Κάτω από το νερό η Κρήτη σε 35 χρόνια!

κάτω-από-το-νερό-η-κρήτη-σε-35-χρόνια-101165

CACHE_620X620_1_1079026Οι συντάκτες μιας νέας μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και περιλαμβάνεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature» υποστηρίζεται από τριάντα εννιά διαφορετικά κλιματικά μοντέλα από 21 επιστημονικές ομάδες σε 12 χώρες.

Ακόμα και αν σταματήσει η εκπομπή ρύπων που μολύνουν τον πλανήτη, το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί για την ανθρωπότητα είναι να κερδίσει απλά λίγο χρόνο και, αντί για το μοιραίο έτος 2047 που θα ξεκινήσουν όλα, η χρονολογία αυτή να παραταθεί ως το 2069!

Ζώνη πυρός

Μέσα σε 45 μόλις χρόνια από τώρα, σύμφωνα με τη μελετητική ομάδα της οποίας ηγείται ο βιολόγος και γεωγράφος Καμίλο Μόρα, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα είναι ακατοίκητες πόλεις, ενώ η Κρήτη θα βρεθεί στη ζώνη πυρός, κρίνοντας από το γεωγραφικό πλάτος όπου βρισκόμαστε και τις χρονολογίες που δίνουν οι μελετητές για τις «γειτονικές» πόλεις μεταξύ του 2036, που αφορά στο Κάιρο της Αιγύπτου, και το 2044, που είναι η απαρχή του τέλους για τη Ρώμη.

Οι πρώτες ενδείξεις έχουν ήδη υπάρξει και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας αναμένεται να έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα σημάδια μιας πραγματικότητας όπου «τα πιο κρύα χρόνια θα είναι πιο θερμά από τους σημερινούς καύσωνες».

Ανησυχία

Αν και το θέμα των κλιματικών αλλαγών και οι σχετικές μελέτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται κριτικά από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας μετά και την πρόσφατη ετυμηγορία της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, που ρίχνει την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, το σκηνικό έχει αρχίσει να αλλάζει και όλο και περισσότεροι αγωνιούν για το σενάριο ενός περιβαλλοντικού Αρμαγεδώνα που βρίσκεται πια προ των πυλών.

Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το 2043, 147 πόλεις του κόσμου θα έχουν θερμοκρασίες υψηλότερες από τα ιστορικά τους ρεκόρ, που για τους μελετητές αποκαλείται «Climate Departure», κλιματική παρέκκλιση. Η μελέτη τοποθετεί γεωγραφικά την εστία του κακού στον Ισημερινό, εκτιμώντας ότι θα ξεκινήσει από το Μανοκβάρι της Ινδονησίας το 2020 και θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη, με το μέσο όρο για τους τροπικούς να είναι το έτος 2038, για τα άλλα γεωγραφικά πλάτη το 2053 και συνολικά για τον πλανήτη το 2047.

Οι χάρτες

Θέλοντας να τονίσουν ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει πλέον να προετοιμάζεται σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα χάρτη με τις ημερομηνίες της «κλιματικής παρέκκλισης» και έναν ανάλογο για τις αλλαγές στη θερμοκρασία μέσα σε 150 χρόνια, ανάμεσα στο 1860 και 2005 και από το 2081 έως το 2100, που δημιουργήθηκε με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές παρατηρήσεις και άλλα δεδομένα, ώστε να δώσουν την προβολή των ετών από τα οποία κάθε επόμενο θα είναι πιο ζεστό από τα πιο θερμά των τελευταίων 150 χρόνων!

Μόνη ελπίδα μια… παράταση 20 χρόνων

Ο εφιάλτης δεν είναι αναστρέψιμος πλέον, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, καθώς ακόμα και αν σταματήσουν τώρα όλες οι εκπομπές ρύπων, αυτό που θα συμβεί είναι να δοθεί μια… παράταση 20 χρόνων στη μέρα που θα ξεκινήσουν όλα. Αυτή η εικοσαετία θα μπορούσε να είναι καθοριστική, όμως, για την προσαρμοστικότητα και την άμυνα του ανθρώπου, όπως και για την επιβίωση πολλών από τα είδη που διαφορετικά θα εξαφανιστούν.

Αξίζει να τονιστεί ότι η «μαγική» αυτή λέξη «προσαρμοστικότητα» είναι εκείνη που ακούγεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, έχοντας κυρίαρχη θέση σε σχετικές μελέτες για την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο από μεμονωμένους επιστήμονες ή ομάδες, αλλά ακόμα και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ευρωπαϊκός για το περιβάλλον. Η επιστημονική ομάδα, παρά την κριτική που δέχτηκε, όπως συμβαίνει σε πολλές από τις αντίστοιχες μελέτες, υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και ότι ο πλανήτης ήδη διέσχισε το όριο το 2008 σε έναν καθοριστικό παράγοντα για το κλίμα, την οξύτητα των ωκεανών. Από τότε και μετά κάθε χρόνο καταγράφεται μεγαλύτερη οξύτητα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σπάσει.

Πηγή: neakriti

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook