Λεύκωμα για τα Μαρτυρικά χωριά

λεύκωμα-για-τα-μαρτυρικά-χωριά-7639

Εξήντα επτά χρόνια, μετά την λήξη του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές.

Χιλιάδες τα θύματα από τις ναζιστικές θηριωδίες.  Πολλές πόλεις αλλά και χωριά της Κρήτης πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, αφού άνθρωποι εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, χωριά κάηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν από την μανία των χιτλερικών στρατιωτών.

Mε αφορμή όλα τα παραπάνω, σήμερα  Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 18:30 το απόγευμα, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο, «Ελληνικά ολοκαυτώματα, Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδας 1940-1945.»

Στο λεύκωμα, γίνεται μια εκτενή καταγραφή του ολοκαυτώματος, που έκαναν οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, σε αρκετές πόλεις και χωριά της Κρήτης, όπως στους Δήμους Ανωγείων, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Ιεράπετρας, Βιάννου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Μαλεβιζίου, Πλατανιά και Φαιστού.

Την εκδήλωση, συνδιοργανώνουν, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου.

Το βιβλίο, θα παρουσιάσει, ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ενώ, εισηγητές θα είναι, ο Στέλιος Ε. Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ενώ, την εκδήλωση, θα συντονίσει, ο πρώην πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και πρώην Δήμαρχος Κανδάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook