Κυβέρνηση «Μπερσάνι-Σίλβιο» με πρωθυπουργό Μόντι

κυβέρνηση-μπερσάνι-σίλβιο-με-πρωθυ-35740

montiΣτενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία μετά το… ηρωικό «όχι» του μεγάλου θριαμβευτή των εκλογών και ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο στον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, Πιερ λουίτζι Μπερσάνι για συνεργασία.

Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητα και αστάθειας μετά το χαοτικό εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ιταλός πρόεδρος , Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με την σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της χώρας, Γιοαχίμ Γκάουκ για να συζητήσουν τρόπους για την έξοδο από τον πολιτικό Γολγοθά.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η συνεργασία «Μπερσάνι- Μπερλουσκόνι- Μόντι» με τον τεχνοκράτη Ιταλό και εκλεκτό των χρηματαγορών στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 87χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν ταυτίζεται πολιτικά ούτε με τον Μπερλουσκόνι ούτε με τον Γκρίλο ως πρώην κομμουνιστής. Μάλιστα φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για το «λαϊκιστικό» αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά σε στενό κύκλο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη Ρώμη για άμεση επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου, που αποτελεί, όπως εκτιμούν, δυναμίτη στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε κατηγορηθεί ότι παρενέβη προεκλογικά στα εσωτερικά της Ιταλίας στηρίζοντας τον Μάριο Μόντι, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ιταλούς να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, στη Ρώμη, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι έχει το δύσκολο καθήκον να προσπαθήσει να συμφωνήσει σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι τοποθετώντας στον πρωθυπουργικό θώκο τον «αγαπημένο» των ευρωπαικών χρηματαγορών, Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Μάλιστα, ο πρώην επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «EurActiv» ότι, ανεξάρτητα του πόσο παράξενο φαίνεται, ένας συνασπισμός Μπερσάνι – Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να παράσχει στην Ιταλία τη σταθερότητα που χρειάζεται.

Η εναλλακτική επιλογή είναι η διενέργεια νέων εκλογών, είτε αμέσως είτε εντός λίγων μηνών, παρόλο που και οι δύο ηγέτες έχουν δείξει ότι θέλουν να αποφύγουν δεύτερη εκλογική διαδικασία: «Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και πρέπει να σκεφτούμε», έχει ήδη δηλώσει ο Καβαλιέρε.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook