa.gr επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο κυρία Νάνσυ Αγγελάκη, που τόνισε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναλαμβάνεται προκειμένου να δοθεί λίγη χαρά στα παιδιά των κατοίκων της πόλης τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σημείωσε δε πως για τη συγκεκριμένη δράση στο χώρο του Δημοτικού Κήπου έχει ληφθεί η απαραίτητη άδεια από τη επιτροπή ποιότητας ζωής, ενώ επεσήμανε πως οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για να εγκατασταθούν τα απαραίτητα θα είναι οι τρείς πλατείες.

Μάλιστα για τη λειτουργία του Λούνα Παρκ οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν μισθωθεί από ιδιώτη.

Εδώ να επισημάνουμε πως σε ο,τι αφορά τον χώρο του Δημοτικού Κήπου, και για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, η χρήση του δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα, πόσο μάλλον δεν είχε προορισθεί για να φιλοξενήσει ένα Λούνα Παρκ.

Ο Δημοτικός Κήπος όπως άλλωστε αναφέρει και το site του Δήμου Χανίων που τον κατατάσσει στα μνημεία της πόλης, δημιουργήθηκε  από την «ανάγκη υπάρξεως ενός ελεύθερου χώρου για ένα περίπατο και κάποια αναψυχή των στριμωγμένων εντός των τειχών κατοίκων, τα τελευταία χρόνια της τούρκικης κατοχής.

Παλαιότερα αποτελούσε αμμώδη έκταση, συνέχεια του σταδίου.

Ήταν έργο του Ρεούφ Πασά, και επέβλεψε ο ίδιος τη διαμόρφωσή του.

Ο Κήπος είχε σχεδιασθεί το 1870 σε ευρωπαϊκά πρότυπα και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο της πόλης των Χανίων. Ο Κήπος σε επίπεδο ψηλότερο του γύρω χώρου με θαυμάσιο ορίζοντα, φυτεύτηκε κυρίως με αειθαλή δέντρα, ενώ κάτω από την πυκνή σκιά τους καλλιεργήθηκαν ποικίλα λουλούδια.

Οι δρόμοι του κήπου, χαραγμένοι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κηποτεχνικά πρότυπα και στρωμμένοι με χονδρή άμμο, σε πολλά σημεία σκεπάζονταν με κληματίδες.

Μέσα στον κήπο τοποθετήθηκαν δύο αγάλματα και ένας «Ερμής» που προέρχεται από την αρχαία Κυδωνία. Ο κήπος αποτελεί τον κυριότερο χώρο ψυχαγωγίας της πόλης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων για την προστασία και ανάδειξη του.

Εκεί άλλωστε πραγματοποιήθηκε το 1900 η Α΄Διεθνής ΄Εκθεση των Χανίων με 701 εκθέτες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο κτήριο στο κέντρο του Κήπου λειτούργησε η Κρητική Βουλή, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο.»

Και αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν μνημεία της πόλης να στεγάζουν Λούνα Παρκ;

Οι αρμόδιοι ας απαντήσουν…

Αν. Γερ.

 

3 thoughts on “Λούνα Παρκ στο Δημοτικό Κήπο | Άραγε θα συμφωνούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος; | Photos

  1. Βλέποντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα έμεινα άναυδη, μου πήρε αρκετή ώρα να συνειδητοποιήσω αυτό που διάβαζα. Δεν μπορεί να χωρέσει ο φτωχός νους μου το πώς μπορεί κάποιος να αντιτίθεται στην βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου.
    Οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον Κήπο, από την φιλοξενεία της Μπάντας του δήμου παλιότερα, τα Φεστιβάλ Εθνοτήτων, άλλες μουσικές εκδηλώσεις έως και οι εποχιακές δραστηριότητες, μόνο χαρά και χρώμα δίνουν στις μέρες και τις νύχτες της πόλης και στους κατοίκους της. Ο δε σεβασμός στον περιβάλλοντα χώρο είναι καταφανής σε όλους. Αυτά είναι που δικαιολογούν την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Κήπου, ως χώρου αναψυχής, καταφυγίου στην καρδιά της πόλης, παράδεισος για τα παιδιά και τους μεγάλους, από την δημιουργία του έως και σήμερα:

    «…….Ο κήπος αποτελεί τον κυριότερο χώρο ψυχαγωγίας της πόλης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων για την προστασία και ανάδειξη του.»

    Αν όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται τις αρχές δεν είναι προστασία και ανάδειξη τότε δεν ξέρω τι είναι, μήπως η παντελής εγκατάλειψη και η αδιαφορία;

    Το έχω συζητήσει με αρκετούς Χανιώτες, άλλωστε γι’ αυτούς γίνονται όλα αυτά, αν δεν κάνω λάθος, και η συζήτηση κατέλειξε στο οτι: Κάτι καλό γίνεται σε αυτό τον τόπο και πρέπει να το καταστρέψουμε και αυτό;

    Υπογράφω με το πλήρες ονοματεπώνυμό μου, όπως είναι και πολλοί διατεθιμένοι να κάνουν.

  2. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που διαβάζω!

    Ο Δημοτικός μας Κήπος, είναι ένα μέρος απόλαυσης για την τοπική Κοινωνία, στο οποίο από παλιά και από όταν ήμουν παιδί και επισκεπτόμουν τα Χανιά, εγένοντο διάφορες εκδηλώσεις, από προβολές «Καραγκιόζη», μουσικές βραδυές το καλοκαίρι με τη Δημοτική Ορχήστρα, κλπ.
    Επίσης τα Festivals Εθνοτήτων και γενικά διάφορες εκδηλώσεις προς τέρψιν μικρών (κατ’αρχήν) και μεγάλων.
    Απορώ, λοιπόν, πως είναι δυνατόν να εκφράζεται η γνώμη ότι ένα Luna Park, το οποίο θα ευρίσκεται εκεί μόνο για την περίοδο των Εορτών, θα καταστρέψη τι;

    Αντιθέτως όπως γράφει και διαφωνών, ο/η Αν. Γερ. (ανώνυμος/η), » Ο κήπος αποτελεί τον κυριότερο χώρο ψυχαγωγίας της πόλης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων για την προστασία και ανάδειξη του.».

    Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε ποίων τα συμφέροντα θίγονται, άν ό Κήπος γίνει ο κυριώτερος πόλος έλξεως για τα παιδιά μας, κατα τη διάρκεια των Εορτών;
    Γιατί μόνον κάτι τέτοιο διαφαίνεται στην απίθανη αυτή δημοσίευση!!!

    Εδώ στο Λονδίνο, στο κέντρο της πόλης και απέναντι από τα κτίρια του Κοινοβουλίου, στήθηκε το περίφημο «Μάτι», ένας τεράστιος τροχός Luna Park, επί μονίμου βάσεως, ώστε να θαυμάζουν την πόλη από ψηλά όλοι, πράγμα που δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους και εδώ μιλάμε για κάτι προσωρινό, το οποίο θα μπορούσε να μείνει εκεί και σε μονιμώτερη βάση!

    Πότε, επι τέλους, θα πάψουν τα μικροσυμφέροντα και θα κοιττάξουμε όλοι το γενικώτερο καλό!!!

    Ιωάννης Κισσαμιτάκης

  3. Καλό είναι να θυμούμαστε και να μην ξεχνούμε , για να μην πάθουμε. Σήμερα 2-5-2014 ,πού είναι όλοι αυτοί που έγραφαν τα σχόλια παραπάνω , που είναι οι αρμόδιοι που διέπραξαν όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο σας , ηλεκτρικό ρεύμα από το Δημοτικό ρεύμα, εγκαταστάσεις στο έδαφος, χειμώνα καιρό με βροχές, εκτεθειμένα καλώδια , και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς;;; Κι αν … θα καλέσουν το δήμαρχο σε απολογιά;;; Κι αν … θα έφταιγε ο κακός μας ο καιρός;;; ή μήπως θα έφταιγαν οι Υπάλληλοι ;;; που δεν θέλουν το ξεπούλημα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook