«Κοινός» φόρος σε 10 χώρες της Ε.Ε.

κοινός-φόρος-σε-10-χώρες-της-ε-ε-2836

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα μια πρόταση η οποία επιτρέπει σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν έναν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενόψει της ενισχυμένης συνεργασίας στο θέμα αυτό, καθώς οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να επιτρέψει στις δέκα αυτές χώρες να προχωρήσουν με την επιβολή του φόρου αυτού και επιβεβαίωσε ότι αυτός δεν θα βλάψει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Τώρα μένει να συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή οι 27 χώρες μέλη με ενισχυμένη πλειοψηφία και στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για να ισχύσει. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2011 προβλέπει τη φορολόγηση όλων των συναλλαγών που γίνονται μέσω των χρηματοοικονομικών θεσμών.

 

Το σχέδιο προβλέπει την θέσπιση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που θα φτάνει το 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.

Οι δέκα χώρες που έστειλαν μια επιστολή στην Επιτροπή εκφράζοντας την επιθυμία τους να υιοθετηθεί μια ενισχυμένη συνεργασία στο θέμα αυτό είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία. Η Εσθονία έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία της να συμμετάσχει, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τη σχετική επιστολή από τη χώρα.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook