Κύμα αντιδράσεων για την κατάργηση των δόσεων του ΦΠΑ

κύμα-αντιδράσεων-για-την-κατάργηση-τω-37529

 

doseisΕισήγηση για “μπλόκο” με κατασχέσεις σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ έχει δεχθεί η ηγεσία του υπ. Οικονομικών με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας καταβολής σε τρεις δόσεις στο τρίμηνο που ακολουθεί.

Με ειδική διάταξη, η οποία προετοιμάζεται, αλλά δεν έχει πάρει την τελική της μορφή, θα καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα (ή κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις) καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Και αυτό, σε μία προσπάθεια να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η δήλωση.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που της ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά σημερινά δημοσιεύματα, ανέφερε προς το Newmoney.gr ότι αποτελούν εισηγήσεις που δεν έχουν λάβει καμία τελική απόφαση και τελική μορφή. Ο στόχος είναι να υποχρεωθούν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να ελεγχθούν.

Όσον αφορά την κατάργηση των δόσεων, από την οποία επωφελείται το συντριπτικό τμήμα των συνεπών επαγγελματιών για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου, έχουν πλήρη συναίσθηση για το μεγάλο πρόβλημα που θα προκληθεί στην αγορά από την πίεση να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες εμπρόθεσμα και χωρίς τις δόσεις τριμήνου τον φόρο στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε.

Παράλληλα, ένα τέτοιο μέτρο θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση την αγορά, την ώρα που το κράτος χρωστά ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και δεν τον επιστρέφει έγκαιρα, αλλά μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιώδης βελτίωση, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ακόμα και στις καθημερινές συναλλαγές, όσοι συνεπείς επαγγελματιές δηλώνουν στις καταστάσεις τους το σύνολο των τιμολογίων που αφορούν τον κύκλο εργασιών τους, καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, τον οποίο δεν έχουν ακόμα εισπράξει.

Το ασφυκτικό πλαίσιο, λοιπόν, που δημιουργείται σε μια οικονομία που τείνει να στραγγαλίσει τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν παρά τις δυσβάστασχτες συνθήκες ρευστότητας ξαναθέτει για ακόμα μια φορά το μεγάλο ερώτημα, τι επιζητά η τρόικα με την πολιτική της και τις πιέσεις της από την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση, αφού υποβάλουν τη δήλωση, θα έχουν περιθώριο 10 ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν, χωρίς δόσεις. Αν δεν εξοφλήσουν τον φόρο εγκαίρως και η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και αργότερα θα επιβάλλονται κατασχέσεις με προτεραιότητα τις καταθέσεις και γενικότερα απαιτήσεις στα χέρια τρίτων.

Αν δεν υποβάλουν καθόλου δήλωση, με προσωρινό έλεγχο εξπρές θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις – 2% – και εάν δεν εξοφλείται εφάπαξ, χωρίς δυνατότητα συμβιβασμού ή δόσεων, θα επιβάλλονται και πάλι κατασχέσεις.

 

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook