Καινοτόμες μέθοδοι για τη συντήρηση αρχαιοτήτων | Εσπερίδα στα Χανιά

καινοτόμες-μέθοδοι-για-τη-συντήρηση-α-115143

nanosynthetaΗ Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα:

«Νανο-σύνθετα καινοτόμα υλικά για τη συντήρηση και προστασία μνημείων και κτιρίων από τη φθορά»

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (4ος όροφος) και θα είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή ζωντανή αναμετάδοση της, μέσω του συνδέσμου: http://www.ustream.tv/channel/technical-university-of-crete-channel.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα καινοτόμα υλικά SurfaPore FX, τα οποία αναπτύχθηκαν στο Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα υλικά αυτά χάρη στη χημική τους συγγένεια και συμβατότητα με ασβεστιτικά υποστρώματα, μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα δομικά υλικά (όπως τοιχοποιίες, λίθους, μάρμαρα, επιχρίσματα), προστατεύοντάς τα και σταθεροποιώντας την αποσάθρωσή τους. Εξαιτίας της νανο-διάστασής τους, εισχωρούν βαθιά στο εσωτερικό των δομικών υλικών, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια, δεν αλλοιώνουν το χρώμα των υλικών και επίσης δεν εγκλωβίζουν την υγρασία. Εφαρμόζονται με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο σε μνημεία όσο και σε σύγχρονα κτίρια.

Τα SurfaPore FX αποτελούν μία διεθνή καινοτομία τόσο στο χώρο των υλικών στερέωσης, όσο και στον κλάδο εκείνο της επιστήμης που ασχολείται με την σύνθεση βιο-μιμητικών υλικών. Η καινοτομία του αυτή κατοχυρώθηκε με Ελληνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα για την σύνθεση βιο-μιμητικών υλικών.

Επίσης, στα πλαίσια της εσπερίδας, θα παρουσιαστούν και άλλα νανο-υλικά που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία διακρίνονται για τον οικολογικό τους χαρακτήρα, τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητές τους, την αυξημένη συμβατότητά τους με πλήθος δομικών υλικών και την ανθεκτικότητά τους έναντι της φυσικής διάβρωσης και των φθορών ανθρωπογενούς προέλευσης. Ακόμη, θα παρουσιαστούν και καινοτόμα κονιάματα με νανο-τιτάνια που χρησιμοποιούνται μετά από έρευνα του Εργαστηρίου σε εργασίες συντήρησης στην Ακρόπολη Αθηνών.

Η πρωτοτυπία και η επιστημονική αποδοχή όλων των παραπάνω νανο-σύνθετων υλικών, έχει τεκμηριωθεί από την παρουσίασή τους σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Τα υλικά αυτά, σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2009» με τίτλο ΝΑΝΟΣΥΝΘΕΤΑ ΒΙΟ-ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, εν συντομία «ΝΑΝΟΒΙΟΔΟΜΥΛ», με επιστημονική υπεύθυνο την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Π. Μαραβελάκη. Στο πρόγραμμα αυτό, διάρκειας 3 ετών, συμμετείχαν τέσσερις (4) φορείς, δύο (2) Ιδρύματα (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) και δύο (2) ελληνικές εταιρείες (NANOPHOS A.E. και ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.). Σκοπός του προγράμματος ήταν η σύνθεση οικολογικών προϊόντων, βασισμένα στην νανο-τεχνολογία, που θα προσέφεραν σταθεροποίηση στην αποσάθρωση και προστασία σε μνημεία, παραδοσιακά και σύγχρονα κτίρια.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook