Κρήτη | Απίστευτο! | 25.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

κρήτη-απίστευτο-25-000-νοικοκυριά-χωρίς-ρ-111650

spiti reymaΟύτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 25.000 νοικοκυριά, δηλαδή πάνω από το 10% των νοικοκυριών της Κρήτης, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε μόνιμη βάση! Το τρομερό αυτό στοιχείο επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος που έχουν προκαλέσει η παρατεταμένη ύφεση, η ανεξέλεγκτη ανεργία και η πτώση των εισοδημάτων των μισθωτών.

Κάποτε και όχι πολύ μακριά, μόλις το 2011, το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Πέρυσι το ποσοστό αυτό κατρακύλησε τουλάχιστον στο ήμισυ.

Παγωνιά στην… τσέπη

Για να ζεσταθούμε το χειμώνα βάζαμε στην πρίζα κι ένα καλοριφέρ λαδιού ή μια σόμπα αλογόνου ή ανοιγοκλείναμε το κλιματιστικό. Όμως, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας, όταν δεν έχουμε να πληρώσουμε ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα, για πολύ τουλάχιστον κόσμο οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης ολοένα και μειώνονται.

Το φετινό χειμώνα σε χιλιάδες οικογένειες και στην Κρήτη η ξυλόσομπα, το τζάκι, ακόμη και το μαγκάλι κρατούν ήδη τα σκήπτρα, μιας και μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει και στο νησί το φαινόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά, αλλά και σε επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Πανελλαδικά υπολογίζονται σε 350.000 τα νοικοκυριά που μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Και δυστυχώς ένα σεβαστό ποσοστό αυτών των νοικοκυριών βρίσκεται στην Κρήτη.

Ευτυχώς που υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο

Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα αν δε βρισκόταν σε ισχύ το κοινωνικό τιμολόγιο, που περιλαμβάνει όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια – είναι χαμηλόμισθοι, άνεργοι, τρίτεκνοι και ΑμεΑ. Αξίζει να τονιστεί ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο πανελλαδικά έχουν ενταχθεί μέχρι και 500.000 νοικοκυριά στο κοινωνικό τιμολόγιο και σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό καταλαμβάνει και η Κρήτη. Το ζήτημα είναι πόσο θα διογκωθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί και στους ανθρώπους που υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, αφού ως επί το πλείστον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οι περισσότεροι εξ αυτών ακόμη και στο μειωμένο τίμημα που καλούνται να καταβάλουν.

Και μπορεί οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ να ανέρχονται ανά την Ελλάδα σε 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο αστρονομικό είναι το ποσό που χρωστούν οι πελάτες της Επιχείρησης και στην Κρήτη. Τα οφειλόμενα στην εν λόγω Επιχείρηση ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια ευρώ στο νησί, σύμφωνα με στοιχεία μόλις του περασμένου μήνα.

Την ίδια ώρα που κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπέρογκα ποσά διαφαίνονται σε ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κυρίως οφειλετών που είναι φορείς του Δημοσίου. Για παράδειγμα, αναφέρουμε ότι η ΔΕΥΑΗ χρωστά 3 εκατομμύρια ευρώ και ο ΒΟΑΚ 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, τουλάχιστον δεν περνούν πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα για την πληρωμή των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ.

 

Πηγή : neakriti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook