Καμπανάκι… Χάνουμε την αγορά του ελαιολάδου στην Αμερική

καμπανάκι-χάνουμε-την-αγορά-του-ελαι-63288

ladiΑποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για τις εισαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ.

Το 2012 εισήχθησαν συνολικά στις ΗΠΑ 306.800 τόνοι ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 155.000 τόνοι προέρχονταν από την Ιταλία, 81.600 από την Ισπανία, 39.600 από την Τυνησία.

Η Ελλάδα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε ελαιόλαδο με εξαγωγές 4.800 τόνους το 2012, με μερίδιο 1,56%, κάτω πλέον από το Μαρόκο, την Αργεντινή και τη Χιλή.

Οι τρεις τελευταίες χώρες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο ως προμηθευτές ελαιολάδου της αμερικανικής αγοράς το 2000 και από τότε αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους.

Ο λόγος μείωσης της εμπορικής κίνησης του ελληνικού ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως είναι η υψηλή τιμή του και η περιορισμένη ποσότητα διάθεσης. με ανταγωνιστές όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Ιταλία και η Ισπανία να κερδίζουν το χαμένο έδαφος που αδυνατεί να καλύψει το ελληνικό προϊόν στις καταναλωτικές προτιμήσεις.

Το ελληνικό ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ σημείωσε μία πολύ αρνητική χρονιά, γεγονός που ενίσχυσαν η ελληνική γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος εμφιάλωσης , οι χαμηλές προδιαγραφές εξοπλισμού καθώς και η μικρή έκταση των μονάδων παραγωγής καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά σε μεγάλες αγορές όπως η αμερικανική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook