Κρήτη | Γερμανοί ραβδίζουν ελιές | Photo

κρήτη-γερμανοί-ραβδίζουν-ελιές-photo-118083

eliaΈρχονται 15 χρόνια στην Κρήτη οι Γερμανοί φιλέλληνες για να μαζέψουν…ελιές και να δουν από κοντά τον κόπο των αγροτών, να δουν πως βγαίνει το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.

Αλλά φέτος οι ‘εργάτες- επιστήμονες’ της Ακαδημίας «Τόμας Μόρους», είχαν την ευκαιρία να νιώσουν και τον…πόνο, την απελπισία των κρητικών ελαιοπαραγωγών που δεν έχουν λαδι ούτε για το σπίτι τους!

«Ηρθαμε και φέτος με 30 άτομα από την περιοχή της Βεστφαλίας για να ραβδίσουμε ελιές, να δούμε από κοντά την παραγωγή σε όλα τα στάδια, χωράφι, λιομάζωμα, ελαιοτριβείο, αλλά πόνεσε η ψυχή μας. Οι φίλοι μας οι Γερμανοί πήραν μια μικρή ιδέα για τον κόπο του κρητικού που πάει χαμένος, να περιμένει όλη την χρονιά και να μην βγάζει τίποτα” , λέει ο κ. Σταμάτης Λυμπερόπουλος, πρωτοπόρος του κινήματος που εδώ και 15 χρόνια φέρνει ανθρώπους να γνωρίσουν από κοντά την Κρήτη!

eliesΌπως ο ίδιος εξηγεί “η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και όλοι μας μοιραστήκαμε τον πόνο των παραγωγών που ορισμένοι δεν βρήκαν ελιές για να βγάλουν ούτε το λάδι της χρονιάς τους”

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που συνέβη φέτος κανένας και από τους παλιότερους δεν το θυμάται. Σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει ελιά ούτε για δείγμα! Κι ευτυχώς για τους Γερμανούς της «Τόμας Μόρους που ο Δημοσθένης Σαπουντζάκης στους Ζωφόρους είχε μεριμνήσει να κρατήσει κάποιες ρίζες ελιές αράβδιστες για να μπορέσουν οι επισκέπτες να πάρουν έστω μια ιδέα για το τι σημαίνει συλλογή ελαιοκάρπου.

Οι Γερμανοί που στην πλειοψηφία τους ειναι Γερμανοί, δικηγόροι, υπάλληλοι, πάντως τα λιγοστά δεντρα που βρήκαν με ελιές τα Ραβδισαν και το χαρηκαν πολύ, κουράστηκαν, αλλά το διασκέδασαν.

“Αυτός είναι ο σκοπός μας. Μέσα από τη δουλειά και την κούραση να δουν όλη τη διαδικασία. Να μάθουν πως βγαίνει αυτό το ευλογημένο προϊόν. Αυτό Κάνουμε κάθε χρόνο και πιστέψτε με είναι μεγάλη διαφήμιση για την Κρήτη και την Ελλάδα’ ανέφερε ο κ.Λυμπερόπουλος.

Θυμίζουμε ότι όλοι όσοι έρχονται εδώ και 15 χρόνια στην Κρήτη είναι μέλη της Ακαδημίας «Τόμας Μόρους», που εδρεύει στην περιοχή της Κολωνίας. Οι Γερμανοί… ραβδιστές, που είναι διαφόρων επαγγελμάτων, γιατροί, ερευνητές, καθηγητές, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, παρέχουν εθελοντικά βοήθεια σε Κρήτες αγρότες και μετά οι ίδιοι γίνονται διαφημιστές του νησιού και των προϊόντων.

Πηγή: cretalive

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook