Κρήτη | Στο νοσοκομείο κατέληξαν ναύτες που έφαγαν λαγοκέφαλο | Πόσο επικίνδυνο είναι

κρήτη-στο-νοσοκομείο-κατέληξαν-ναύτε-116298

lagokefalosΤο λαγοκέφαλο, το ψάρι που έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο και φυσικά και στο Κρητικό πέλαγος, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε όποιον δε γνωρίζει πως να το φάει!

Προφανώς ούτε και οι έξι Ουκρανοί ναυτικοί γνώριζαν για την τοξικότητα του ψαριού, γι αυτό και, μετά το sos που εξέπεμψε το τάνκερ στο οποίο επέβαιναν, νότια της νήσου Χρυσής, οι 5 από τους 6 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Έφαγαν τοξικά εντόσθια

Οι ναυτικοί έφαγαν λαγοκέφαλους που ψάρεψαν οι ίδιοι, με τον πιο βαριά ασθενή να καταναλώνει και τα εντόσθια του ψαριού. Τα εντόσθια είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σημείο στο οποίο υπάρχει η τοξική ουσία τετραδοτοξίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003 και μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα φτάνοντας τα 4-5 κιλά.

Η βιβλιογραφία αναφέρει πως ότι φτάνουν μέχρι 7 κιλά και 1,10μ μήκος. Δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στα νερά μας, εκτός από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και να απλώνονται όλο και πιο πολύ στο Αιγαίο. Και το πιο σπουδαίο, είναι άκρως δηλητηριώδη.

Οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

Παρά την επικινδυνότητα του όμως, το συγκεκριμενο ψάρι τρώγεται, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πως να το καθαρίσει. Αν αφαιρέσει κάποια σημεία του πω\ου περιέχουν και τις τοξίνες, τότε μπορεί να το μαγειρέψει και να το φάει. Όπως κάνουν δηλαδή και πάρα πολλοί στις αραβικές χώρες, όπου και βρίσκεται σε αφθονία, αυτός ο «ξενιστής» της Μεσογείου.

Οι λαγοκέφαλοι έχουν την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και τον θάνατο. Η τοξίνη βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του.

Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με το απλό μαγείρεμα, εκτός και αν βράζουμε το ψάρι για τρεις ώρες συνέχεια! Στην Ιαπωνία μόνο αν κάποιος σπουδάσει σεφ και πάρει την ανάλογη ειδικότητα μπορεί να μαγειρέψει το εν λόγω ψάρι. Το δηλητήριο το λένε fugu και το χρησιμοποιούν σε δολοφονίες ή αυτοκτονίες!

Οι ψαράδες παρατηρούν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και αλλαγές στους πληθυσμούς των οργανισμών στη θάλασσα. Όπως λένε σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μειωθεί τα χταπόδια και οι σουπιές, γεγονός το οποίο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επίθεση που δέχονται τα δύο αυτά είδη από τον τοξικό λαγοκέφαλο, ο οποίος προφανώς έχει βρει κατάλληλες συνθήκες στις θάλασσές μας για να εξαπλωθεί.

Πηγή: creteplus

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook