Κρήτη | Η ώρα της αλήθειας! | Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες και πού

κρήτη-η-ώρα-της-αλήθειας-πόσα-ξόδεψαν-85959
TOURΚαι ήρθαν και πέρασαν καλά αλλά και ξόδεψαν οι 3 εκατομμύρια περίπου φετινοί επισκέπτες της Κρήτης! Αυτό δείχνουν οι αριθμοί που προκύπτουν από την έρευνα του ξενοδοχειακού επιμελητήριου, διαψεύδοντας εν μέρει και κάποια από τα μέλη του που δεν έλεγαν να σταματήσουν… την κλάψα.
Η έρευνα που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με τίτλο «Έρευνα περιφερειακής κατανομής της ετήσιας τουριστικής δαπάνης» και σε συνεργασία με τις εταιρείες INS ICAP και Quantos, και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), αφορά τον περασμένο Αύγουστο, το μήνα κορύφωσης της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η Κρήτη δέχτηκε σχεδόν 788.000 επισκέπτες, οι οποίοι «άφησαν» ο καθένας 90 περίπου ευρώ για κάθε διανυκτέρευσή του και 781 ευρώ κατά μέσο όρο, για το σύνολο της διαμονής του!
Η Κρήτη «απορρόφησε» περίπου το 25% της τουριστικής δαπάνης συνολικά για την Ελλάδα για τον ίδιο μήνα, κοιτώντας (μαζί με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου) από πολύ «μπροστά» τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας που δεν μπορούν ούτε να φανταστούν αυτά τα νούμερα.
‘Ετσι, αρχίζει να καταρρέει και ο μύθος περί χαμηλής ποιότητας τουρισμού…
Ιδού η χαμηλή ποιότητα: 
Η έρευνα του ΞΕΕ, ωστόσο, αποδεικνύει πως τα ρεκόρ αφίξεων μάλλον μικρή σημασία έχουν. Κι αυτό καθώς κάποιες περιοχές μπορεί να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες βάσει των αφίξεων ξένων τουριστών, αλλά… ουραγοί σε σχέση με τα έσοδα που εισπράττουν από αυτούς. Χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη είναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αναδείχθηκε απόλυτη πρωταθλήτρια του Αυγούστου βάσει των αφίξεων (πρώτη με 1.021.903 επισκέπτες) αλλά και απόλυτη… ουραγός με βάση τις δαπάνες των τουριστών ανά διανυκτέρευση και επισκέπτη!
Πραγματική πρωταθλήτρια του ελληνικού τουρισμού τον Αύγουστο αναδεικνύεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).
Μπορεί η περιοχή να έχασε στο νήμα την πρωτιά των αφίξεων (δεύτερη με 1.007.797 επισκέπτες), αλλά ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του τουριστικού βάθρου, παίρνοντας την πρώτη θέση σε όλα τα επιμέρους «αγωνίσματα»: στις διανυκτερεύσεις (8,4 εκατ.), στις εισπράξεις (811,6 εκατ. ευρώ), αλλά και στις υψηλότερες εισπράξεις από κάθε ξένο επισκέπτη (805,4 ευρώ).
Η Κρήτη είναι δεύτερη σε διανυκτερεύσεις, εισπράξεις συνολικά και ανά επισκέπτη, αλλά τρίτη στον αριθμό επισκεπτών.
 
Εποχικότητα: Ίσως είναι η μοναδική παραδοχή στον ελληνικό τουρισμό που δεν αποτελεί «μύθο», αλλά καταγεγραμμένη πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 22% των τουριστικών εισπράξεων όλης της χρονιάς πραγματοποιείται τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50% στο τρίμηνο της καλοκαιρινής αιχμής, επιβεβαιώνοντας πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο ελληνικός τουρισμός παραμένει η «μπίζνα» του καλοκαιριού, από τα έσοδα της οποίας συντηρούνται (σε μεγάλο βαθμό) όλο τον υπόλοιπο χρόνο χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες.
Πλούσιοι και φτωχοί: Τα στοιχεία του Αυγούστου προφανώς δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα για τους ορεινούς προορισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Επειδή, όμως, τα πολλά λεφτά κυκλοφορούν στον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι, η έρευνα του ΞΕΕ φωτογραφίζει εμμέσως τους «πλούσιους» και τους «φτωχούς» του ελληνικού τουρισμού. Τις περιοχές δηλαδή που καρπώνονται τα μεγαλύτερα οφέλη κι εκείνες που μοιράζονται τα μικρότερα μερίδια της ετήσιας τουριστικής πίτας.
Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, λοιπόν, μόλις πέντε (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Ιόνια, Κεντρική Μακεδονία) μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος του τουριστικού καλοκαιριού, καθώς τον Αύγουστο εισέπραξαν σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,5 δισ. που δαπάνησαν όλοι οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα το συγκεκριμένο μήνα. Μόνο Κρήτη και Νότιο Αιγαίο μαζί έχουν το 58% περίπου του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ.
Πού ξόδεψαν;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι ξένοι που έκαναν τον Αύγουστο διακοπές στην Ελλάδα διέθεσαν μόλις το 8,58% των συνολικών τους δαπανών στη χώρα μας για διασκέδαση. Στην Κρήτη το ποσοστό ήταν 10,5%, ενώ ακόμα και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, που περιλαμβάνουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, γνωστά για τη νυχτερινή ζωή τους, το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 9,03%, ενώ στην Αθήνα ήταν ακόμα χαμηλότερο (7,7%).
Σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ, οι ξένοι που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους τον περασμένο Αύγουστο διέθεσαν το 28,84% των χρημάτων τους για να πληρώσουν τη διαμονή τους, το 26,73% σε εστιατόρια και μπαρ, το 22,82% για αγορές και άλλα μικροέξοδα, το 13,04% για μεταφορές και το 8,58% για διασκέδαση.

Πηγή: neakriti.gr | Γιώργος Ψαρουλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook