Λίστα Forbes: Η κρίση γεννάει κροίσους | Τρεις Έλληνες ανάμεσα τους

λίστα-forbes-η-κρίση-γεννάει-κροίσους-τρει-37356

forbes_greeksΑνέγγιχτοι από την οικονομική κρίση είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη οι οποίοι συνεχίζουν να γιγαντώνουν τις περιουσίες τους.

Αυξήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η σχετική λίστα που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το περιοδικό «Forbes» περιλαμβάνει πλέον 1.426 ονόματα, 210 περισσότερα από πέρυσι, που προέρχονται από 42 διαφορετικές χώρες.

Συνοπτικά. Φέτος έχουμε 210 νέους δισεκατομμυριούχους από 42 χώρες, οχτώ πέθαναν, 60 έχασαν λεφτά και βγήκαν από τη λίστα, ενώ οι θηλυκού γένους εκπρόσωποι αυξήθηκαν από 104 σε 138

Η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 5,4 τρισ. από 4,6 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για ποσό που φτάνει (σχεδόν) το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, (η τρίτη ισχυρότερη οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο).

Οι πρώτοι των πρώτων

Πρώτος εξακολουθεί να είναι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται κοντά στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Μπιλ Γκέιτς να ακολουθεί κατά πόδας, με 51,4 δισ.

Μεγάλη έκπληξη η αναρρίχηση στην τρίτη θέση ο Ισπανός Αμάνθο Γκαρθία, δημιουργός της εταιρείας ένδυσης Zara με περιουσία 43 δισ, περίπου 14 δισεκατομμύρια παραπάνω.

Τέταρτος της λίστας με 53,5 δισεκ. δολάρια (κατά 9,5 δισεκ. δολάρια πλουσιότερος από το 2012) ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, βρίσκεται στη 10η θέση, με περιουσία που εκτιμάται στα 29 δισεκ. δολάρια (έναντι 41 δισεκ. δολαρίων πέρυσι).

Στη λίστα βρίσκονται 138 γυναίκες, από 104 που ήταν το 2012

Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτρια της L’ Oreal, θεωρείται πλέον η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 30 δισεκ. δολαρίων (κατά 6 δισεκ. μεγαλύτερη από πέρυσι) και περνά από την 15η στην 9η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αμερικανίδα Κρίστι Γουόλτον (κληρονόμο της αλυσίδας WalMart), που έως σήμερα κρατούσε τα σκήπτρα και πλέον βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως με 28,2 δισεκ. Δολάρια.

Το περιοδικό εντόπισε τρεις Έλληνες δισεκατομμυριούχους

Πρόκειται για τον Σπύρο Λάτση και την οικογένειά του, που εμφανίζουν περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη με 2,7 δισ. δολάρια και το Φίλιππο Νιάρχο με 2,6 δισ. δολάρια.

Όπως γράφει το Forbes, ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Σπύρος Λάτσης ανέκαμψε, έπειτα από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Οι μετοχές των εταιρειών του, EFG International, Lamda Development και ΕΛΠΕ σημείωσαν άνοδο το 2012.

Ο ίδιος μεταβίβασε μετοχές της Eurobank αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων σε 9 νεότερα μέλη της οικογένειας και στο ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Ο Σπ. Λάτσης έχει πάρει τρία πτυχία από το London School of Economics και έχει μια θέση στο Δ.Σ. του Institute of Advanced Studies του Princeton.

Ο Σπύρος Λάτσης

spiroslatsis

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

mistakidis

Ο Φίλιππος Νιάρχος

niarchos

Και ομογενείς στη λίστα

Στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του «Forbes» βρίσκονται ακόμη οι ομογενείς Τζορτζ Αργυρός που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και βρίσκεται στην 736η θέση με περιουσία 2 δισ. δολάρια, ο Μάικλ Τζαχάρης (φαρμακοβιομηχανίες) στην 792η θέση με 1,9 δισ. δολάρια και ο Ντιν Μητρόπουλος (χρηματοοικονομικά) στην 1.175η θέση και περιουσία 1,2 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τις ΗΠΑ καθώς στη λίστα του «Forbes» φιλοξενούνται 442 Αμερικανοί υπήκοοι. Οι Ασιάτες ανέρχονται σε 386 και οι Ευρωπαίοι σε 366. Υπάρχουν επίσης 103 δισεκατομμυριούχοι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα του Forbes

One thought on “Λίστα Forbes: Η κρίση γεννάει κροίσους | Τρεις Έλληνες ανάμεσα τους

  1. ..λερναίος Λάτσης

    –> ΕΛΠΕ
    μια ταλαίπωρη ΔΕΚΟ, που λεηλατείται άγρια από τον Λάτση από το 2003-08, με τυπική μονάχα κρατική κυριότητα & διοίκηση, αφού τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι μονίμως διαβρωμένα από τη βούληση του Λάτση! Περιλαμβάνει εκμετάλλευση σε όλα τα επίπεδα:::

    παραγωγή (άντληση):
    πρώην «εθνικές» πηγές άντλησης, σε Πρίνο/Θάσο

    μεταποίηση (διύλιση):
    ΕΛΔΑ (ολιγοπώλιο, με ανταγωνιστή/εταίρο στον αγώνα την Motoroil των Βαρδινογιαννηδων)

    πώληση (διανομή):
    ELDA – EKO – ελληνική BP

    –> Lamda Development, που νέμεται θριάμβους λεηλασίας του Κράτους και του κοινού, όπως π.χ. το Athens Mall! Στον τουρκικό όμιλο Doğuş (= Γένεση, Γέννηση, Δημιουργία http://www.dogusgrubu.com.tr/en ) θα περάσει σύντομα το ήμισι της Μαρίνας Φλοίσβου, κατόπιν στρατηγικής συμφωνίας με την κατασκευαστική εταιρεία που νέμεται τη μαρίνα, δηλαδή τη Lamda Development, του Ομίλου Λάτση. Θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία, στην οποία κάθε όμιλος θα συμμετέχει με 50%, δηλαδή με διαδικασία αντίστοιχη της συγχώνευσης του κρατικού Ομίλου ΕΛΠΕ, με την ΠΕΤΡΟΛΑ του οίκου Λάτση, το 2003-07 http://www.iefimerida.gr/node/80449#ixzz2G0U2LYGx
    «Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν επίσης συμφωνήσει ότι η τελική αναλογία της συναλλαγής θα προσδιοριστεί οριστικά (και δύναται να αναπροσαρμοστεί) με τύπο ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν το EBITDA της εταιρίας Flisvos Marina επί 7 φορές, αφαιρουμένων των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων, ανάλογα με την απόδοση της εταιρίας της Μαρίνας για τα έτη 2015 και 2016.» μύλος δηλαδή..!

    –> European Financial Group (EFG, σφριγηλός διεθνής κλάδος της Γιούρομπανκ, με ειδίκευση στη διαχείριση κρυφών κεφαλαίων, όπως φαίνεται από την πορεία των θυγατρικών Banque de Depots της Γενεύης και η Private Bank and Trust Co. του Λονδίνου)
    +
    –> Eurobank (χωρίστηκε από τον EFG, ώστε να φαίνεται χρεοκοπημένη, άρα και να τσιμπάει ρευστό «ανακεφαλαιοποίησης»!!!! http://sites.google.com/site/evdaemonia/broad-money-stock )
    +
    –> Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (NBG, απαισίως θα συγχωνευτεί με την Eurobank)

    –> ναυτιλιακή εταιρία CMM

    –> κτηματομεσιτική CREMS

    –> ααα! Και ίδρυμα για ξέπλυμα χρήματος (έχουν τα πολιτικά τζάκια, δεν θα έχει ένας πραγματικός βαρώνος..?): Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση -> http://www.latsis-foundation.org/

    αναζητείται πούτιν/ηρακλής, να εθνικοποιήσει τη χήνα με τα χρυσά αυγά, αλλά και να κλείσει στην ψειρού το κάθαρμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook