Κρατάει χρόνια …

κρατάει-χρόνια-2878

Σε περίεργες και μακροχρόνιες αναβολές, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας και ουσιαστικά «ζημιώνουν» το πολύπαθο ελληνικό Δημόσιο, την ώρα που εκείνο ετοιμάζεται να «γεμίσει» τα ταμεία του με νέες φοροεπιδρομές στους μη έχοντες και περικοπές μισθών και επιδομάτων από τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, προχωρά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός αναμένεται να σηκώσει στις πλάτες του νέα δυσβάσταχτα βάρη χάριν δημοσίου συμφέροντος, οι μισθοί και οι συντάξεις κατακρημνίζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επιβάλλουν πρόστιμα ακόμα και σε φουκαράδες που δεν έκοψαν την απόδειξη για μία… τυρόπιτα, το αρμόδιο δικαστήριο για τον έλεγχο των δαπανών του κράτους και τον καταλογισμό υπέρ του ελληνικού Δημοσίου χρηματικών ποσών που προέρχονται από παράνομο πλουτισμό «κλείνει τα μάτια» σε υποθέσεις που αφορούν πρόσωπα της δημόσιας ζωής, όπως πολιτικοί και επιχειρηματίες των media, οι οποίοι ελέγχονται για «γκρίζες» καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί εκείνη του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος «προδόθηκε» από τις καταθέσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε τον Ιούλιο του 2007 στην τράπεζα B.N.P. PARIBAS.

Πέντε χρόνια μετά το «θερμό», εκείνο, καλοκαίρι και ενάμιση σχεδόν χρόνο από τη στιγμή που η Αρχή Καταπολέμησης για το Βρόμικο Χρήμα παρέπεμψε την υπόθεση του εκδότη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το αρμόδιο δικαστήριο αδυνατεί να εκδικάσει την υπόθεση και να καταλογίσει το ποσό το οποίο πρέπει να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο με βάση τον νόμο περί «Πόθεν Έσχες».

Το οξύμωρο της υπόθεσης, όπως σχολιάζουν στη zougla.gr δικαστικοί κύκλοι, είναι το γεγονός ότι ο «φάκελος Αναστασιάδης» έχει παραδοθεί πλήρης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτόν περιέχονται τα πορίσματα-φωτιά, που συνέταξε -τον Μάιο του 2011- η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, βάσει των οποίων προκύπτει ότι ο εκδότης αδυνατεί να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια τα οποία με περίσσια άνεση κατέθετε σε λογαριασμούς του στην B.N.P..

Σύμφωνα με τις ίδιες «πηγές», χαρακτηρίζεται από «εξοργιστικό» έως και «περίεργο» το γεγονός ότι, ενώ η υπόθεση χαρακτηρίστηκε «κατεπείγουσα» και ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 ο φάκελος παραδόθηκε στο Ε.Σ., μέχρι σήμερα ο καταλογισμός παραμένει εκκρεμής, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης του Θέμου Αναστασιάδη αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος το οποίο υπέβαλε ο δικηγόρος του.

«Είναι αδιανόητο το Δημόσιο να »κόπτεται» για έσοδα και την ίδια στιγμή το αρμόδιο δικαστήριο να μη δικάζει υποθέσεις οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τα άδεια κρατικά ταμεία. Ιδίως όταν πρόκειται για πρόσωπα τα οποία απασχολούν τη δημόσια ζωή της χώρας, οι καταλογισμοί πρέπει να γίνονται ταχύτατα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές και υπόνοιες και να αποδίδεται η κοινωνική δικαιοσύνη. Παραδείγματος χάρη, δεν μπορείς να ελέγχεις και να καταλογίζεις μικρά χρηματικά ποσά σε απλούς υπαλλήλους και να αφήνεις να σέρνεται μια υπόθεση, η οποία μπορεί να σου αποφέρει πέντε εκατομμύρια ευρώ» αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι.

Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία η οποία ακολουθείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι τελείως διαφορετική και ανεξάρτητη από την τροπή την οποία έχει πάρει η ποινική προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι η περίπτωση Αναστασιάδη ούτως ή άλλως εμπίπτει στο άρθρο 12 του νόμου 3213/2003 που αφορά στη δήλωση-έλεγχο περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών, ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε., κ.λπ.. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι «εις βάρος του ελεγχόμενου καταλογίζεται χρηματικό ποσό ίσης αξίας με το περιουσιακό όφελος, το οποίο απέκτησε ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή ανήλικο τέκνο του, εφόσον η προέλευση του περιουσιακού οφέλους δεν δικαιολογείται». Επίσης, αναφέρει ότι ο «καταλογισμός γίνεται υπέρ του Δημοσίου από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Σκανδαλώδης κωλυσιεργία

Η zougla.gr επικοινώνησε με στελέχη του Ε.Σ., τα οποία, στο άκουσμα της «άρνησης» εκδίκασης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης η οποία σέρνεται για πέντε ολόκληρα χρόνια, έδειξαν να μην εκπλήσσονται. Άφησαν να εννοηθεί ότι η αναβολή ανάλογων υποθέσεων κρίνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη, όταν ορισμένοι δικαστές καλούνται να τα βάλουν με μεγαλοπαράγοντες της δημόσιας ζωής. Άφησαν, λοιπόν, να εννοηθεί ότι υπάρχει Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι ούτε οι υποθέσεις των πρώην υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Τάσου Μαντέλη έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα από το Ε.Σ..

Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει ότι, περί τα τέλη Ιουνίου του 2011, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με μια πλήρως εμπεριστατωμένη νομική πρόταση, απέστειλε τον φάκελο του Θέμου Αναστασιάδη στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα, κ. Μουζακίτη. Βάσει της αναφοράς που συντάχθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, προτεινόταν να ασκηθεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα στον εκδότη για παράβαση του νόμου περί «Πόθεν Έσχες» και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο, ο κ. Μουζακίτης εξέφρασε διαφορετική άποψη και ζήτησε να συνεχισθεί η προκαταρκτική εξέταση, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να διενεργείται ακόμη φορολογικός έλεγχος!

Αυτά ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Ως προς τον καταλογισμό του παράνομου περιουσιακού οφέλους και την επιστροφή του «μαύρου χρήματος» στα δημόσια ταμεία, οι εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν τον φάκελο στην Αρχή Καταπολέμησης Βρόμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της παρέπεμψε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στα χέρια του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2011. Τον Φεβρουάριο του 2012 η υπόθεση εισήχθη να εκδικασθεί στο Ε’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Περιέργως, όμως, η συζήτησή της δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δόθηκε αναβολή για τον Δεκέμβριο του 2012. Τα συμπεράσματα δικά σας…

πηγή: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook