«Ισοπαλία» για Ομπάμα και Ρόμνεϊ

ισοπαλία-για-ομπάμα-και-ρόμνεϊ-5659

Νέα δημοσκόπηση, 48 ώρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δίνει το ίδιο ποσοστό πρόθεσης ψήφου–48%–στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Μιτ Ρόμνεϊ.

Η δημοσκόπηση αυτή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ABC News και την Washington Post δείχνει όμως ότι υπάρχει διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες. Για παράδειγμα τον Ομπάμα προτιμούν με διαφορά 6% από τον Ρόμνεϊ οι γυναίκες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει με διαφορά 7% την προτίμηση των ανδρών. Το 20% των λευκών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Ρόμνεϊ και ο Ομπάμα συγκεντρώνει το 59% των ψήφων των άλλων. Όπως και στις εκλογές του 2008, οι νέοι (25%) είναι υπέρ του Ομπάμα, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (12%) στηρίζουν τον αντίπαλό του.

Η προσπάθεια του Ρόμνεϊ για τις πολιτείες-κλειδιά

Ο Μιτ Ρόμνεϊ τα έπαιξε όλα για όλα το Σάββατο σε μια σειρά από πολιτείες-κλειδιά, ενώ το αμερικανικό εκλογικό μενού φαίνεται ακόμα δύσκολο να κατακτηθεί από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πίστα του αεροδρομίου του Ντουμπούκ στην Αϊόβα (κεντρικές ΗΠΑ) όπως νωρίτερα στο Νιου Χαμσάιρ (βορειοανατολικά) ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, επιδιώκοντας να αποσπάσει ψήφους κεντρώων, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Όμως ο Ρόμνεϊ, που μοιάζει να έχει λιγότερη ενέργεια τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρήθηκε επίσης για μια έκφραση που χρησιμοποίησε την προηγουμένη ο Ομπάμα στο Οχάιο (βόρεια), επίκεντρο της μάχης των πολιτειών-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης.

Την Παρασκευή στο Σπρίνγκφιλντ, ο πρόεδρος, αφού το πλήθος σφύριξε αποδοκιμαστικά στο όνομα του Ρόμνεϊ, συνέχισε με τη συνηθισμένη φράση του: «μην αποδοκιμάζετε, ψηφίστε!». Όμως στη συνέχεια πρόσθεσε: «η ψήφος είναι η καλύτερη εκδίκηση», μια αποστροφή που δεν είχε χρησιμοποιήσει μέχρι τότε και δεν έχει χρησιμοποιήσει από τότε.

«Χθες, ο πρόεδρος είπε κάτι που μπορεί να το έχετε ακούσει ήδη, το οποίο βρίσκω ενοχλητικό», εξήγησε ο Ρόμνεϊ. «Ζήτησε από τους οπαδούς του να ψηφίσουν για μία εκδίκηση, σας ζητώ να ψηφίσετε για την αγάπη της χώρας», πρόσθεσε στο Ντουμπούκ.

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, Τζένιφερ Ψάκι, εξήγησε πως ο Ομπάμα θέλησε να αντιδράσει στις «προσπάθειες εκφοβισμού» στις οποίες κατέφυγε, σύμφωνα με την ίδια, ο Ρόμνεϊ, σε μια διαφήμιση όπου έλεγε πως οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που διασώθηκαν χάρη στα χρήματα των φορολογουμένων θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Κίνα.

Κατά σύμπτωση, ο Ομπάμα, δεσμευμένος όπως και ο αντίπαλός του σε μια κούρσα χωρίς καθόλου νεκρό χρόνο, που περιορίζει τη νυκτερινή ανάπαυση σε ελάχιστες ώρες, θα συμμετείχε και ο ίδιος το Σάββατο (τοπική ώρα) σε μία δημόσια συγκέντρωση στο Ντουμπούκ, μια πόλη 57.000 κατοίκων που χωρίζεται από την πολιτεία-κλειδί του Ουισκόνσιν (βόρεια) από τον ποταμό Μισισισιπί.

Όμως ο δρόμος προς το Λευκό Οίκο περνά κυρίως από το Οχάιο, όπου ο Ομπάμα ξεκίνησε την περιοδεία του το πρωί του Σαββάτου αφού πέρασε όλη την προηγούμενη ημέρα προσπαθώντας να εμποδίσει τον αντίπαλό του από το να πάρει την ανιούσα.

«Καταλαβαίνω πως το Οχάιο είναι λίγο δύσκολο (να κατακτηθεί) για τον κυβερνήτη Ρόμνεϊ, γιατί ήταν εναντίον της διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας», είπε το Σάββατο ο απερχόμενος πρόεδρος στο Μέντορ, κοντά στο Κλίβελαντ. Το Οχάιο, η «πίσω αυλή» του Ντιτρόιτ, έχει πολλές επιχειρήσεις υπεργολαβίας αυτοκινήτων. Απέρριψε γι΄άλλη μια φορά την ιδέα ότι ο Ρόμνεϊ αντιπροσωπεύει «την αληθινή αλλαγή», της οποίας ο τελευταίος εμφανίζεται ως ο απόστολος εδώ και κάποιες ημέρες.

Σε ένα έμμεσο σύστημα καθολικής ψηφοφορίας όπως είναι αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περιοχές που μπορεί να ταλαντεύονται ανάμεσα στη μία ή την άλλη πλευρά δέχονται τις ερωτοτροπίες των δύο στρατοπέδων. Το Οχάιο θεωρείται το πιο αποφασιστικό: κανένας Ρεπουμπλικανός δεν κατάφερε να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει την πολιτεία αυτή.

Κι όμως, στις δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Οχάιο, καμία δεν δίνει το πλεονέκτημα στον Ρόμνεϊ, που ακολουθεί με τρεις μονάδες τον αντίπαλό του σύμφωνα με το μέσο όρο του Real/Clear Politics.

Ωστόσο ο Ομπάμα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη: θα ξανάρθει την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Οχάιο, έχοντας συνείδηση του γεγονότος πως αν φράξει το δρόμο στον αντίπαλό του, ο τελευταίος θα πρέπει να κερδίσει σχεδόν όλες τις άλλες πολιτείες.

Το Κολοράντο (δυτικά), όπου ο Ρόμνεϊ θα κάνει δύο στάσεις το απόγευμα του Σαββάτου φαίνεται να χαμογελά στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, αλλά μία νίκη δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα αν δεν καταφέρει να πάρει το προβάδισμα έναντι του Ομπάμα στο Ουισκόνσιν και τη Νεβάδα (δυτικά), όπου επίσης υπολείπεται, ακόμη κι αν κατακτήσει την Φλόριντα (νοτιοανατολικά) και τη Βιρτζίνια (ανατολικά) στην άλλη άκρη της χώρας.

Περνώντας πριν από το Ντουμπούκ από το Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν), ο Ομπάμα θα τελειώσει την ημέρα του με μια μεγάλη νυχτερινή συγκέντρωση στον Μπρίστοου στη Βιρτζίνια, σε ένα αμφιθέατρο 25.000 θέσεων, δίπλα στον Δημοκρατικό προκάτοχό του Μπιλ Κλίντον που θα βρίσκεται στο γήπεδο για χάρη του: 26 δημόσιες συγκεντρώσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακόμη 11 από τώρα έως τη Δευτέρα.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δείξει αυτοπεποίθηση τις τελευταίες ημέρες. Οι Ρεπουμπλικανοί προβάλλουν από την πλευρά τους την «ορμή» που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επανακατακτήσουν το Λευκό Οίκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook